חדשות בסרטן השד

(0)
לדרג

מה חדש בתחום הגילוי, הטיפול והחיים היום יומיים עם סרטן השד? בואו לגלות

אתר חדש באינטרנט: מידע על צמחי מרפא, תוספי מזון ומוצרים אחרים

אתר חדש נחנך לאחרונה באינטרנט בנושא צמחי מרפא, תוספי מזון ומוצרים אחרים, וכתובתו: www.mskcc.org/aboutherbs

יוזמת ומנהלת האתר היא ד"ר ברי קסילת', העומדת בראש המרכז לרפואה משלימה במכון סלון קטרינג לחקר הסרטן בניו יורק, יחד עם סימון יונג - רוקח ומומחה לצמחים. האתר מספק מידע מקיף ומעודכן בנושא והוא מיועד הן לרופאים ובעלי מקצועות רלוונטיים והן לציבור הרחב.

האתר מכיל מונוגרפיות על 135 החומרים הנפוצים ביותר בשמם המדעי בסדר אלפביתי, ומדי פעם יתוספו מוצרים חדשים ועדכונים שוטפים. כל מוצר נזכר גם בשמו המסחרי ומלווה בהסבר מפורט, מכל הידוע במחקר הרפואי: למה אמור לשמש, התכונות הכימיות, ההשפעה על הגוף, תופעות לוואי, תגובות בין-תרופתיות, סכנות ואזהרות ועוד. כמו כן, ניתנים באתר קישורים למחקרים המדעיים הרלוונטיים המצויים באתר Medline של המכון הלאומי האמריקני לבריאות National Institute of Health, הנגישים לכל אחד.

ד"ר קסילת' טוענת כי למרות שהיקף השימוש במוצרים צמחיים ובתוספי מזון גדל מאד בעשור האחרון, לא היתה עד כה נגישות טובה למידע מקיף ועדכני בנושא. בקרוב יפתח אתר אינטרנט נוסף שיהיה פחות טכני ויותר מובן לחולים.

כיום נעשים מחקרים בכל רחבי העולם כדי לקבוע ולהעריך את השפעותיהם של מאות מוצרים. חלקם אכן נמצאו מועילים אך כמעט תמיד קיימות דעות לכאן ולכאן. לדברי ד"ר קסילת', יש להתייחס לכל התוספים בזהירות רבה שכן הם מכילים חומרים שהשפעתם הביולוגית על הגוף חזקה, ולצד התועלת האפשרית, בנסיבות מסוימות יש בהם גם פוטנציאל להזיק. לטענתה, אין להשתמש במוצרים אלה בצורה עיוורת, אלא לנהוג כפי שנוהגים כאשר נוטלים תרופה.

בכדי להמחיש את דבריה היא מביאה מספר דוגמאות: הג'ינסנג עלול לגרום לרמת סוכר נמוכה בחולי סכרת, ומזיק לבעלי לחץ דם גבוה, הוולריאן והקאווה מפחיתים את יעילותן של תרופות על ידי הפרעה לפעולת הכבד, כדורי שום וגינקו בילובה עלולים להפריע לקרישת הדם.
מחקרים אחרים מראים כי הצמח St Johns Wort מפחית דיכאון אולם מפריע ליכולת הכבד לעבד תרופות חשובות ובכללן תרופות כימותרפיות, דבר הגורם לכך שכמות מופחתת של התרופה מגיעה אל התאים בגוף ויעילות הריפוי שלה יורדת.

לדברי ד"ר קסילת', וויטמינים, צמחים ומוצרים דומים אחרים, בניגוד לתרופות, אינם נדרשים לעבור בדיקות בטיחות ומבחני יעילות ואינם תחת פיקוח של רשויות המזון או כל רשות ממשלתית אחרת. כתוצאה מכך, לעתים קרובות לא הצרכנים ולא הרופאים יודעים מה המוצרים האלו מכילים או כיצד הם מגיבים בנוכחות תרופות ואיזו השפעה תהיה להם על גופנו. למשל, ריכוזים של החומר הפעיל במוצר כמו צמח St. Johns Wort עשויים להיות שונים מבקבוק אחד לשני, ולעתים אין וודאות שאכן אנו מקבלים את המוצר הרצוי.. מוצרים רבים בשוק אינם מכילים כלל את החומרים הפעילים, חלקם מכילים רמות גבוהות מדי, ואחרים אף מכילים מרכיבים בלתי רצויים. לסיכום, הרבה ידוע על מוצרי הבריאות, אך עוד יותר מזה הוא מה לא ידוע עדיין.

ד"ר דוד רוזנטל, לשעבר נשיא האגודה האמריקנית לסרטן, מביע את תמיכתו באתר החדש וטוען כי זהו כלי רב ערך הן עבור רופאים והן לחולים המבקשים מידע מקיף, אמין ומעודכן על תוספי מזון.

חידושים באמצעי דימות ושילובם במערך הטיפול בסרטן השד

כתב העת Journal of Clinical Oncology מקדיש סדרה של שלושה מאמרים לנושא אמצעי הדימות ושילובם במערך הטיפול בסרטן השד. על פי מאמר המערכת הפותח את הסדרה, התפתחויות וחידושים בתחום הדימות עשויים להשפיע באופן משמעותי על הטיפול בחולות סרטן השד.

הממוגרפיה עדיין מהווה מרכיב הכרחי בסריקה ובאבחון של סרטן השד. זהו האמצעי היחיד לסריקה על-ידי דימות בעל יכולת מוכחת בצמצום שיעור התמותה מהמחלה. יחד עם זאת, יש מקום לשפר את ביצועיה של הממוגרפיה.

השימוש בממוגרפיה דיגיטלית יגביר את היכולת לאחסן ולאחזר באופן מהימן את התוצאות של הבדיקות והמידע אודותיהן, ולהפריד בין שלבי הביצוע והפענוח. עדיין לא הוכח כי הממוגרפיה הדיגיטלית אפקטיבית יותר מהממוגרפיה הסטנדרטית על גבי סרט צילום, ויש להמתין לתוצאותיהם של מחקרים פרוספקטיביים רחבי היקף בנושא. יחד עם זאת, הרחבת השימוש במדיה הדיגיטלית אפשרה פיתוח של טכנולוגיות אחרות שעשויות לשפר את הדיוק, לדוגמא: טומוגרפית ממוגרפיה ואבחון באמצעות מחשב.

השימוש בMRI-, סורק באמצעות מגנט רב עוצמה, הופך להיות חלק חשוב מדימות השד. ככל הנראה, זהו האמצעי הרגיש ביותר להערכת סרטן שאובחן, אומדן היקף המחלה וסריקה של נשים בעלות המוטציות הגנטיות BRCA, העלולות לגרום לסרטן השד.

הMRI- תורם רבות להערכת התגובה לטיפול לפני ניתוח, היות והוא מאפשר הערכה כמותית של היקף וצורת הגידול בשד. אולם חסרונו ברמת הספציפיות שלו, שאינה מספיק גבוהה. האתגר העומד בפני מפתחי הטכנולוגיות הוא לפתח שיטות שיצמצמו אבחנות חיוביות שגויות, להעריך ולאתר ביתר קלות ממצאים שמשנים את גודלם, ולצמצם את העלות הכרוכה באמצעי האבחון.

סריקת PET, סריקה איזוטופית באמצעות הזרקת חומר לגוף, עשויה לתרום להתפתחות הטכנולוגית באבחון סרטן השד בעיקר בשילובה עם אמצעים מולקולרים חדשים. כיום, יתרונה של סריקת PET בעיקר באיתור גידולים מרוחקים בגוף. הפיתוח וההתקדמות של סריקה זו עשויים להביא לשיפור התכנון של טיפולי קרינה ולבקרה של תגובה לטיפול, בפרט במקרים של סרטן שד מקומי מתקדם. בעקבות פיתוחם של חומרים חדשים, תהיה סריקת PET בעלת היכולת לבחון מסלולים מולקולריים ספציפיים ולזהות תגובה. אמצעים מולקולרים מתקדמים נמצאים בתהליך פיתוח במטרה למדוד שינויים במסלולים המולקולריים, בעיקר בסרטן שד גרורתי.

יש להשקיע מאמצים גם בתחום של סוכנים ממוקדי מטרה (targeted agents). סריקת PET יכולה להפוך לאמצעי לסריקה מהירה של סוכנים הפועלים נגד קולטנים או מסלולים, ולבחינת יעילות פעולתם.

לסיכום, שלושת אמצעי הדימות - ממוגרפיה דיגיטלית, MRI וסריקת PET - הם בעלי פוטנציאל עצום הדורש מחקר מקיף. יהיה צורך להנהיג שינויים ארגוניים בתשתית הקלינית על מנת להתאימה למציאות הטכנולוגית החדשה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום