גל הקור הצפוי: כללי בטיחות
בשל מזג האוויר הצפוי, מפרסם מד"א את המדריך לבטיחות בחורף. במקביל, ממליץ משרד הבריאות על פעולות שיש לנקוט בקרב קשישים ותינוקות למניעת פגיעות קור
מזג האוויר סוער וגל קור וגשם שצפוי להתחיל הערב (4.1) באזורנו. במהלך גל הקור צפויות לרדת כמויות גדולות של גשם ברחבי הארץ ואף צפוי שלג בחרמון, צפויות הצפות, שיטפונות, רוחות חזקות, אובך והטמפרטורות באזורים מסוימים בארץ צפויות לרדת לאזור ה-0 מעלות צלזיוס.
בשל כך, קורא משרד הבריאות לאוכלוסיות הקשישים וכן להורים לתינוקות ולילדים צעירים, לנקוט במספר פעולות חשובות על מנת לצמצם את נזקי הקור. גם מגן דוד אדום מצטרף ליוזמה ומפרסם את המלצותיו לשמירה על בטיחות בבית ומחוצה לו.
שמירה מפני פגיעות גוף
במקומות בהם יצטבר קרח או שלג על המדרכות והכבישים, מתבקש הציבור להימנע מלנוע שם שלא לצורך, בשל ריבוי מקרים של החלקה ושבירת גפיים בעבר.
במקרה של הפסקת חשמל - עבור חולים המונשמים בביתם על ידי מכשיר הנשמה, יש לוודא כי סוללות הגיבוי של המכשיר זמינות ומוכנות לשימוש לפרק זמן ממושך.
רוחות חזקות
בעת השתוללות רוחות חזקות ברחבי הארץ, עלולים חפצים רבים להינתק ממקומם, על כן, יש להקפיד לחזק חפצים שונים הנמצאים בחוץ, כגון ריהוט גן, מתקני ייבוש כביסה ועוד על מנת שלא יפגעו בהולכי הרגל ברחובות. חשוב להיזהר במהלך פתיחת וסגירת חלונות שיכולים להיטרק בעוצמה רבה עקב הרוחות הנושבות בחוזקה.
מכשירי חשמל ומכשירי הסקה
הרעלת חד תחמוצת הפחמן (co), היא קטלנית. הגז עשוי להיפלט כתוצאה משימוש בתנור גז או קמינים הפועלים על גחלים. זהו גז חסר צבע או ריח ולא ניתן להבחין בקיומו עד שמתחילים להופיע סימני ההרעלה, לכן חשוב לנקוט בכללי בטיחות:
אוורור - בזמן הפעלת ההסקה יש להקפיד על אוורור נאות, לשם תחלופת אוויר.
תחזוקה - יש להקפיד על בדיקה תקופתית של מערכת ההסקה באופן שוטף ע"י טכנאי מורשה.
מניעת שריפה - הרחק תנורי חימום הפועלים על אש גלויה מחפצים העשויים להתלקח (ספות, שמיכות). אין לייבש בגדים על תנורים כאלה ויש לבדוק טרם חיבור התנור לחשמל את תקינות השקע והתקע. הקפידו למנוע גישה של ילדים לתנור.
שמרו על מכשירי חשמל הרחק מרצפה רטובה ושימו לב למכשירי חשמל באמבטיה ובמטבח.
הימנעו מהפעלת מכשירי חימום בזמן השינה.
סימני הרעלה - סחרחורת, בחילה והקאה, עייפות, חולשה והרגשה כללית רעה. במקרים קשים - גם אבדן הכרה. זהו מצב חירום רפואי מסוכן, ויש לנהוג מיד על פי ההנחיות הבאות.
ערנות מצילה חיים! במקרה של הופעת הסימנים לעיל בבית שמופעלת בו מערכת הסקה, סגור מיד את המערכת, אוורר את הבית והזעק את מד"א באמצעות אפליקציית 'מד"א שלי' או בטלפון חירום 101.
נהיגה בטוחה
בימים גשומים במיוחד, הכבישים חלקים מאוד וסכנת ההחלקה קיימת גם במהירות נמוכה. הקפידו לשמור מרחק גדול מהרגיל מהרכב לפניכם, ולנסוע במהירות נמוכה ובהתאם לתנאי הדרך. יש לשים לב לאדים המצטברים על שמשות הרכב ועלולות לגרום לפגיעה בראות. על כן, יש להקפיד על אוורור הרכב ועל הפשרת האדים באופן קבוע. על הנהגים להקפיד על הדלקת אורות דרך, בייחוד כאשר הראות לקויה. בנוסף לכך, עצירה בשול הדרך היא אסורה ומסוכנת, אין לעצור במקומות לא בטוחים אלא רק בתחנות ריענון מוסדרות.
יש לתת תשומת לב מיוחדת להולכי רגל, בדגש לילדים סמוך למוסדות חינוך, תוך מתן זכות קדימה.
בנוסף, יש לשים לב שלא להיכנס עם הרכב לשלוליות - גם אם נראה שאינן עמוקות במיוחד. רכבים עלולים להיסחף בקלות במקומות מוצפים, והנהג עלול לאבד לחלוטין את השליטה על רכבו, ואף להסתכן בטביעה. חשוב לא להישאר ברכב בקור , על מנת להימנע מהירדמות וכן ממצב של היפותרמיה.
כללים פגיעות קור בקרב קשישים ותינוקות
חימום נאות- חימום הבית בטמפרטורה קבועה של 24 מעלות בקירוב, שאינה פחותה מ- 21 מעלות. מומלץ להיעזר במד חום למדידת טמפרטורת החדר.
יש לדאוג ללחות האוויר בחדר, כדי להימנע מאוויר יבש ניתן להשתמש במכשיר אדים.
יש לדאוג לאטימה נאותה של פתחי הבית (חלונות, דלתות וכו').
יש לבדוק את בטיחות התנורים בדירה תוך הסתייעות בבני משפחה ואנשי מקצוע.
יש לעקוב אחר תחזיות מזג האוויר ולהיערך בהתאם.
יש להקפיד על לבוש חם: שכבות של בגדים קלים, שיאפשר תנועה (תנועה מייצרת חום).
שימו לב: אין לכסות תינוקות בשכבות רבות או בשמיכה כבדה, שכן הדבר עלול לגרום לחנק. בנוסף, יש להקפיד שלא יישארו חפצים מיותרים במיטת התינוק על מנת שלא יפגעו בו במהלך הלילה.
הרגלי בריאות חשובים
יש לשתות בכמות מספקת (8-10 כוסות שתייה ליום) גם ללא תחושת צמא!
יש להימנע משתייה מרובה של קפאין ואלכוהול.
כדאי להקפיד על ארוחות קלות יחסית לעתים קרובות ( 5-6 ביום) ולהימנע מארוחות כבדות. שתיה ואוכל חמים מסייעים לשמור על חום הגוף.
בעת השהות בבית יש להקפיד על פעילות ותנועה, כדי להגדיל את זרימת הדם ואת חום הגוף.
מקרים בהם יש להתייעץ עם הרופא המטפל:
לגבי נטילת תרופות שעלולות להגביר את הרגישות לקור.
לגבי מצבי בריאות שעלולים להגביר סיכון זה.
קשישים המתגוררים לבד: יש לשמור על קשר ולדאוג לביקורים בבית של בני המשפחה, חברים, שכנים, או מתנדבים - לפחות פעם ביום.
כיצד מבקר יכול לזהות אצל קשיש ירידה בחום הגוף?
ניתן לראות שהבית קר והקשיש ירוד בפעילותו יותר מהרגיל. עם זאת, בשלבים ההתחלתיים של ירידת חום הגוף -הקשיש הסובל מקור לא ירעד ולא יתלונן על תחושת קור.
חשוב מאוד: מדידת חום במדחום הביתי עלולה לא לזהות את הבעיה, היות והוא מיועד למדוד עלית חום! אם יש חשד לירידת חום הגוף - יש להזעיק מיד עזרה רפואית.
נפגעתם מקור?
כך תעניקו טיפול רפואי ראשוני עד להגעת כוחות מד"א למקום:
היפותרמיה
קבוצות סיכון עיקריות - קשישים, תינוקות, אלכוהוליסטים, הומלסים, חיילים (כתוצאה משמירות ואימונים) וספורטאים (כתוצאה מסקי וגלישת גלים בחורף).
סימנים עיקריים - ירידה במצב הכרה, התנהגות לא ברורה וירידה בשיקול הדעת, רעד שרירים, דופק איטי או לא סדיר, ירידה בשליטה מוטורית, ירידה בקצב הנשימה, עור חיוור וכחלחל.
טיפול - במידה והחולה רטוב יש להחליף את הבגדים ליבשים ולחמם את החולה. בכל מקרה יש להלביש ולכסות.
כוויות קור
סימנים - תחושת קור בגפיים, כאבים והרגשת נימול.
טיפול - הפשרת איברים ע"י מים פושרים (לא חמים), קיבוע האיבר. אסור(!) לעסות את האיבר הקפוא.