שומן וטוב לו (לא?) - על שומנים טובים ורעים

(0)
לדרג

מרגרינה רעה ללב? שומן מן החי הוא מוקצה? התפיסה החדשה גורסת: לא הכמות קובעת אלא איכות השומן

מאת: מערכת zap doctors
החיים החדשים

קרדיולוגים, דיאטנים ורופאי משפחה קוראים לתעשיית המזון להטמיע הרגלי תזונה חדשים בקרב הציבור ולספק מזון הכולל הרכב מאוזן של שומנים טובים ללב בהתאם להמלצות החדשות של משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי.

קיימת הסכמה מדעית הולכת וגוברת באשר לחשיבות הבריאותית שיש להרכב מאוזן של חומצות שומן במזון, ובהקשר של שמירה בריאות הלב וכלי הדם- לא כמות השומן חשובה אלא איכות וסוג השומן.לאחרונה, נמצא אישוש מדעי לחשיבותו של שומן רב בלתי-רווי מסוג אומגה 3 הכולל חומצה אלפא-לינולנית, הורדת רמות חומצות השומן הרוויות (SAFA) והורדת שומן הטרנס לשמירה על בריאות הלב.

ד"ר נסטור ליפוביצקי, מדען , מומחה בשומנים, ד"ר לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת ותזונאי קליני, מרצה באוניברסיטת ת"א:

"על פי הידע העומד היום בידינו, חשוב לצרוך רמת קלוריות המתאימה לשמירה על משקל גוף תקין. במסגרת הקלורית הנכונה, לא כמות השומן שאנו צורכים קובעת אלא איכות וסוג השומן. יש לדאוג להרכב שומנים השומר על בריאות הלב.ממצאי מחקר הצביעו על נתונים מרעישים: הקשר בין דיאטה דלת שומן שהביאה לירידה של 0.8% בסיכוי להיווצרות מחלת לב כלילית, אך דיאטה בה הוחלף השומן הרווי בשומן בלתי רווי, הביא לירידה של 18%-35% במחלות לב. המסקנה המתבקשת לא חשוב כמה שומן אתם צורכים אלא מאיזה סוג."

"התחלואה הכרונית והתנהגויות הסיכון בקרב נשים וגברים בארץ גבוהה ועל כן יש לאחד כוחות ולהציב את הרפואה המונעת וקידום הבריאות בראש סדר עדיפויות".

קרדיולוגים, אפידמיולוגים ותזונאים מעניקים היום תשומת מיוחדת לבחירה נכונה יותר של הרכבי השומן במזונות השונים, מציין ד"ר נסטור, מסיבה זו פיתוחים חדשים של תעשיית המזון, נעשים בשילוב עם ארגוני בריאות בינלאומיים כדי לקדם בריאות כללית ובריאות הלב בפרט."

על שומנים "טובים" ו"רעים":

כל השומנים בנויים מאותן מולקולות (פחמן, מימן וחמצן), היוצרות יחדיו מולקולה גדולה יותר הנקראת חומצת שומן (fatty acid.

שומן חד בלתי רווי: מקורו מן הצומח.שומן בריא התורם לאיזון רמות הכולסטרול בדם. נמצא במזונות כמו:זיתים, אבוקדו טחינה ועוד. ההמלצה: להרבות בצריכה כמו גם שומן רב בלתי רווי שמקורו בצומח. ויתרונותיו זהים לחד רווי.

חומצת שומן אומגה 3: מקורו מהחי או מהצומח. נמצא בדגי ים צפוני, אגוזי מלך, זרעי פשתה, ועוד. מפחית סיכון למחלות והתקפי לב.ההמלצה: לצרוך באופן קבוע.
שומן רווי: מקורו, בדרך כלל, מן החי. מעלה את רמת הכולסטרול הרע. נמצא בחמאה, שמנת, גבינות, חלמון ביצה, המבורגר, נקניקיות ועוד. המלצה: להמעיט באכילה. שומן טראנס:חומצות שומן בלתי רוויות הנוצרות בתהליך ההקשיה מנוזל למוצק. נמצא במאפים, מוצרי בצק קפואים, חטיפים, אוכל מטוגן, בורקס ועוד.שומן זה מעלה את רמת הכולסטרול הרע בגוף ומגביר את הסיכון למחלות לב. המלצה: להמעיט צריכה ככל שניתן.

בואו לדבר על כך בפורום תזונה ודיאטה

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום