מניעת הריון: האם גלולות מסרטנות?
מגיע לנו לשמוע את האמת פעם אחת ולתמיד: האם נטילת גלולות למניעת הריון מעלה את הסיכון לסרטן?
גלולות למניעת הריון נמצאות בשימוש נרחב מאז תחילת שנות הששים. למרות זאת, גם כיום אין אישה שלא שמעה את המשפט "תיזהרי בנטילת גלולות מאחר ויש בהם הורמונים שגורמים לסרטן". החשש הזה אפילו גבר לאחרונה לאור נתונים חדשים שהראו סיכון מעט גבוה יותר לסרטן שד בקרב נשים מבוגרות שנטלו במשך תקופה ממושכת טיפול הורמונאלי חלופי. למרות רמת הסיכון הנמוכה שהתגלתה בנתונים הללו, הם השפיעו רבות על הגישה העכשווית למתן טיפול הורמונאלי לנשים בגיל המעבר. בנוסף, התעורר מחדש הדיון ביחס לקשר אפשרי בין נטילת גלולות הורמונאליות למניעת הריון והסיכון לסרטן שד, למרות שכאן מדובר באוכלוסיה שונה של נשים צעירות.
גלולות וסרטן השחלותמחקרים מורים באופן עקבי כי נטילת גלולות מפחיתה את הסיכון לסרטן שחלות. חוקרים מביה"ס לרפואה של הרווארד סקרו 20 מחקרים שבדקו את הקשר בין שימוש בגלולות וסרטן השחלות ומצאו כי הסיכון לסרטן השחלות פוחת באופן משמעותי עם העלייה במשך השימוש בגלולות. התוצאות הראו ירידה בת 10 עד 12 אחוז בסיכון לאחר שנה אחת של שימוש, וירידה בת כ-50 אחוז לאחר חמש שנים. ההשפעה המגנה של גלולות ברורה כבר לאחר נטילת גלולות במשך שלושה עד שישה חודשים וממשיכה גם 20 שנה לאחר הפסקת נטילת הגלולות. נמצא שניתן להפחית באופן מובהק את ההיארעות של סרטן השחלות כדי 41%, 54% ו-61% בעקבות שימוש בגלולות במשך ארבע, שמונה ו- 12 שנה.
השימוש בגלולות מפחית באופן מובהק את הסיכון לסרטן רירית הרחם. ההשפעה המגנה עולה עם משך נטילת הגלולות, וממשיכה שנים רבות לאחר שהאישה מפסיקה את נטילת הגלולות. נמצא שניתן להפחית באופן מובהק את ההיארעות של סרטן רירית הרחם כדי 56%, 67% ו-72% בעקבות שימוש גלולות במשך ארבע, שמונה ו-12 שנה. הסיכון המופחת נמשך שנים רבות לאחר הפסקת נטילת הגלולות וכעבור 20 שנה הינו עדיין נמוך בכמעט 50% מזה של נשים שמעולם לא נטלו גלולות.
גלולות וסרטן צוואר הרחםעדויות מורות כי שימוש ממושך בגלולות עשוי להיות קשור בסיכון מוגבר לסרטן צוואר הרחם. אך למרות הקשר הזה, ברור כיום שנגיף הפפילומה האנושי (HPV) הוא הגורם העיקרי לסרטן צוואר הרחם. עם זאת, נראה שנטילת גלולות מעלה את הסיכון להידבקות צוואר הרחם ב-HPV ובהמשך את הסיכון לסרטן צוואר הרחם. לאור תחילת השיווק בישראל של חיסון שיעיל במניעת הדבקה ב-HPV, יתכן ותוכנית חיסונים מוצלחת תביא להעלמות של סרטן צוואר הרחם. בהתאם, החיסון ל-HPV עשוי להסיר את אחד החששות מפני נטילת גלולות.
גלולות וסרטן המעי הגס והחלחולתיש הצטברות של נתונים שמורים כי גלולות עשויות להגן על נשים מפני סרטן המעי הגס והחלחולת. נמצא כי נשים שנטלו גלולות היו בסיכון נמוך ב-18% לסרטן המעי הגס. ההגנה הייתה חזקה יותר בקרב נשים שהשתמשו בגלולות בעשור האחרון, עם הפחתה בסיכון של 54%.
גלולות וסרטן הכבדמספר מחקרים מצאו כי גלולות מעלות את הסיכון לסרטן כבד בקרב אוכלוסיות שבד"כ נחשבות בסיכון נמוך, כמו נשים לבנות בארה"ב ואירופה. במחקרים אלו, נשים שהשתמשו בגלולות במשך תקופת זמן ארוכה נמצאו בסיכון מוגבר לסרטן כבד. אבל, גלולות לא העלו את הסיכון לסרטן כבד בקרב נשים אסיאתיות ואפריקאיות, שנחשבות בסיכון גבוה למחלה. החוקרים סבורים כי ההסבר לכך הוא שגורמי סיכון אחרים, כמו דלקת כבד נגיפית, מעפילים על ההשפעה של הגלולות.
גלולות וסרטן שדהקשר בין סרטן שד והשימוש בגלולות נתון בעת האחרונה בדיון ער בעקבות פרסום מחקרים חדשים.
מחקר "אוקספורד" המקיף, שפורסם לפני כעשור שנים, עיצב את הדעה שהייתה רווחת עד היום ביחס לגלולות וסרטן שד. מחקר זה סקר 54 עבודות אפידמיולוגיות מרחבי העולם בהם נכללו 53,297 נשים עם סרטן שד מול מעל 100,000 מקרי בקרה. מסקנת המחקר הייתה שגלולות למניעת הריון מעלות את הסיכון לסרטן השד בכ-24%. מחקר זה הראה שהסיכון פוחת זמן קצר לאחר הפסקת השימוש בגלולות ונעלם תוך 10 שנים. בגיל 50 שנה כבר לא נמצא הבדל בסיכון לסרטן שד בין נשים שאי פעם נטלו גלולות לעומת מקרי הביקורת.
ההשפעה השלילית קצרת הטווח של נטילת גלולות הינה בניגוד ברור להגנה בת יותר משני עשורים שגלולות נותנות מפני סרטן שחלות וסרטן רירית הרחם. כמו כן, ידוע כי סרטן שד נדיר מאד בנשים צעירות. הסיכון המצטבר הינו פחות מ- 10 מקרים לכל 10,000 נשים עד גיל 35 שנה. ברור על כן, שבעוד שעליה בסיכון לסרטן השד בכ-24% הינה לכאורה מדאיגה, הרי שלמעשה ההשפעה של עליה כזו, אם קיימת, על הסיכון המוחלט לסרטן שד נמוכה מאד בגילאים בהם נוטלים גלולות. כלומר מספר המקרים החדשים של סרטן שד שיתווספו בשל נטילת גלולות זעום.
עבודה עדכנית, שהשוותה 4,575 נשים עם סרטן שד מול 4,682 מקרי בקרה, בדקה את השימוש בגלולות מודרניות יותר, ושללה כל קשר בין נטילת גלולות למניעת הריון בהווה או בעבר וסרטן שד. הסיכון ללקות בסרטן שד לא עלה גם עבור נשים שנטלו גלולות עם מינון גבוה יחסית של אסטרוגן ולתקופות ממושכות. לא נמצאה גם עליה בסיכון לסרטן שד לאחר נטילת גלולות אצל נשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן שד או נשים שהחלו בנטילת הגלולות בגיל צעיר.
מחקר שפורסם לאחרונה בדק את ההיארעות של סרטן ביחס לנטילת גלולות למניעת הריון על בסיס נתונים שנאספו במחקר אמצעי המניעה של החברה לתכנון משפחה באוקספורד. המחקר כלל 17,032 נשים, בגיל 25-39 שנה, שגויסו במרפאות לתכנון משפחה של אוקספורד בין השנים 1968 ו-1974. החוקרים בדקו בין היתר מה המשמעות הכוללת של הירידה בסיכון לסרטן שחלות ורירית הרחם לאור העלייה בסיכון לסרטן צוואר הרחם. שילוב של הנתונים ביחס לסרטן צוואר הרחם, גוף הרחם והשחלות, הראה כי הסיכון היחסי לאחר תיקון לגיל עבור נשים שנטלו אי פעם גלולות לעומת נשים שמעולם לא נטלו גלולות היה 0.7. נראה על כן שסך ההשפעה המגנה של נטילת גלולות מפני סרטן גינקולוגי עולה על ההשפעה המזיקה.
אז מה אנחנו צריכים לדעת על גלולות וסרטן?ראשית, שלמרות שנראה שלגלולות למניעת הריון מעלות במעט את הסיכון לסרטן שד, הרי שהסיכון המוחלט (מספר מקרי סרטן השד שנובעים מחשיפה לגלולות) הינו קטן מאד. בנוסף, אין כיום הוכחה כי נטילת גלולות קשורה בסיכון מוגבר לסרטן שד בטווח הארוך, כלומר מעבר לגיל 50. נראה על כן שעבור מרבית הנשים נטילת גלולות כרוכה בסיכון קטן מאד וקצר טווח לסרטן שד, ובסה"כ בהגנה ארוכת טווח מפני סרטן של מערכת הרבייה.
שנית, שיש לקחת בחשבון את סך התועלת מול הסיכון שבנטילת גלולות. ברור שגלולות למניעת הריון הינן אמצעי יעיל ביותר למניעת הריונות לא מתוכננים. בנוסף, מחקרים מורים כי נטילת גלולות קשורה בהגנה ארוכת זמן משמעותית מפני סרטן שחלות ורירית הרחם, וכנראה גם סרטן המעי והחלחולת. עם זאת, יתכן וגלולות מעלות מעט את הסיכון לסרטן צוואר הרחם והכבד. גלולות קשורות כמובן גם בסיכונים נוספים כולל אירוע מוחי, קרישי דם ורידי ואוטם בשריר הלב. אך מאחר וסיבוכים אלה נדירים ביותר בקרב נשים בגיל הפריון, הסיכון נמוך מאד. יש לזכור שלנטילת גלולות יתרונות רבים עבור האישה - שאינם קשורים למניעת ההריון - כולל הקלה בהפרעות במחזור, שיפור במראה העור, ירידה בסיכון לדלקות באגן, מחלות שד שפירות, שרירנים רחמיים, ציסטות שחלתיות; ושיפור בצפיפות העצם.
לפרטים נוספים, פנו לאתר רפואת נשים שיבא - הריון, לידה, גינקולוגיה ופוריות.
פרופ' זיידמן מנהל את פורום פריון האישה והפריה חוץ גופית באתר דוקטורס.
בואו לדבר על זה בפורום סרטן השד.