דו"ח: צה"ל מנע טיפול רפואי

(0)
לדרג

דו"ח של 'רופאים לזכויות אדם': "צה"ל הפר את הקוד האתי במהלך 'עופרת יצוקה', ולכן ראוי כי גורם חיצוני יחקור את האירועים"

מאת: מערכת zap doctors

מדו"ח חדש שמפרסם היום (ב') ארגון "רופאים לזכויות אדם" (רל"א) עולה חשש כי חיילי צה"ל פעלו פעמים רבות במהלך הלחימה בעזה בניגוד לקוד האתי של צה"ל ובניגוד לערכים הומאניים בסיסיים, באופן המעלה חשד להפרה של הדין הבינלאומי בנוגע ליחס לחולים, פצועים ובהגנה על צוותי רפואה. הדו"ח בוחן שש סוגיות: מצב מערכת הבריאות בעזה ערב המבצע, קשיים בפינוי פצועים אל מחוץ לרצועה, פגיעה בצוותי רפואה, קשיים בפינוי פצועים למרכזים רפואיים ברצועה, פגיעה במתקנים רפואיים ופגיעה באוכלוסיית החולים.

בחלק מהמקרים המתוארים בדו"ח לא אפשרו כוחות צה"ל פינוי אזרחים פצועים ונצורים במשך ימים ממושכים והותירו אותם ללא מזון ומים זמן רב. ממקרים אלה עולה, כי לא רק שהחיילים לא פינו בעצמם משפחות נצורות ופצועים, אלא גם מנעו מצוותים פלסטינים ומצוותי הצלב האדום ואונר"א הגעה אליהם. במקרים אחרים נמנעו החיילים מהגשת סיוע רפואי לפצועים ששכבו בסמוך אליהם. חלק מהמקרים הסתיימו במות הפצועים מאיבוד דם.

על פי דיווחים שהתקבלו בארגון, 16 אנשי רפואה פלסטינים נהרגו מאש צה"ל ו-25 נפצעו בעת מילוי תפקידים במהלך "עופרת יצוקה". כמו כן, פגע צה"ל ב-34 מתקני רפואה בהם 8 בתי חולים ו-26 מרפאות לטיפול ראשוני. כל זאת בניגוד להנחיות ה"קוד האתי ללוחמה בטרור" שחובר בצה"ל בשנת 2004 וקובע מפורשות, כי "חיילים חייבים לתת שירותים רפואיים מתאימים כאשר התנאים מאפשרים זאת, לעצמם ולאויב כאחד", ובניגוד להוראות הדין הבינלאומי האוסרות פגיעה במתקנים ובצוותים רפואיים במהלך לחימה.

מניעת טיפול רפואי

בדו"ח מצוינות דוגמאות לאי הגשת סיוע לפצועים ומניעה של פינויים, וביניהן: ב-3 בינואר פגע צה"ל בביתה של משפחת אל-עאידי המתגוררת בשכונת ג'חר אלדיק מזרחית לעיר עזה. 6 מתוך 20 בני המשפחה נפצעו. כל ניסיון לצאת מהבית גרר ירי של חיילי צה"ל.

בעקבות פניית המשפחה, פנה ארגון "רופאים לזכויות אדם" לצבא ב-4 בינואר לתיאום פינוי. במשך ששה ימים מנע הצבא את פינוי בני המשפחה, לא אפשר לאמבולנסים גישה למקום, נמנע מהגשת מזון ומים למשפחה ולא הגיש טיפול רפואי לפצועים. ב-6 בינואר שני פצועים הצליחו לצאת מביתם, כשהם אוחזים בדגל לבן, ונאלצו לצעוד ברגל למרחק של 2 קילומטרים עד הגעתם לרכב פינוי. פינוי שאר הפצועים נמנע במהלך כל שאר היום ורק ב-10 בינואר יצאו בני המשפחה רגלית, כשהם נושאים את שאר הפצועים בזרועותיהם.

דוגמה נוספת המוזכרת בדו"ח - ב-16 בינואר סמוך ל-14:00 בצהריים נפצעו בני משפחת שראב, אב ושני בניו בשכונת אלפח'ארי מאש אוטומטית שנפתחה לרכבם, בעת שנסעו להצטייד במזון במהלך הפסקת האש ההומניטארית. בן אחד נהרג זמן קצר לאחר הפגיעה. הבן שני נפצע ברגלו והחל לדמם. אב המשפחה נפצע באורח קל מרסיסים. מסביב לרכב נמצאו כוחות צה"ל שכיתרו את האזור. פניית ארגון "רופאים לזכויות אדם" לצבא לא זכתה למענה, והפצוע המשיך לאבד דם רב. בחצות הלילה הודיע האב לחברי הארגון כי גם הבן השני מת זמן קצר קודם לכן מאיבוד דם. מחמד, האב, מספר כי בנו צעק וביקש להתקשר לאמבולנס וחיילים שהיו במקום קיללו אותו ואיימו עליו כי אם לא יסגור את מכשיר הטלפון, ירו בו. מחמד וגופות שני בניו פונו ב-17 בינואר בשעה 12:00 בצהריים, 24 שעות לאחר אירוע הירי לעברם.

פגיעה בצוותי רפואה

הדו"ח מפרט 12 תקריות שבהן בין היתר בוצע ירי של מסוקים וטנקים על אמבולנסים ואנשי רפואה. במקרים אחרים הורחקו צוותי רפואה על ידי חיילים מאזורים אליהם הגיעו כדי לחלץ פצועים. על-פי הדו"ח, ב-31 בדצמבר פגע מסוק בצוות רפואי שיצא להגיש עזרה לפצוע מדמם בצפון מזרח הרצועה. הרופא, החובש והפצוע שחשו לעזרתו נהרגו. בנוסף, ב-10 בינואר חמישה אמבולנסים של הסהר האדום ורכב של הצלב האדום נכנסו לשכונת אל-עטאטרה ואש טנקים נפתחה לעברם. נהג אמבולנס וחובש נפצעו, והצוותים שבו על עקבותיהם מבלי לחלץ את הפצועים.

עוד מצביע הדו"ח על כך שלמרות שמערכת הבריאות בישראל נערכה מבעוד מועד לקבלת מספר רב של נפגעים מהרצועה, הועברו פלסטינים בודדים לטיפול בישראל, בין היתר בשל סגירת המעברים בחלק מימות המתקפה. במהלך 22 ימי הלחימה הועברו שישה פצועים בלבד לקבלת טיפול רפואי בישראל מתוך למעלה מ-5,380 בני אדם שנפגעו במבצע.

חשדות להפרות של אתיקה רפואית

הדו"ח קורא לצבא לשוב ולחדד בפני חייליו את ההוראות על הגנה המוקנית לצוותי רפואה בעת מילוי תפקידם ולהביא לדין את אלו שהפרו את הוראות אלו. בנוסף, כיוון שהעדויות העלו חשש שאין מדובר במקרים בודדים וחריגים, זימן ארגון "רופאים לזכויות אדם" ועדה בלתי תלויה וניטרלית של מומחים בינלאומיים לרפואה משפטית ולבריאות הציבור, לרצועת עזה. המטרה היא לאסוף עדויות נוספות, לבחון את היקף התופעה ולחקור את החשדות להפרות של אתיקה רפואית, של הקוד האתי של צה"ל ושל הדין הבינ"ל. דו"ח זה צפוי להתפרסם על ידי הועדה ב- 6 באפריל השנה.

"קיים ספק באם הצבא הוא הגוף המתאים לחקור את החשדות להפרות אלה", אומר ד"ר דני פילק ויו"ר רופאים לזכויות אדם. "עד היום הבטחת הצבא לבג"צ כי יבדוק את הפגיעה בצוותי רפואה ומתקני רפואה לא מולאה, וקיים חשד לגבי מידת רצינותו ומוכנותו לביצוע הדבר. אנו מגלים כי חלה התדרדרות מוסרית וערכית קשה ביחס של חיילי צה"ל כלפי האוכלוסייה הפלסטינית של עזה, עד כדי זילות של ממש בחייהם. ראוי כי כל החקירה של אירועי 'עופרת יצוקה' תתבצע על-ידי גורם חיצוני, ניטרלי ובלתי תלוי, ולא על-ידי צה"ל עצמו".

בואו לדבר על זה בפורום רפואה ומשפט.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום