נמצא הגורם לאובדן הכרה

(0)
לדרג

חוקרים מהאוניברסיטה העברית מצאו אזור במוח שאחראי על מצבי ערנות. הגילוי פורץ את הדרך להבנת התהליך של אובדן ההכרה ולטיפול עתידי במחוסרי הכרה

מאת: מערכת zap doctors

מדענים מהאוניברסיטה העברית גילו אזור במוח ששולט על חוסר הכרה, ערפול חושים ומצבים דומים. גילוי זה פורץ את הדרך להבנת המעגלים העצביים במוח האחראיים למצבי ערנות ולפיתוח עתידי של טיפול במצבים של אובדן הכרה ותרדמת.

אובדן הכרה

במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Neuroscience מתארים פרופ' מרשל דבור, תלמידת המחקר רות אבולעפיה וד"ר ולדימיר זלקינד מהמכון למדעי החיים ע"ש סילברמן באוניברסיטה העברית את הגילוי של אזור במוח אשר שולט במצבי ההכרה.

אובדן הכרה וחוסר תגובה לכאב הם בין המאפיינים הבולטים ביותר של הרדמה כירורגית ושל מצבים "דמויי הרדמה", כמו זעזוע מוח, תרדמת הפיכה והתעלפות. מצבים אלו מאופיינים בדיכוי תנועתי, הרפיית השרירים, דיכוי מטבולי בפעילות המוח ומעבר למצב של ניתוק מהסביבה.

תאי עצב הגורמים לאובדן הכרה

ההנחה המקובלת בספרות המדעית היא כי מצבים של הרדמה כירורגית, התעלפות, אובדן תחושת כאב, רפיון הגוף ואובדן של ההכרה נגרמים בשל דיכוי כל פעולת המוח בבת אחת עקב דיכוי מטבולי כללי. ואולם המחקר בראשות פרופ' דבור מצא הסבר אחר - בניגוד להנחה שהמוח "נכבה" בו-זמנית, מסתבר שאובדן הכרה תלוי בקבוצה קטנה של תאי עצב בבסיס המוח. תאים אלו שולטים על פעילות כל קליפת המוח וחוט השדרה. נמצא כי אובדן של תחושת כאב, אובדן יציבות ואובדן הכרה תלויים במעגלים ספציפיים הקושרים לאותם תאי עצב.

החוקרים הגיעו למסקנה זאת לאחר שהזריקו כמות מזערית של תרופה מרדימה "למרכז ההכרה" בחיות מעבדה וצפו בתגובה חזקה של דיכוי הפעילות החשמלית של קליפת המוח, וזאת לעומת הזרקות למקומות אחרים במוח שלא גרמו לאובדן ההכרה.

"במידה שיהיה ניתן לתרגם את התוצאות לאדם, ההשלכות מרחיקות לכת", אומר פרופ' דבור. "ראשית, ידע זה עשוי לתרום ליכולת הרפואה לטפל באובדן ההכרה ובהפרעות של ערנות ושינה כמו נדודי שינה, שינה מופרזת ואף תרדמת, על ידי למשל מתן גירוי חשמלי ישירות לתאי העצב שאחראים על מצב הערנות. שנית, הגילוי של אשכול ספציפי של תאי עצב השולט במצב ההכרה של המוח עשוי להוביל להתחלת ההבנה של דיאגרמת 'החיווט' המאפשרת למכונה הביולוגית, המוח, להיות בהכרה".

בואו לדבר על זה בפורום פורום נוירולוגיה ושבץ מוח.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום