משנכנס אדר מרבים להשמין

(0)
לדרג

אוזני המן מכילות מרכיבים מגוונים וטעימים, חלקם עתירי קלוריות. וגם: אלכוהול לא רק מזיק, הוא גם משמין

מאת: מערכת zap doctors

עוד מעט הוא כאן, חג הפורים. כבר מריחים את אוזני המן מהמאפיות ומהמדפים בסופר השכונתי. כשנכנס אדר מרבין בשמחה. וגם באוזני המן ובאלכוהול. כי כידוע המנהג הוא לשתות "עד לא ידע".

המילויים החדשים של אוזני המן מפתיעים מתמיד והמבחר עצום. אז מה בוחרים? כמה אוכלים? מותר לי או אסור לי?

למרות שלא ברור לנו באמת האם לאדם כלשהו, רשע ככל שיהיה, יכולה להיות אוזן משולשת - זה לא מונע מאתנו לזלול את אותה אוזן בהנאה - ובמילויים שונים.

אוזני המן - ערכים תזונתיים

אוזן המן מכילה בין 140 ל-200 קלוריות ליחידה, תלוי בגודל ובמילוי. מרבית אוזני המן עשויות בצק פריך ומכילות בדרך כלל קמח לבן. כדי לעלות את הערך התזונתי של אוזן המן, כלומר כדי להפוך את התענוג לקצת יותר בריא, מומלץ לערבב את הקמח הלבן עם קמח מלא וכך אפשר ליהנות מיותר סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. בנוסף מומלץ להחליף את הסוכר בממתיק מלאכותי.

80% מהקלוריות באוזן המן מגיעות מהבצק, המכיל הרבה חמאה או מרגרינה, שהנם שומנים מוקשים. שומן מוקשה מעלה את רמת הכולסטרול ומזיק לכלי הדם.

באוזני המן ללא סוכר, המהוות תחליף בריא יותר, החליפו את הסוכר בבצק, בממתיק מלאכותי. תחליף זה מוריד רק במעט את הערך הקלורי של המאפה, היות שמרבית הקלוריות של הבצק מגיעות מהקמח ומהמרגרינה.

אוזני המן מגיעות בשלל מילויים, מעבר לגיוון ולהפתעה, המילויים הם גם בעלי תכונות בריאותיות:

פרג - עשיר בחומצה לינולאית, שהיא חומצת שומן, בעלת יתרונות בריאותיים בתחום הורדת כולסטרול ומניעת מחלות כלי דם. כמו כן הפרג עשיר בסידן ומגנזיום.

תמרים - עשירים בסיבים תזונתיים שמסייעים בפעילות מערכת העיכול ועוזרים במניעת עצירות. מכילים אשלגן בכמויות נאות, שמסייע בהורדת לחץ דם גבוה. מכילים גם ניאצין (ויטמין B) וברזל.

אגוזים - עשירים בחומצות שומן לינולאית ואלפא לינולנית אלו חומצות שומן חיוניות, שהגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו וחייב לספקן מן המזון. הן עוזרות בהורדת לחץ דם גבוה, משמרות את רמות הכולסטרול ה"טוב" (HDL) ומקטינות את הסיכוי לפתח מחלת לב וכלי דם.

שקדים - עשירים בחומצה לינולאית, ויטמין E, שתורם למראה עור זוהר, ואבץ שמחזק את המערכת החיסונית ומשפר את פוריות הגבר.

חלבה - עשירה בסידן ובברזל ובעיקר בויטמיני B.

על תכונות בריאותיות אלה מאפיל ערכן הקלורי, ולכן מי שמעוניין לרזות או לשמור על משקלו, אך לא רוצה להרגיש מקופח, יכול לשלב אוזן המן אחת (רצוי קטנה) כחטיף של אחר הצהרים או כקינוח בארוחת הערב, במקום הפחמימות באותה ארוחה.

כמה "עולה" כוס משקה?

"יין ישמח לבב אנוש" ושתייה "עד לא ידע" הם ביטויים ידועים, וממנהגי חג הפורים. אבל מה עושים עם הקילוגרמים העודפים, שנשארים אצלנו אחרי שהרבנו לשתות ולחגוג?

אלכוהול הוא פחמימה בעלת מבנה ייחודי. גרם אחד של אלכוהול מכיל 7 קלוריות (לעומת 4 קלוריות בלבד שמכיל גרם של פחמימה רגילה). באופן כללי, מסלול ספיגת האלכוהול בגופנו נחשב מהיר- מהקיבה עובר לזרם הדם ומשם ממשיך להתפשט לאיברים אחרים בגוף. אך סוגים שונים של משקאות נספגים בקצב שונה זה מזה. ככל שהמשקה קר יותר הוא ייספג לאט יותר, משקאות מוגזים נספגים מהר יותר מאלו ה"חלקים" ונוכחות של שומן בקיבה מעכבת את ספיגת האלכוהול והמעבר לדם. זו הסיבה שנהוג להגיש בפאבים זיתים, פיצוחים או חטיפים מטוגנים- כדי להאט את קצב ההשתכרות.

שתייה מרובה מסוכנת - עלולה, למשל, לפגוע בתפקודי כבד, לגרום לעליית טריגליצרידים (שומנים בדם) ולהפריע בפינוי תרופות מסוימות. תחושת ה"ריחוף" נגרמת מהסיבה שהאלכוהול מתפשט מהדם גם אל המח, שם הוא משפיע על ההתמצאות והאוריינטציה שלנו. מראה "הפנים הסמוקות" ותחושת החום נגרמים כתוצאה מהרחבת כלי הדם על- ידי המשקה האלכוהולי.

יתרונות בריאותיים - לשתיית יין אדום יש יתרונות בריאותיים שהוכחו מחקרית. תהליך התסיסה שעובר יין אדום יחד עם קליפות הענבים, מאפשר מעבר נוגדי החמצון אל היין, שמסייעים בהפחתת הכולסטרול ומהווים גורם מגן מפני מחלות לב וכלי דם. תרכובות אלו לא ימצאו ביין הלבן, כי בתהליך ההתססה של זה אין מגע בין היין לקליפות. למבוגרים מומלץ לשלב מנת אלכוהול (כוסית יין) בתפריט היומי. אך כמו תמיד, לכמות יש מחיר - כששותים כמות גדולה יותר, ההטבות הבריאותיות אינן תופסות יותר ועלול להיגרם נזק לכבד, לכלי הדם, ועודף של צריכת קלוריות.

ערכים קלוריים של מספר משקאות:

כוסית (120 מ"ל) יין אדום או לבן - 80-100 קלוריות.
כוסית יין מתוק - 174 קלוריות.
330 מ"ל בירה לבנה - 135 קלוריות.
כוסית ברנדי, ג'ין, וודקה או ויסקי (60 מ"ל) - 130-140 קלוריות.
כוסית רום - 125 קלוריות.
כוסית קטנה של ליקר (30 מ"ל) - 80-115 קלוריות.

אז כדאי לשתות? בהחלט. הרבה? ממש לא.

לפרטים נוספים: שיטת ד"ר לוי.

בואו לדבר על זה בפורום הרזיה ללא דיאטה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום