טריגליצרידים
מה הסיבה לרמה גבוהה של טריגליצרידים? ומה היחס המומלץ בין כולסטרול רע לכולסטרול טוב?
שאלה:
שלום רב,
בחמשת החודשים האחרונים אני מקפידה על תזונה בריאה יותר: כמעט ללא סוכר, ללא טיגון, פחות מזון תעשייתי, ללא שומנים מוקשים, הקפדה על סיבים תזונתיים ועל צריכה מסוימת של אגוזים, שקדים, שמן זית וזרעי פשתן. אני צמחונית. רמת הפעילות הגופנית נשארה כשהייתה (לא רבה).
בבדיקת דם של לפני חמישה חודשים הכולסטרול שלי היה 243, LDL172 ו- HDL 39.
הטריגליצרידים היו 155.
בבדיקת דם מהיום, נמדד כולסטרול 208, LDL 134 ו- HDL 28.
שלוש שאלות:
1. מדוע לדעתך ירד הכולסטרול הטוב (ולמעשה היחס בין הרע לטוב התדרדר)? כיצד אוכל להעלותו חזרה (לדעתי אני אוכלת מספיק שמנים טובים).
2. האם מצב כמו בבדיקה האחרונה, שהכולסטרול הכולל נמוך יותר אבל היחס בין כולסטרול רע לטוב רע יותר עדיף - או שמא עדיף המצב בבדיקה הקודמת?
2. לפני 4 ימים, אכלתי כמות נכבדת של שוקולד. האם דבר זה יכול להוות סיבה לזינוק המוזר שהיה לטריגליצרידים? מהן הסיבות האפשריות לעליית טריגליצרידים?
בבדיקה מהיום רמת הטריגליצרידים הייתה 230.
בתודה מראש,
ענת.
תשובה:
ענת שלום,
הבדיקה השנייה שלך יותר טובה כי רמת ה- LDL נמוכה יותר. אמנם היחס משתנה אך זה קורה כמעט תמיד כשיש ירידה ברמות הכולסטרול. ניתן להשפיע על רמות HDL ע"י פעילות גופנית תוך כדי ואחרי השינוי התזונתי. מדובר בפעילות גופנית אירובית (הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחיה, ריקוד) סדירה - 3-4 פעמים בשבוע.
רמות טריגליצרידים מושפעות בקלות ממזון אך אם עברו 4 ימים מיום אכילת שוקולד, לא סביר שיש לכך השפעה.
בברכה,
אורנה עצמון, דיאטנית קלינית מוסמכת