יום כיפור, אופניים וסכנות

(0)
לדרג

הנה שוב הגיע יום כיפור, חג האופניים החילוני הגדול: איך הפכו האופניים ללהיט, ואיך להיזהר?

בתקופת החגים עולה מספר הילדים הנפגעים כתוצאה מרכיבה על אופניים, סקטבורד ורולר-בליידס.

בראש השנה יש פי 2.3 פגיעות הנובעות מתאונות הקשורות באופניים, סקטבורד ורולר בליידס בהשוואה לשאר ימות השנה, ביום כיפור פי 5.1 בהשוואה לשאר ימות השנה ובסוכות פי 2.2 בהשוואה לשאר ימות השנה.
ביום כיפור התופעה היא החמורה ביותר - 20% מהפגיעות ביום כיפור היו בשל תאונות אלה,
לעומת 3.9% בשאר השנה.
בשנה שעברה (2003) נזקקו לטיפול רפואי כ 200 ילדים בשל היפגעות ברכיבה כל אופניים, גלגיליות ורולרבליידס.

המלצות ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים למניעת היפגעויות בתקופת החגים:

רכיבה בטוחה על אופניים, סקטבורד רולר-בליידס וקורקינט:

יש לחבוש קסדה, מגני בירכיים ומגני מרפקים בכל רכיבה על אופניים, סקטבורד, רולר-בליידס וקורקינט.
קיימות בשוק קסדות המותאמות במיוחד לילדים בגיל הרך.
יש להתאים את הקסדה לראשו של הילד.
כאשר מרכיבים ילד על אופני מבוגר הקסדה חיונית גם לילד וגם למבוגר.
אין לאפשר לילד לנסוע במגרשי חניה אלא רק במקומות הסגורים לתנועת כלי רכב: מגרשי משחקים וכד'.
רכיבה בכביש אסורה לילדים מתחת לגיל 10 שנים.
כאשר רוכבים בכביש יש להכיר את חוקי התנועה ולנהוג על פיהם.
יש להימנע מרכיבה בלילה. אם בכל-זאת רוכבים בלילה יש להקפיד להדליק פנסים, ללבוש בגד בהיר ולוודא שיש מחזירי אור על האופניים.
ראש השנה

אופניים? זה באופנה

כל מי שישוטט ברחוב ויביט סביבו יופתע למראה כמויות החנויות המיועדות לרוכבי אופניים, גלגלים, אופניים מסוגים שונים וטווחי מחירים מרשימים, בגדים בשלל צבעים, קסדות, אביזרי בטיחות, עולם ומלואו.
מה באמת חשוב לקנות? ומה בעיקר נראה טוב
דבר ראשון- קסדה, לא לוותר בשום פנים ואופן למרות שבישראל אין עדיין חוק המחייב את חבישתה, יש להתאים את הקסדה לגודל הראש ולוודא שלא תחליק ותיפול.
כפפות, לא חובה לקנות כפפות מעור כבש מיוחדות-מונעות-החלקה-בכל מחיר-באלפי-שקלים, אבל החלט רצוי להצטייד בכפפות בעלות אחיזה נוחה, למניעת החלקת היד המיוזעת על הכידון.
ביגוד ייעודי הוא לא הכרחי, אם כי חולצה מנדפת זיעה ומכנסיים בעלי ריפוד בהחלט יכולים להקל בנסיעות ארוכות.
לכל טיול כדאי לקחת מים (והרבה) ערכת עזרה ראשונה, טלפון סלולארי להזעקת עזרה במקרה הצורך וסט תיקונים לאופניים (למקרה השכיח של פנצ'ר באמצע הפסטורליות).

היסטוריה נוסטלגיה וילדות

על היתרונות הרפואיים של הרכיבה על אופניים יש ויכוחים ודיונים בקהילות הרפואיות, ד"ר אירוין גולדשטיין מבית הספר לרפואה של בוסטון בארה"ב מסביר כי פעילות גופנית טובה ללב ולגוף ומשפרת את התפקוד המיני, אולם לעומת זאת- הוא ממליץ להימנע מרכיבה על אופניים עקב הסכנה לחימום מוגזם של איזור האשכים ולפגיעה אפשרית בפוריות ובתפקוד המיני, לעומתו מגיח מחקר נוסף (איטלקי) המעיד על כך שדווקא רכיבה מתונה על אופניים תיטיב עם מערכת המין, מי צודק?

הקהל כפי הנראה, הקהל הרחב שמצביע בגלגלים ונוהר לחנויות ולדרכים, אופניו לרגליו.
כבר באולימפיאדה הראשונה, באתונה 1896, נערכו תחרויות רכיבה על אופניים. במשחקים האולימפיים באטלנטה 1996 התחילו הרוכבים המקצועיים להגיע למשחקים ולמשוך תשומת לב, מאז הענף רק משתכלל ומתקדם.

בישראל נמכרים מדי שנה אלפי זוגות אופני הרים, רכיבה על אופניים נותנת לרוכב הממוצע תחושה שהוא עדיין קצת ילד, בלי גלגלי עזר, אבל נוסע קדימה, שוטף את הכביש.
חוץ מגעגועי הילדות, הרכיבה נותנת תחושה מבוססת מציאות שהנה, אתה עושה דבר מה למען גופך ולמען הדיאטה שלך, הרכיבה היא ספורט מגוון, מרגש, שונה, והתוצאות לא מאחרות לבוא.

"הרכיבה היא כמו להרביץ לשק אגרוף" אומר רוכב ותיק, "רק שקטה יותר, מתחברת יותר לטבע, משחררת יותר, חוויה רוחנית כמעט", זאת לגבי רכיבת ההרים והטיולים, אבל רכיבת כביש היא משהו אחר, האדרנלין והמתח הכרוך ברכיבה לצד הכביש הם שונים בתכלית (ואולי מפתים יותר? הסכנה כמקדמת מכירות?)

סעו בזהירות, ויום כיפור קל
בואו לדבר על כך בפורום רפואת חירום
ובפורום רפואת ילדים

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום