אור ועצמות - על אוסטיאופרוזיס

(0)
לדרג

מחקר חדש שפורסם ב- "Archives of Internal Medicine", שופך אור על השפעת טיפולים על העצם במחלת האוסטיאופרוזיס

מאת: מערכת zap doctors
על המחקר

ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה ב- "Archives of Internal Medicine", שופך אור על השפעתם של טיפולים תרופתיים שונים על תהליך שיחלוף העצם ובנייתה.
עצם הינה רקמה המתפרקת ונבנית מחדש, בתהליך שנקרא שיחלוף. כאשר התהליך יוצא משיווי משקל, בדר"כ בקרב נשים לאחר גיל המעבר, בשל הפחתת רמת האסטרוגן בגופן, תהליך פירוק העצם עולה על תהליך בניייתה.

המחקר משווה בין השפעות הטיפול ב"פורטיאו", התרופה היחידה שאושרה על ידי ה- FDA לבניית עצם מחדש אצל הסובלים מאוסטיאופורוזיס קשה, עם השפעת הטיפול בתרופה הותיקה "פוסלאן", המונעת פירוק עצם.
המחקר מצא כי 2 התרופות מעלות את צפיפות המינרלים בעצם אולם בדרגה שונה ובמנגנון שונה. בזמן ש"פורטיאו" בונה מחדש עצם שנמצאת בתהליך התכלות, על ידי העלאת מסת העצם, "פוסלאן" מעלה את רמת צפיפות המינרלים בעצם על ידי מניעת הידלדלות העצם.

במחקר שארך 18 חודשים, השתתפו 203 נשים לאחר הפסקת הוסת, בין הגילאים 45-84.
נשים שנכללו במחקר היו 5 שנים או יותר לאחר הפסקת המחזור ובעלות צפיפות עצם נמוכה בחוליות עמוד השדרה או בעצם הירך (T-scoreבין -2.5 לבין -4 ).
כל נבדקת נבחרה אקראית להיות מטופלת בזריקת פורטיאו (20 מ"ג ליום) ובכדור פלאסבו, או בזריקת פלאסבו יומית ובטבליית פוסלאן (10 מ"ג ליום).
כל הנשים קיבלו בנוסף מנת סידן יומית וויטמין D (1000 מיליגרם ו- 400-800 IU בהתאמה).
במהלך חודשי המחקר נערכו לנשים בדיקות צפיפות מינרלים דו מימדית בעמוד השדרה ובירך.
56 נשים עברו בדיקת צפיפות מינרלית ניפחית (תלת מימדית) בתחילת המחקר, לאחר 6 חודשים ובתום 18חודשים.

* המחקר נערך ע"י חברת התרופות "אלי לילי"

תוצאות:

המחקר מצביע על ההשפעות הבאות על צפיפות עצם והליך בנייתה מחדש:
* 18 חודשי טיפול בפורטיאו הביאו לעלייה של 19%בצפיפות המינרלית הנפחית (תלת מימדית) בעמוד שידרה לעומת עלייה של 3.8% עם פוסלאן.

* לאחר 6 חודשי טיפול בפורטיאו, הסמן ביוכימי המעיד על בניה של עצם הראה עליה של 218% בעוד פוסלאן הראה ירידה של 67%.

* בתום 18 חודשי טיפול, 39% מהמטופלים בפוסלאן דיווחו על החמרה בכאב גב או על כאב גב חדש, ואילו רק 26% מהמטופלים בפורטיאו דיווחו על תלונות מסוג זה.
תופעות לוואי:
בקרב המטופלות בפורטיאו, תופעות הלוואי השכיחות היו בד"כ בדרגת חומרה קלה עד בינונית. הסימפטומים השכיחים המדווחים כללו בחילה, כאב ביד או ברגל, כאב ראש וסחרחורת.

על המחלה
יותר מ-150 מיליון אנשים בעולם לוקים במחלת האוסטיאופורוזיס. אחת מ-3 נשים לאחר גיל המעבר תחלה באוסטיאופורוזיס, ועם העלייה בגודל האוכלוסייה וגיל התמותה, גורמת המחלה לתחלואה ותמותה גבוהה יותר. מחקרים מראים כי אוסטיאופורוזיס הופכת למחלה המתקדמת במהירות כאשר נגרמים שברים. הצטברות של מספר שברים בעמוד שידרה עלולה לגרום לכאב, איבוד גובה, עיוותים, מגבלות בביצוע פעולות יומיומיות ואיכות חיים ירודה.

בואו לדעת עוד על המחלה: אוסטיאופורוזיס

בואו לדבר על כך בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום