הצד המשפטי של זוגיות מאוחרת

(0)
לדרג

כדי לשמור על "שלום בית" כאשר בונים זוגיות חדשה בגיל מבוגר, מומלץ לעשות "הסכם לחיים משותפים". אהבה מאוחרת

מאת: עו"ד אליעזר גריסרו

התבגרות האוכלוסייה ושינויים במוסכמות החברתיות יצרו בשנים האחרונות שכבה גדלה והולכת של זוגות חדשים בני הגיל השלישי. לתופעה הזו קיימים צדדים חיוביים רבים, אך היא יוצרת פעמים רבות מציאות משפטית מורכבת, העלולה ליצור לחצים משפחתיים לא קלים. זוגות מבוגרים רבים ניצבים בעשורים האחרונים בפני דילמות שונות. לזוגיות מאוחרת מביא איתו כל אחד מבני הזוג חבילה של נכסים, התחייבויות, מטענים נפשיים, משפחתיים והיסטוריים, אשר עלולים לפגום בסיפור אהבתם המתרקם ואפילו להחריבו. רכוש משפחתי, כמו נכסים ועסקים, עלול להוות סלע מחלוקת בין דור ההמשך הרואה לעצמו חזקה על נכסים אלה, לבין בני הזוג החדשים, המהווים עבורו איום.

ידועים בציבור

גבר או אישה הבוחרים להם דרך חדשה בגיל מבוגר, עלולים להימצא ביום מן הימים מול התפרקות הזוגיות, ולהיקלע למצבים כלכליים ונפשיים קשים. החוק הישראלי לא רואה כל הבדל בין פירוק זוגיות ממושכת בין בני זוג צעירים למבוגרים, ובוחר להגן על הצד החלש שנותר זנוח ללא זכויות. אמנם זוגיות חדשה בגיל מבוגר אינה מגיעה לרוב לכדי נישואין, אך כעבור שלוש שנים של מגורים משותפים הופכים בני הזוג להיות מוגדרים משפטית כידועים בציבור - דבר העלול לפתוח פתח לאחד מבני הזוג לתבוע חלוקת רכוש במקרה של פרידה.

ההכרה בבני הזוג כידועים בציבור מהווה מפתח לקבלת זכויות מרובות, כמעט בדומה לזכויות המגיעות לזוג נשוי, זכויות כמו: שיתוף בנכסים ובזכויות פנסיוניות, קבלת מזונות, דמי מימון דיור במקרה של פירוד ועוד. באופן עקרוני, ידוע בציבור עשוי להיות זכאי גם לירושה מעיזבונו של בן הזוג השני לאחר פטירתו, אך לכך קיימים מספר סייגים הקבועים בחוק, ונטל ההוכחה לקבלת זכויות בירושה של ידוע בציבור מוטל על בן הזוג הטוען להיחשב ככזה.

הסכם חיים משותפים

הסכם לחיים משותפים הוא הסכם שנחתם בין בני זוג ידועים בציבור, אשר נועד להסדיר את אופי מערכת היחסים האישית והרכושית ביניהם. ההסכם קובע את נוהל הפרידה בין בני הזוג ואת תוצאותיה, ובכך הוא דומה להסכם ממון. לידועים בציבור - מומלץ לחסוך מבן הזוג השני ומילדיהם קשיים הכרוכים במאבק על זכות הירושה, ולהסדיר מראש את זכויותיהם הרכושיות. על מנת להצליח בכך, על בני הזוג לחתום על הסכם לחיים משותפים ולערוך צוואה ערוכה כדין. היתרון הגדול בהסכם חיים משותפים נובע מכך שאם בשלב כלשהו יחליטו בני הזוג להיפרד, הם לא יידרשו להיגרר למאבק משפטי מסובך ולתביעות הדדיות יקרות ומיותרות, מפני שההסכם למעשה כבר מסדיר מראש את כלל הנושאים הקשורים בפירוד.

הסכם לחיים משותפים הוא בעל אופי חוזי, ועל כן במקרים של מחלוקת יידרש בית המשפט להעניק לו תוקף. לא בכל המקרים ייכפה בית המשפט את המוסכם בחוזה, למשל, כאשר הסכם חיים משותפים נחתם בחוסר הגינות, עשוי בית המשפט לראות ההסכם כבטל ולקבוע את זכויות הצדדים, אפילו בניגוד גמור להסכמות מפורשות שניתנו בחוזה שנפסל.

רבים מהמעוניינים בהסכם לחיים משותפים הם בני זוג שסבלו מרורים בקשר קודם. הסכם זה נחתם תמיד בשלב בו הקשר בין בני הזוג הרמוני, תומך ומלא הבנה, ועל כן ניתן להגיע בו להסכמות הוגנות ושקולות, זאת לעומת מצב של משבר ביחסים, אז עלולים בני הזוג לפעול בצורה אמוציונאלית ולא שקולה, העלולה להסב להם נזק מיותר.

עו"ד אליעזר גריסרו הוא מתמחה בדיני משפחה והינו מבעלי משרד עורכי דין "גריסרו את מסורי".

בואו לדבר על זה בפורום תמיכה ויעוץ לגיל הזהב ובפורום טיפול משפחתי וזוגי.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום