על גורל הסל עדכון נוסף
בכירי מערכת הבריאות יצאו הבוקר בהתקפה חריפה על הממשלה בכל הקשור לועדת סל הבריאות וקראו לממשלה לקחת אחריות על בריאות הציבור ולא להתחבא מאחורי "עלה התאנה" של ועדת הסל.
בכנס שערך המי"ל המרכז הישראלי לניהול בנושא סל התרופות-מחיר החיים, בשיתוף עם ההסתדרות הרפואית בישראל, הודיע פרופ' אלכסנדר בטלר, מנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי רבין, וחבר וועדת סל התרופות, כי בכוונתו להתפטר מהוועדה אם תקציב סל התרופות יעמוד השנה על 164 מליון ש' בלבד.
"חלק לא קטן מחברי הוועדה הם רופאים שצריכים להסתכל לחולים בעיניים, ולא מדובר בקלישאה, ולא מדובר בתרגיל" אמר פרופ' בטלר. "אנחנו יודעים לבחור את רשימת התרופות מצילות החיים ובניגוד לכלכלנים, לנו קשה להתכנס למספרים ולתקציב". פרופ' בטלר גילה כי בכוונת הוועדה להגיש לממשלה רשימה של תרופות הכרחיות גם אם עלותן תחרוג מהתקציב. "הממשלה תצטרך להחליט אילו תרופות יהיו בסל, ולא חברי הוועדה".
פרופ' יאיר שפירא, יו"ר הפורום למנהלים בכירים בסקטור הרפואי של המי"ל ומנכ"ל בית החולים אסותא יצא נגד משרד האוצר וטען כי "הדרך בה משרד האוצר מנהל את תקציב הבריאות מצביע על חוסר אמון בדמוקרטיה. מדינת ישראל אינה ממלאת את חובותיה לאזרח בתחום הבריאות. המדינה יכולה לתת לאזרח הרבה יותר, כפי שנעשה במדינות אחרות". לדבריו, משרד האוצר מתייחס רק לתרופות מצילות חיים: "מעבר לחיים ומוות יש גם חשיבות כיצד האדם חי. הבעיה היא לא חוסר כסף אלא תעדוף. סדרי העדיפות של המדינה בנושא הבריאות אינם נכונים וסל התרופות והבריאות במדינה אינה מקבלים את העדיפות הנדרשת".
פרופ' דרור חרץ, מנהל המכון לחקר ליפידים וטרשת עורקים בתל השומר טען כי הסל אינו מטפל במחלות כרוניות, גורם התחלואה העיקרי של מערכת הבריאות. "הסיבה לכך היא שמחלות כרוניות אינן מצטלמות טוב". לדבריו, סל הבריאות נכנע ללחצים ואינו קובע מדיניות של הקצאת משאבים לרפואה מונעת. לדבריו, יש להקצות אחוז מסויים מהסל לרפואה מונעת.
פרופ' אלכסנדר (אליק) אבירם, המנהל המדעי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, ומי שכיהן בעבר בוועדת סל התרופות, טען כי וועדת הסל משולה לפצוע קשה. "אני הייתי יורה לוועדה בלב ומחסל אותה סופית, אחת ולתמיד", אמר פרופ' אבירם. לדבריו, הוועדה צריכה לעסוק אך ורק בדירוג חשיבות התרופות, ולהשאיר את התקציב לפוליטיקאים. כהצעה אופרטיבית, פרופ' אבירם טוען כי יש להעביר את ההחלטות על מימון התרופות לקופות החולים, היות והן ממילא אחראיות על 99.9% מההוצאות על הבריאות. משרד הבריאות, לדבריו, צריך להסתפק בפיקוח על הקופות בלבד.
ד"ר שלמה בירקנפלד, יו"ר ארגון רופאי קופות החולים, וסגן יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל תקף גם הוא את הסתתרותם של הפוליטיקאים מאחורי הוועדה. "הוועדה הפכה לעלה התאנה של הממשלה ותפקידה להוציא עבורם את הערמונים מהאש", אמר ד"ר בירקנפלד. "המדינה קובעת את התקציב בכל תחום ולא יתכן שבתחום הזה היא תפיל זאת על הוועדה. ההחלטה אילו תרופות לממן היא החלטה חברתית ותפקיד הממשלה לקבל החלטות בנושא".