ברף עלייה: הורמונים בגיל המעבר
סקר בינלאומי חדש: רוב הרופאים ירשמו טיפול הורמונאלי חלופי לתסמיני גיל המעבר, היות והיתרונות עולים על הסיכונים
בכל תקופה ישנו מחקר חדש על יעילותו של טיפול הורמונאלי חלופי בגיל המעבר וכתוצאה מכך ישנן מסקנות לגבי הטיפול המתאים. מפגש מדיה שנערך החודש על-ידי החברה הבינלאומית לגיל המעבר בציריך שוויץ, דן בנזק שגרם המחקר המוטעה WHI משנת 2002, והכיסוי התקשורתי השלילי לגביו. הכיסוי התקשורתי גרם למיליון נשים ברחבי העולם לנטוש את הטיפול לתסמיני גיל המעבר, בשל הפחדה בריאותית שגויה. במפגש הוצג סקר חדש שנערך בקרב 600 רופאים מומחים, המראה כי 96% מהם ציינו שהם ירשמו טיפול הורמונאלי חלופי לעצמם, למשפחתם ולחבריהם, היות והיתרונות עולים על הסיכונים. הרוב המכריע של הרופאים סבור שההפחדה העולמית מלפני 5 שנים, בעקבות המחקר השגוי, היתה בלתי מוצדקת.
תוצאות הסקר החדש, שנערך על-ידי Taylor Nelson Sofres, מראות שרופאים עדיין מאמינים בטיפול הורמונאלי חלופי כ"טיפול היעיל ביותר בתסמינים של גיל המעבר". הסקר הראה, כי רופאי משפחה וגניקולוגים מומחים משש מדינות שונות (בריטניה, צרפת, גרמניה, פולין, שבדיה וארה"ב) חשו, כי למרות כל הכיסוי התקשורתי השלילי משני מחקרים עיקריים שמומנו על חשבון ממשלת ארה"ב, יתרונות הטיפול ההורמונאלי החלופי עולים על הסיכונים.
תוצאות הסקר הראו, כי יותר מ-78% מהרופאים שהשתתפו בסקר חשו שהכיסוי התקשרותי השלילי של טיפול הורמונאלי חלופי היה בלתי מוצדק. 90% מהרופאים חשו שהיתרונות עולים על הסיכונים במקרים בהם נשים נמצאות מתאימות לטיפול זה (נשים בסביבות גיל 50). בנוסף לכך, 97% מהרופאים האמינו שרוב המטופלות שלהם חוות יתרונות בריאותיים חיוביים, כתוצאה מטיפול הורמונאלי חלופי. ניתוח מחודש של המחקרים הראה שהסיכון המוגבר חל רק לגבי נשים בשנות ה-60 וה-70 לחייהן שבאופן טבעי אינן נוטלות הורמונים חלופיים. הנשים שהשתתפו במחקר המוטעה היו מעל גיל 63, הרבה מעבר לגיל שרופא היה מטפל בהם בהורמונים חלופיים בפעם הראשונה.
הסקר הראה שגיל המעבר נחשב לתקופה בעלת השפעה משמעותית על חיי הנשים, כאשר 98% מהרופאים מסכימים שגיל המעבר משפיע על איכות החיים של המטופלות שלהם. ההשפעה השלילית הגדולה ביותר היא על חיי המין (94%), על העבודה (94%) ועל מערכות יחסים (94%); גם חיי המשפחה מושפעים מגיל המעבר (91%). טיפול הורמונאלי חלופי נחשב, לפי הסקר, לטיפול יעיל נגד סימפטומים אלו, כאשר הסיבות העיקריות למתן מרשם לטיפול, הן: הקלה על תסמינים (48%), השפעה מועילה על איכות חיי המטופל (46%) והעובדה שהיתרונות עולים על הסיכונים (26%).
פרופ' בירקהאוסר מהחברה הבינלאומית לגיל המעבר וממחלקת גינקולוגיה אנדוקרינולוגיה ופריון, פראונקליניק ברן, שוויץ, ציין כי "התוצאות היו באמת מפתיעות; תמיד קיווינו לכך שפרקטיקה רפואית טובה וידע של הנתונים האמיתיים ושל העובדות ינצחו, אך היו הרבה השלכות מטעות סביב המחקרים, מה שהזיק מאוד לכל התחום של טיפול בגיל המעבר. בכל אופן, תוצאה כזו של אמונה בקרב הרופאים מרגיעה מאוד".
המלצות החברה הבינלאומית לגיל המעבר כוללות הפחתת מינון האסטרוגן והפרוגסטרון בטיפול הורמונאלי חלופי לגיל המעבר, למינון הנמוך ביותר האפקטיבי. ארבעה מתוך חמישה רופאים, בממוצע (82%), מודעים להמלצות אלו; מה שמראה שמסרים של חשיבה חדשה על טיפול הורמונאלי חלופי חודרים בהחלט. הסקר מראה ש-91% מהרופאים מאמינים שהמינון האופטימאלי של טיפול הורמונאלי חלופי בעתיד צריך להיות המינון הנמוך ביותר האפקטיבי של אסטרוגן ופרוגסטרון.
פרופ' עמוס פינס, נשיא החברה הבינלאומית לגיל המעבר, ציין: "מעודד מאוד לראות שלרופאים יש עדיין בטחון בטיפול הורמונאלי חלופי. תוצאות המחקר הוערכו באופן מוטעה עבור האוכלוסייה שלאחר גיל המעבר, מהלך שהוביל לשינוי מרכזי בהמלצות ובהנחיות של טיפול הורמונאלי חלופי". עוד הוא ציין, כי "נשים הנכנסות לגיל מעבר וסובלות מתסמיני גיל מעבר יכולות להתחיל טיפול הורמונלי ללא חשש. הטיפול בעל פוטנציאל מצוין לשפר את איכות החיים ולמנוע שברים. אירועי לב ותמותה אצל נשים עד גיל 60 יחסית נדירים, והמחקרים מצביעים על כך שככל הנראה יש הפחתה בסיכון זה אצל נשים הנוטלות אסטרוגן".
בואו לדבר על זה בפורום גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי.