זיהום בבתיה"ח: דיון בכנסת

(0)
לדרג

חרף הירידה ב-50% בזיהומים בבי"ח, ללא שיפור בתנאי האשפוז וחיוב שטיפת ידיים בנוזל-חיטוי, שיעור הזיהומים לא יפחת. משרד הבריאות: כל עובד יקבל הדרכה

מאת: מערכת zap doctors

בעקבות הדו"ח שפרסם הבוקר (רביעי) משרד הבריאות ובו נתונים על רמת הזיהומים בדם במחלקות טיפול נמרץ בבתי החולים השונים בארץ, נערך דיון בנושא בוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת.

יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), ציינה במהלך הדיון כי "חובה על משרד הבריאות להרחיב את פעילותו הברוכה למניעת זיהומים גם לתחומי זיהום נוספים, וחובה על הממשלה להגדיל את התקציב הייעודי בנושא.

מדובר בחיי-אדם ובהצלת-חיים". לדבריה, "מספר מקרי המוות מזיהומים מדי שנה הם קשים, אך לשמחתנו הדו"ח שהתפרסם הבוקר מלמד על ירידה בתופעה, וגם על עבודה טובה שעושה משרד הבריאות, ושיתוף הפעולה שלו".

צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

שר הבריאות, יעקב ליצמן, הדגיש כי "מדובר במכה שאפשר, ניתן וחובה לטפל בה - ואף הוקצה תקציב גדול למיגורה. הצלחנו להוריד את הזיהומים ב-50%. ראינו חובה לעצמנו לפרסם את הדו"ח כי זו חובתנו ותפקידנו. המספר של 5,000 מקרי מוות מזיהומים, חייב בדיקה לעומק, כי לא תמיד זה גורם המוות, ובוודאי לא המכריע". בהמשך אף הבטיח לייצמן להרחיב את שעות פעילות חדרי-המיון הקדמיים בפריפריה.

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף כי למרות המחסור במיטות, העומס הגדל בחדרי המיון ובמחלקות והתחלואה הגבוהה בארץ, הצליח המשרד להגיע לתוצאות נאות בנושא: "פעילותנו בעניין הציבה את ישראל במקום מוביל בעולם. 50 מיליון שקל מוקצבים למלחמה זו בכל שנה, התופעה נמדדת כל העת, ועל כל בית חולים להציג תכניות עבודה שנתיות בנושא הורדת העומס. השנה רשמה ישראל ירידה חדה בתופעה לעומת מדינות מערביות אחרות, ששם המצב רק מחמיר. בתי החולים של "הכללית" מטפלים בנושא בצורה טובה מאוד."

לדברי פרופ' יהודה כרמלי, מנהל המרכז הארצי למניעת זיהומים, כל עובד במערכת חייב לקבל הדרכה בנושא: "ממנהל המחלקה, הרופא, האחות ועד השומר בכניסה ועובד הניקיון. כל אחד ברמתו ובהתאם לתפקידו. הוכנה תכנית-אב, הוקצה תקציב ייעודי עבורה, ובשבועיים הקרובים, כשהתקציב יגיע היא תחל לעבוד במלוא היקפה".

לדברי ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) אין לאוצר יכולת, בגרות וניסיון לשפוט את צרכי הבריאות של הציבור, ולכן על הכנסת להוביל תכנית לאומית לשינוי מכריע במצב.

פרופ' אברהם בורר, מהמרכז הרפואי סורוקה, ציין את שיתוף פעולה עם מרכזים בנושא בארה"ב - לבניית מערכי הדרכה, ואת חיובם של רופאים ומנהלים לעבור מבחן בתחום.

לעומתם, פרופ' אליעזר רחמילביץ', המטולוג מההסתדרות הרפואית, התריע כי התופעה תמשך כל עוד תנאי האשפוז לא ישתפרו, ותהיה חובה לשטוף ידיים בנוזל-חיטוי בכל מעבר מחדר לחדר.

פרופ' אלון מוזס, מנהל המחלקה למיקרוביולוגיה בבית החולים הדסה, הגדיר את הטיפול בנושא בעשור האחרון כ"מהפכה" והדגיש את הקשר הישיר בין ניקיון בתי החולים להתפשטות זיהומים, ואת חשיבות הוספת קורס שעוסק בנושא עבור סטודנטים לרפואה, טרם כניסתם להתמחות במחלקות.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום