מניעת אירוע מוחי
מהו אירוע מוחי, כיצד ניתן למנוע או להפחית אותו ומהן דרכי הטיפול? ד"ר דוד טנה משיב על השאלות
אירוע מוחי ונזקיו ארוכי הטווח ניתנים למניעה על-ידי איתור מוקדם וטיפול בגורמי הסיכון העיקריים, ועל ידי פניה לעזרה רפואית באופן מיידי במידה ומופיעים תסמינים של אירוע חד.
מהו אירוע מוחי?אירוע מוחי (או שבץ מוח, stroke, CVA) נגרם עקב הפרעה בזרימת דם למוח המתרחשת באופן פתאומי. בעקבות חסימה או קרע בדופן כלי דם המספק דם למוח נפגעת אספקת החמצן לאזור מסוים במוח. תאי העצב שמהם נמנעת אספקת החמצן ניזוקים תוך זמן קצר במידה ואספקת הדם לאזור לא מחודשת.
הסיבה השכיחה לאוטם מוחי היא עקב התפתחות טרשת עורקים (רבדים שומניים שמתפתחים על הדפנות הפנימיים של עורקים ובהדרגה חוסמים את זרימת הדם), הגורמת לבסוף לחסימת כלי דם במוח. הגורמים העיקריים להתפתחות טרשת עורקים הם יתר לחץ דם, יתר שומני הדם, סוכרת, עישון והשמנת יתר.
בדיקת אולטרה-סאונד פשוטה המודדת את עובי דופן עורקי הצוואר (IMT) מזהה סיכון מוגבר למחלות לב ולשבץ מוח. הבדיקה מתבצעת ע"י הדגמת עורקי הצוואר בעזרת מתמר אולטרה-סאונד ומדידת עובי דופן העורקים בשיטה ממוחשבת ומדויקת במיוחד. באמצעות הבדיקה ניתן לעקוב אחר התקדמות טרשת עורקים מוקדמת. ניתן להעריך את יעילות הטיפול המניעתי ע"י בדיקה חוזרת, אשר בה נבדק האם קיים שינוי בעובי הדופן לאורך זמן. הבדיקה קצרה ובטוחה, ללא כל צורך בדקירה או במתן תרופה לצורך הבדיקה.
כיצד ניתן למנוע ארוע מוחי באנשים בסיכון?קיימים מגוון טיפולים תרופתיים, התערבויות בצנתור או בניתוח, וכן שינויים באורח החיים המפחיתים באופן ניכר את הסיכון ללקות בארוע מוחי באנשים בסיכון.
בראש ובראשונה חשוב לשמור על אורח חיים בריא: פעילות גופנית סדירה, תזונה נכונה והימנעות מעישון.
הטיפול המניעתי במטופלים שכבר לקו בארוע מוחי או ב"מיני" אירוע צריך להיות מותאם לסוג הארוע. לאבחון וברור סיבת השבץ נערכות בדיקות המותאמות לכל מטופל. טיפולים תרופתיים כוללים תרופות המונעות אגור טסיות הדם (כגון אספירין או פלאויקס), מדללי דם (כגון קומדין), מגוון תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, ביתר שומני הדם ובסוכרת.
במטופלים עם הצרות טרשתית משמעותית בעורקי התרדמה (קרוטיס) יש מקום לעתים להתערבות בעורק הצוואר המוצר, בכדי לטפל ברובד הטרשתי המצר את חלל העורק. ההתערבות עשויה להיות ע"י ניתוח (המכונה אנדארטרקטומיה) או בצנתור ופתיחת ההצרות בעזרת תומכן (stent).
קיימות בדיקות נוספות, אשר מטרתן לתת תמונה מהימנה של מצב העורקים המספקים דם למוח, הן בצוואר והן בעורקים התוך גולגלתיים:
^^דופלר טראנסקרניאלי (TCD):^^ טכנולוגיה ייחודית להערכת זרימת הדם בכלי הדם התוך גולגלתיים. הבדיקה חשובה לאבחון הצרויות ושינויים בזרימת הדם בעורקים המוחיים.
^^אולטרה סאונד דופלר צבעוני:^^ שיטה אמינה ולא פולשנית המאפשרת לאתר הצרויות, עקב טרשת עורקים או סיבות אחרות, בעורקי הצוואר המובילים דם למוח. הבדיקה מודדת את מהירויות זרימת הדם בעורקים ונותנת תמונה מדוייקת של העורקים.
לאתר המרכז הרפואי שיבא, תל השומר: www.sheba.co.il
בואו לדבר על זה בפורום נוירולוגיה ובפורום שבץ מוח.