מה גורם לדיכאון בגיל 30?

(0)
לדרג

מחקר חדש מוכיח: לנשים בנות 24 שסובלות מבעיות שתייה יש סיכוי גבוה פי 4 להשמנת יתר בגיל 27, ואילו השמנת יתר בגיל 27 מכפילה את הסיכון לדיכאון בגיל 30

מאת: ד"ר אסנת רזיאל

נראה ששתיית אלכוהול מופרזת, השמנת יתר ודיכאון הולכים יד ביד אצל נשים רבות, לפי מחקר חדש שהתפרסם בגליון ספטמבר 2009 של הבטאון הרפואי General Hospital Psychiatry. המחקר מצא כי נשים שהייתה להן בעיית שתייה בגיל 24 היו בסיכון גדול פי ארבעה להשמנת יתר בגיל 27, וכי השמנת יתר בגיל 27 הגדילה פי שניים ויותר את הסיכון לדיכאון בגיל 30.

ד"ר קרולין מק'קארתי, מהמכון לחקר ילדים בסיאטל, ועמיתיה מצאו כי כמעט כל הגברים והנשים שהשתתפו במחקר לקו בבעיה אחת לפחות מתוך השלוש בין הגילים 21 ל-30. מק'קארתי ועמיתיה השתמשו במחקרם בהגדרות מחמירות למדי של שתייה מופרזת, דיכאון והשמנת יתר.

הגברים והנשים הצעירים במחקר הנוכחי היו במעקב משנת 1985, כשהיו בכיתה ה'. מק'קארתי וצוותה בחנו נתונים מראיונות שהתקיימו כשמשתתפי המחקר היו בני 24, 27 ו-30, במטרה להבין את הקשר בין הפרעות דיכאון, השמנת יתר ושתיית אלכוהול.

"משולש רעיל"

בגיל 21, 8% מהנשים ו-12% מהגברים לקו בשתי בעיות לפחות מתוך השלוש. עם הזמן, עלה מספר הנשים, אך ירד מספר הגברים, שלקו ביותר מבעיה אחת. בגברים, הממצא היחיד של החוקרים היה שבני 27 הסובלים מהשמנת יתר נטו פחות לדיכאון בגיל 30, אך נשים שהיו בדיכאון בגיל 27 היו בעלות סיכון גבוה פי 3 לענות על הקריטריונים לבעיית שתייה או להתמכרות לאלכוהול בגיל 30.

לנשים שסבלו מבעיות שתייה בגיל 24 היה סיכוי גבוה פי 4 כמעט להשמנת יתר בגיל 27, ואילו השמנת יתר בגיל 27 יותר מכפילה את הסיכון לדיכאון בגיל 30. עוד נמצא כי הסיכוי לדיכאון ולהשמנת יתר היה גבוה יותר לשני המינים בקרב בעלי הכנסה נמוכה. נטייה לנבירה כפייתית באירועים שליליים היא אולי אחת התכונות המקשרות בין שתיית אלכוהול מופרזת, השמנת יתר ודיכאון, אמרה מק'קארתי בראיון.

ד"ר סוזן נולן-הקסמה, פסיכולוגית באוניברסיטת ייל, מכנה את השלושה "משולש רעיל" של "אכילה, שתייה ונבירת יתר בעבר," הוסיפה החוקרת, והראתה שנשים וגברים המריצים שוב ושוב במחשבותיהם אירועי עבר הם דיכאוניים יותר ונוטים יותר לפנות לשתייה או לאכילה בולמוסית כדי להתמודד עם בעיות נפשיות.

ישנן דרכי טיפול המכוונות לכל שלוש צלעותיו של משולש רעיל זה, אמרה מק'קארתי, ובהן פעילות גופנית, אימון תודעה והורדת לחצים. שיטות לטיפול בדיכאון, בבעיות שתייה ובהשמנת יתר - המאופיינים בבעיות עם "מערכת התגמול" של המוח, צריכות גם לעזור למטופלים למצוא לעצמם חלופות לתגמול באוכל או באלכוהול, הוסיפה. לדבריה, "עלינו לחשוב כיצד אנשים יכולים להתחיל להבנות לתוך חייהם חוויות תגמול טבעיות".

ד"ר אסנת רזיאל, כירורגית מומחית בניתוחי הרזייה, היא המנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל בביה"ח אסותא.

בואו לדבר על זה בפורום הבאים:

פורום דיכאון - אבחון וטיפול
פורום הרזיה ללא דיאטה

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום