הפסיכולוגיה של ההשמנה
גורמים פסיכולוגים עומדים בבסיס הפרעות אכילה מסוגים שונים. הפסיכולוגית מאיה פרנקל מסבירה איך מתמודדים עם המחלה
מסתבר שהרגלי אכילה לקויים והפרעות אכילה מקובעות תורמים לעליה במשקל. ישנן ארבע הפרעות אכילה עיקריות המלוות השמנה קיצונית: אכילה אמוציונלית, בולמוסי אכילה, אכילת לילה ונשנושים. השמנת יתר נובעת כידוע מצריכת קלוריות עודפת ושריפת קלוריות מועטה. שלל גורמים מביאים להשמנה וביניהם גורמים גנטיים, הורמונליים, סביבתיים, חברתיים, תרבותיים וחוסר פעילות גופנית. גם לפסיכולוגיה תפקיד מפתח בהשמנה.
שיא הרגשאכילה אמוציונלית הינה אכילה רגשית הפועלת ומתפקדת כמנגנון של ניהול רגשות. מצב רגשי גורר התנהגות אכילה ללא איתות גופני של רעב. האכילה מהווה אמצעי למיסוך רגשי ודרך להקהות מחשבות טורדניות ותחושות מכאיבות. בטווח הקצר מסייעת האכילה להפחתת התגובות הרגשיות ומשמשת כהסחת דעת - פעילות אקטיבית המעוררת מערכות גופניות ונפשיות. בזמן האכילה יש חוויה מציפה של רגיעה: אין מחשבות מטרידות ואין דאגות.
^^מספר מצבים אופייניים לאכילה רגשית:^^
כעס: כעס עצמי, כעס על הזולת, כעס על מצב חיים.
ייאוש: חוסר תקווה ופסימיות. יש לשים לב - תחושות ייאוש קשות הנמשכות שבועיים או יותר ברציפות יחד עם ירידה בתפקוד עשויות לרמז על דיכאון קליני. פנייה לרופא ו/או פסיכולוג במצבים אלו מומלצת ביותר.
חוסר שליטה: כשאדם מרגיש שאין לו שליטה על חייו, כאשר דברים מתנהלים מבלי שיש לו השפעה עליהם ובמצבים בהם אדם מרגיש שהנסיבות ו/או אנשים אחרים מנהלים את חייו במקומו.
ערך עצמי נמוך: בטחון עצמי ירוד ותחושה כללית של נחיתות.
מתח, לחץ וחרדה: תחושות של הצפה רגשית, שיתוק ותקיעות.
שעמום: חוויה עמוקה של ריקנות, חסך וחלל פנימי.
בדידות: קושי לפנות לעזרה.
בולמוסי אכילה - Binge Eating Disorder נמצאו קשורים להשמנת יתר חולנית. נמצא, כי מעל 30% מהפונים לטיפול רפואי בהשמנת יתר מאותרים כסובלים מבולמוסי אכילה. כמו כן, נמצא מתאם בין התפתחות בולמוסי אכילה לבין התפתחות דיכאון. התקפי אכילה מתרחשים בעיקר בעקבות חוויות של לחץ, מתח, ועל פי רוב בשעות אחר הצהריים או הערב.
מאפייני הפרעת אכילה כוללים:
1. התקפי אכילה חוזרים ונשנים הכוללים:
אכילה בפרק זמן מוגבל, למשל: בפרק זמן של כשעתיים, כמות מזון גדולה יותר ממה שמרבית האנשים היו אוכלים בפרק זמן דומה תחת נסיבות דומות.
תחושה של איבוד שליטה על האכילה במהלך האפיזודה. לדוגמא: תחושה של חוסר יכולת להפסיק לאכול או לשלוט במה או כמה אוכלים.
2. התקף האכילה עצמו כולל שלושה או יותר מהמאפיינים הבאים:
אכילה מהירה יותר מהנורמה.
אכילה עד שמרגישים תחושה לא נעימה של מלאות.
אכילת כמויות מזון גדולות כשלא מרגישים רעב גופני.
אכילה לבד מתוך תחושת מבוכה מכמות המזון שנאכלת.
תחושת גועל עצמי, דיכאון, או אשמה כבדה לאחר אכילת היתר.
3. חוויה של מצוקה בולטת באשר להתקף האכילה.
4. ההתקף מתרחש בממוצע לפחות יומיים בשבוע למשך 6 חודשים.
5. ההתקף מלווה בהקאה, צום, התעמלות מוגזמת.
בסקר שנערך בקרב 9,300 נבדקים בכל רחבי ארה"ב, כאשר מתוכם 3,000 נבדקים ענו על שאלות הנוגעות להפרעות אכילה, נמצאו הממצאים הבאים: בולמוסי אכילה אובחנו בקרב 3.5% מהנשים ו-2% מהגברים.
הגורמים להפרעה זו הינם: גנטיקה, סביבה משפחתית, טריגרים נסיבתיים. הטיפולים המומלצים הם טיפולים פסיכולוגים קוגניטיבים - התנהגותיים וטיפול תרופתי, כגון: קסניקל, רדוקטיל, טופמקס.
מטופל שסובל מבולמוסי אכילה מספר: "זה מתחיל כשאני חושב על האוכל שאסור לי לאכול כשאני בדיאטה. כל הדברים הטובים שאני יודע שאני צריך למנוע מעצמי לאכול - גלידה, שוקולד, בורקסים ועוד. מהר מאוד המצב מתהפך והופך לרצון עז לאכול. ברגע שאני חושב על מה שאסור לי לאכול, מתחיל דיאלוג פנימי כזה - לאכול או לא לאכול ותמיד אני מפסיד. כשאני מחליט לאכול אין דרך חזרה. באותו הרגע אני מתחיל לאכול ובהתחלה אני מרגיש הקלה עצומה ומתנחם באוכל, ואפילו קצת הרגשה של high. אבל אחר כך אני לא יכול לעצור, אני אוכל מהר, כמו בטירוף, במין תזזיתיות, עד שאני לגמרי מלא. מהר מאוד אני מרגיש אשם וכועס על עצמי על שאכלתי את כל זה, אבל בכל זאת אני לא יכול להפסיק".
תסמונת אכילת לילה Night Eating Syndrome - מתאפיינת בחוסר תחושת רעב ותיאבון בשעות הבוקר, אכילת יתר בשעות הלילה יחד עם הפרעות בשינה, חוסר שינה, או קשיי הירדמות 4 ימים או יותר בשבוע. התנהגות זו מופיעה בדרך כלל כתגובה למצב נפשי של מתח ומגיבה להקלה במתח. אכילת לילה מאפיינת 1.5% מהאוכלוסייה הכללית בארה"ב, ושכיחותה 15% בקרב הסובלים מהשמנת יתר.
מחקר שהתפרסם ב-JAMA משווה בין אנשים שמנים הסובלים מאכילת לילה ובין שמנים שאינם סובלים מתסמונת זו. אכלני הלילה נמצאו צורכים 56% מצריכת הקלוריות היומית שלהם בשעות הערב אחרי השעה שמונה, לעומת השמנים האחרים שאצלם צריכת הקלוריות בערב עומדת על 15% בלבד מהצריכה היומית. ממצא נוסף מעיד על כך שאכלני הלילה צורכים בממוצע 2,930 קלוריות ליום לעומת 2,334 קלוריות בקבוצת הביקורת.
נשנושים, grazing, מהווים הפרעת אכילה שבה מתקיים נשנוש, אכילה "על הדרך" וחטיפה של אוכל, אשר נמשכת רוב שעות היום, מה שמוביל לאכילת יתר בהיסח הדעת. המאפיינים של הפרעת אכילה זו הינם:
אכילה אוטומטית, לא מודעת וכפייתית.
העדר תחושות גופניות של רעב ושובע, תיאבון והרגשת מלאות.
אכילה אמוציונלית: עקב מתח, עצבנות ופזירות מחשבתית.
הפרעות האכילה השונות תורמות לעליה במשקל, הופעת מחלות נלוות להשמנה, ירידה באיכות החיים וירידה בדימוי העצמי. הטיפול בהפרעות האכילה השונות כולל שילוב של הדרכה תזונתית וטיפול פסיכולוגי פרטני או בקבוצות תמיכה.
מאיה פרנקל היא פסיכולוגית קלינית מומחית בטיפולי הרזייה במלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר, במתחם אסותא, ת"א.
לפרטים נוספים - לחצו כאן.
בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית ובפורום השמנת יתר.