בעיות בפיריון הגבר - הזווית הסינית
הטיפול באוליגוזואוספרמיה ובאסטנוזואוספרמיה (מיעוט זרע ותנועתיות פגועה) ברפואה סינית מסורתית
מבוא:
בכל לילה ולילה מיליוני זוגות ברחבי העולם מקיימים יחסי מין וזאת במטרה להיכנס להריון ולהביא ילד/ה לעולם.
ההערכה הרפואית היא ש: 15%-10% מהזוגות המנסים להביא ילד לעולם מתקשים להרות.
על פי נתונים סטטיסטים הסיכוי להתעבר הוא כ- 25% במהלך כל ביוץ. פירוש הדבר שלזוג ממוצע ידרשו בין חודש לארבע חודשים כדי להרות. מקרב זוגות בריאים ופוריים נכנסים 15% מהזוגות להריון בתוך חודש אחד מתחילת ניסיונותיהם, 55% בתוך שלושה חודשים, 70% בתוך 6 חודשים ו-88% בתוך שנה.
מאמר זה יסקור את הטיפול בפריון הגבר ברפואה הסינית המסורתית ,בייחוד לאור העובדה שלרפואה המערבית אין כיום מענה (מלבד הזרעות, מיקרומניפולציות וטיפולי הפריה חודרניים) ברוב המקרים של ירידה בכמות ואיכות הזרע.
אי פוריות מוגדרת על ידי רוב הפרוטוקולים הרפואיים כחוסר יכולת להתעבר לאחר שנה של קיום יחסי מין לא מוגנים.
על מנת שאישה תהרה חייבים להתרחש התהליכים הבאים:
על הגבר ליצור כמות מספקת של זירעונים תקינים ופעילים.
על האישה לייצר ביציות תקינות.
הזרע חייב להיות מסוגל לנוע במעלה צוואר הרחם ולפגוש את הביצית אשר נאספה ע"י החצוצרות.
לאחר האיחוד בין הזרע והביצית הם ינועו לתוך חלל הרחם וישתלו בדופן הרחם.
כ-80% מהמקרים בהם אובחנה אי פוריות הם בעלי סיבה מוגדרת ומזוהה.
וכמחציתם (40%) מקור הבעיה הוא אצל הגבר לרוב - אוליגוספרמיה (מיעוט תאי זרע בזרמה) ואסטנוספרמיה (תנועתיות זרע פגומה קשות).
הסיבות לאי פוריות בקרב גברים:
ירידה בספירת הזרע: ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות עולה המסקנה שכמות ואיכות הזרע יורדת ב-50 שנה האחרונות. החשד הוא כי אורח החיים, תזונה, וגורמים סביבתיים הם הגורמים לירידה זו.
זיהומים שונים: לרוב נגרם מקלמידיה הנמצאת בצינור הזרע. ברוב המקרים זהו זיהום אסימפטומאטי וההנחה היא כי 3-7% מהמקרים של אי פוריות בגברים קשורים לזיהום זה.
וריקוצלה: התרחבות וגודש של ורידי האשך. תופעה הפוגעת בהתנקזות הדם מן האשך . בשכיחות של 40%-20 מהלוקים באי פיריון, בדרגות חומרה שונות. מצב זה תורם לפגיעה בפוריות הגבר.
גורמי סיכון סביבתיים: חשיפה לסוגי כימיקלים, מתכות רעילות, חום, טלפונים סלולאריים, חומרי הדברה, עישון וצריכת סמים ואלכוהול פוגעים בכמות ואיכות הזרע.
ערכי מעבדה:
אוליגוזואוספרמיה: מיעוט תאי זרע בזרמה. פחות מ-40 מיליון תאי זרע בזרמה או פחות מ-20 מיליון למיליליטר.
אסטנוזואוספרמיה: תנועתיות זרע פגומה.
יצור הזרעונים התקין נמצא תחת בקרה וויסות של הורמונים גונדוטרופינים. את ההפרעות ביצור הזרעונים ניתן לחלק ע"פ רמות ההורמונים האלה.
יצור לקוי בנוכחות רמות הורמונים תקינות:
-----------------------------------------------------------
סנדרום OTA - ישנה ירידה בריכוז הזרעונים, תנועתיות מופחתת ומראה בלתי תקין של הזרעונים. טיפול כולל השבחת זרע והזרעה או הפריה מלאכותית.
חסימות / סתימות במערכת הובלת הזרע חוסר זרעונים בנוזל הזרע, אך בביופסית אשך יצור הזרע מלא. טיפול כירורגי.
זיהומים לעתים אסימפטומטים. נפח הזרימה גבוה, תאי דם לבנים בזרימה ונוכחות חיידקים. הגורמים המזהמים אטיפיים: כלמידיה, מיקופלזמה. הטיפול אנטיביוטי.
וריקוצלה הרחבת ורידים המנקזים את האשך. טיפול כירורגי.
יצור לקוי בנוכחות רמות הורמונים נמוכות:
---------------------------------------------------------
הסיבה לרמות הורמונים נמוכות נובעת מפגיעה ביצורם במח (היפוטלמוס-היפופיזה).
כאשר הפגיעה מולדת הקליניקה מופיעה בילדות - חוסר התפתחות של סימני מין משניים, פין ואשכים קטנים, תשעורת זכרית דלילה. לדוגמא: תסמונת ע"ש קלמן.
כאשר הפגיעה נרכשת במהלך החיים, הקליניקה המופיעה במבוגרים שונה ירידה בליבידו, אימפוטנציה, נסיגה בסימני המין המשניים. לדוגמא: פרולקטינומות וגידולים נוספים.
הטיפול הורמונלי בעיקרו.
יצור לקוי בנוכחות רמות הורמונים גבוהות:
----------------------------------------------------------
אשכים טמירים אשכים שממוקמים מחוץ לשק האשכים. טיפול כירורגי במטרה למנוע הפרעות ביצור הזרעונים ולהפחית את שכיחות סרטן האשכים.
חוסר התפתחות או אטרופיה של האשכים הפרעה בהתפתחות העובר הזכרי.
הפרעה בהתמיינות תאי האשך מיעוט עד חוסר מוחלט של תאי זרע.
הפרעות כרומוזומליות שונות עודף כרומוזום X, עודף כרומוזום Y, חוסר כרומוזום Y. לרב יש לגברים מאפיינים קליניים מחשידים.
הפרעות אנזימתיות ביצור הטסטוסטרון איברי המין החיצוניים נקביים ואיברי המין הפנימיים זכריים.
הפרעות נרכשות גורמים סביבתיים (חום וקרינה), מחלות רקע (סכרת, אי ספיקת כליה, ציסטיק-פיברוזיס), מחלות זיהומיות (חזרת), תרופות, סמים ועוד משפיעים על יצור תאי הזרע.
ספירה ואיכות זרע נמוכה מוגדרת על ידי הרפואה הסינית כחולשה של אלמנט המים והכליות.
הזרע משול לאותו זרע בטבע -החבוי בתוך האדמה מתחת למעטה של שלג היוצר בידוד ושילוב של לחות וחום ומתפרץ החוצה כאשר השלג מפשיר והתנאים מבשילים.
בסין הקיסרית -הקיסר והקיסרית היו מקבלים טיפולי חיזוק שיעשירו את האון המיני,את איכותו של הזרע ואת בשלותה של הקיסרית על מנת ליצור תנאים אופטימלים לאותו עובר.
האטיולוגיה לאי פוריות בגבר על פי הרפואה הסינית המסורתית:
חולשה של JING / התמצית. פליטת זרע בתדירות גבוהה מחלישה את אותו מצבר אנרגטי הקרוי ברפואה הסינית JING. במזרח נפוצות שיטות דאואיסטיות שמטרתן לימוד טכניקות שימנעו את שפיכת הזרע על מנת לא לבזבז את אותה התמצית. ההלכה היהודית מסגלת אורח חיים מיני שמטרתו מניעת בזבוז של JING (הלכות נידה ואיסור על שפיכת זרע לשווא), מתוך הכרה בחשיבותו כמצבר חיים שלא ניתן להחלפה או לתיקון.
חוסר YIN בכליות. הכליות הם שורש ה-YIN וה-YANG והאחריות על פי הרפואה הסינית המסורתית לפוריות. הכליות אוצרות את האיכות הפרה נטאלית-אותה איכות טהורה שקיבל הילד מהוריו, הפוטנציאל הגלום בו בעשייה ובהמשכיות. ה-YIN מהווה את איכות החומר הטהורה. חסר YIN של הכליות יכול לפגוע באיכות ושלמות הזרע.
חוסר YANG בכליות. ה-YANG הוא הכוח המניע את החומר ומוביל את הפוטנציאל בו לידי מיצוי והגשמה. על הזרע להיות מסוגל לנוע במעלי צוואר הרחם ויכולת זו טמונה ב-YANG QI, הכוח המניע והמממש את הפוטנציאל /האוצר, הכוח האחראי למיצוי של הטהור מן העכור. חסר YANG יכול לגרום לאסטנוספרמיה.
עולם הרגשות והשפעתו על כיוון זרימת הצ'י בגוף במצב נמשך של פחד ו/או תסכול:
פחד הוא הרגש המאפיין את אלמנט המים והכליות. במצב נמשך של פחד הצ'י נע כלפי מטה ולא מאפשר לזרע לנוע כלפי מעלה. אחד הפחדים הנפוצים ביותר הוא הפחד ממין.
תסכול ממושך יוביל לתקיעה של צ'י ויפגע גם הוא בתנועת הזרע.
בבראשית רבה (פירוש לספר בראשית) נשאלת השאלה: ומהיכן למד אברהם את התורה? רבן שמעון אומר: נעשו שתי כליותיו כשתי כדים של מים והיו נובעות תורה. הכליות מייצגות הן במחשבה הסינית והן בהגות היהודית כמקור האמת, כמראה המשקפת לאדם את תפקידיו ובהם התפקיד הראשון-מצוות פרו ורבו.
תזונה: תזונה חמה אנרגטית-מזון מהיר, מטוגן, עשיר בחומרים משמרים ,בצבעי מאכל ובסוכר לבן פוגע בכמות הזרע כתוצאה מחום פנימי ולחות המצטברים במחמם התחתון. תזונה קרה ולחה מזון לא מבושל, גלידות, מוצרי חלב ,גם היא יכולה לגרום לתקיעה של צ'י במחמם התחתון ולפגיעה בתנועתיות הזרע.
בואו לדבר על כך עם כותב המאמר בפורום רפואה משלימה