מדור טיפים מס' 46
מיוחד לבני גיל הזהב: טיפים למטיילים בחו"ל, והמלצות: כיצד לשבת נכון מול המחשב. העתיד שייך למבוגרים
טיול בטבע, בארץ או בחו"ל, תורם לבריאות ומשפר את איכות חיינו, במיוחד כשמדובר בבני גיל הזהב היוצאים לטיול המותאם לצרכיהם. אלה מהם שמוכנים לצאת למסע של שבוע או יותר ברחבי העולם, זוכים לחוויה שמקנה להם היכרות עם חברים חדשים, שמחת חיים, פעילות גופנית מרובה לצד ארוחות סדירות, ותורמת לאיכות חייהם.
ד"ר לדיז'ינסקי בוריס, המלווה קבוצות מטיילים בני גיל הזהב בטיולי "בשביל הזהב" של חברת "דיזנהויז סיטונאות", נותן מספר עצות לפני היציאה למסע, שיחזירו את סבא וסבתא בריאים ושלמים הביתה:
לכל מי שמשתמש באופן קבוע בתרופות כרוניות מומלץ לקחת לנסיעה שני סטים של תרופות ולהניחם בתיק היד ובמזוודה. כך שאם אחד התיקים לא יהיה נגיש, הוא או היא לא יפספסו את מועד לקיחת התרופה.
מעבר לתרופות הנלקחות על בסיס קבוע, מומלץ לקחת לטיול תרופות בסיסיות כגון: טיפות אף, לקסטיבים (תרופות שמסייעות ליציאה קלה), אקמול ותחבושת אישית.
טרם הנסיעה, מומלץ לקבל מהרופא המטפל תקציר רפואי או מכתב שחרור אחרון מבית החולים, שמאזכר את הבעיות הבריאותיות, התרופות הנלקחות על בסיס קבוע, רגישויות לתרופות וכד', על מנת שלרופא המלווה בטיול יהיה את כל המידע הדרוש למקרה הצורך.
מומלץ לא לשבת לאורך כל הטיסה, אלא להתהלך במטוס מפעם לפעם ולהמריץ את הדם, בכדי שלא ייווצר לחץ בגפיים התחתונות.
במהלך הטיול מומלץ לא להעמיס על הקיבה ארוחות "כבדות" מדי, כדי שיהיה קל יותר ללכת לאורך המסלולים.
מומלץ להגיע לטיול עם נעליים חופשיות, ספורטיביות, שאינן חדשות לגמרי, ולנשים - מומלץ לוותר על העקבים.
לכל הנוסעים למדינות אירופה בחודשי הקיץ מומלץ להתלבש בשיטת ה"בצל" - חולצה קלה ומעליה סוודר ומעיל בכדי לשמור על חום הגוף עד כמה שניתן, אך לאפשר הסרת שכבות במידה ומזג האוויר מתחמם.
כמובן שלא לשכוח להגיע לכל טיול עם כובע שיגן על הפנים ומטרייה למקרה הצורך.
המחשב כבר מזמן אינו נחלת הצעירים. מבוגרים כצעירים משוטטים באינטרנט, מתעדכנים בחדשות, מדברים במסנג'ר, מבצעים פעולות בנקאיות, שולחים מיילים לנכדים ומפתחים תחביבים שונים. אלא שנזקי הישיבה הממושכת מול המחשב לא פוסחים על אוכלוסיית המבוגרים וגם להם מגיעה התייחסות, אולי אפילו רבה יותר, בשל תחלואים מהם הם סובלים בעיקר בגלל הגיל.
צביקה כץ, יועץ ארגונומי ופיזיותרפיסט (B.PT) מטעם חברת סקיולייף, מסביר מהן הסכנות של מבוגרים בעקבות ישיבה ממושכת מול המחשב וכיצד ניתן לפתור אותן:
1. ^^בעיה:^^ ישיבה ממושכת על כיסא, גם אם היא נינוחה, מעלה את הלחץ על חוליות עמוד השדרה המותני, פי 2 כאשר הגב נתמך ועד פי 4 אם אנו יושבים כפופים לפנים. אצל הצעירים זה יתבטא בבעיות דיסק, אצל המבוגרים בהגברת השחיקה של החוליות, היחלשות השרירים והתפתחות בעיות יציבה.
^^פתרון:^^ להימנע מישיבה ממושכת ואם יושבים, יש לתמוך היטב בשקע של הגב התחתון (כרית או ספוג יכולים לעזור). אחת ל-20 דקות חייבים לקום, למתוח את הגב ולגרום לתנועתיות של המפרקים.
2. ^^בעיה:^^ הצוואר 'תקוע' כמעט בתוך המסך, אם בגלל בעיות ראייה או בגלל שאנו זקוקים לתאורה רבה יותר מפעם. אם המסך גבוה מדי וממוקם באופן לא סימטרי, נמצא את עצמנו סובלים תכופות מסחרחורות.
^^פתרון:^^ להשקיע בשולחן ארגונומי, כזה שמאפשר למקם את הצג מולכם במרחק ובגובה שנוח לכם או להשתמש במתקן מתכוונן.
3. ^^בעיה:^^ הקואורדינציה כבר לא מה שהייתה פעם ומה שנראה לנו טבעי ופשוט בגיל צעיר, כמו שליטה על העכבר המתרוצץ והכוונתו - הופך בגיל מבוגר ל"רדיפה" אחרי העכבר, כדי להשתלט עליו.
^^פתרון:^^ יש 'ללמד' את העכבר ללכת לאט ולא לרוץ (אפשר לשלוט על זה), ולהתאימו לגודל היד שלנו.
4. ^^בעיה:^^ ומה עם המקלדת? פעם ידענו היכן נמצאת כל אות אפילו בצורה עיוורת, היום החיפוש אחר האותיות הופך איטי יותר - במיוחד אם מדובר בחשיפה ראשונה שלנו לעולם המחשבים (אבל לא רק).
^^פתרון:^^ לבחור מקלדת בעלת אותיות גדולות, ברורות ואפילו בולטות (מהסוג המשמש אנשים כבדי ראייה).
5. ^^בעיה:^^ העיניים מתייבשות, שורפות, מאדימות, והכל בגלל הצורך להתמקד זמן רב על המסך, ולהספיק לקלוט את האינפורמציה המשתנה באופן מהיר.
^^פתרון:^^ מספיק שנניח את הידיים מעל העיניים לחצי דקה או נסיט את מבטנו מהמסך - כבר עשינו חסד עם איבר הראייה.
בואו לדבר על זה בפורום תמיכה ויעוץ לגיל הזהב.