תופעת קיץ: שלשולים בקרב ילדים
השלשולים מלווים בסכנת התייבשות בעונה החמה הנובעת מאיבוד נוזלים. נכנסים לכוננות יציאות ולמשמעת מים
הקיץ כבר כאן במלוא עוצמתו; הילדים יוצאים לחופש, מבלים בים ומשחקים זה עם זה. לצד הרחבת מעגל הפנאי, העונה החמה מלווה גם בתחלואים רבים. המחלות הנפוצות והמטרידות ביותר בקרב ילדים ופעוטות הן מחלות מערכת העיכול, הגורמות להקאות ולשלשולים.
סכנת התייבשותשלשול הוא יציאה נוזלית המופיעה יותר משלוש פעמים ביום. הבעיה שכיחה ויכולה להופיע בכל גיל, ובדרך כלל היא חולפת תוך יום או יומיים ללא כל טיפול. שלשול ממושך יכול להיות סימן לבעיה רפואית אחרת. הוא עלול לגרום להתייבשות, שמשמעותה מחסור בנוזלים הנחוצים לגוף לתפקודו התקין. התייבשות מסוכנת בעיקר בקרב פעוטות, ילדים וקשישים, ויש לטפל בה בקדימות על מנת למנוע בעיות רפואיות קשות.
הסיבות לשלשול ומחלות במערכת העיכול הן זיהום חיידקי, נגיפי או טפילי, שימוש בתרופות, הפרעות תפקודיות ורגישות למזון. הסכנה בשלשולים היא, כאמור, התייבשות כתוצאה מאיבוד נוזלים. תינוקות וילדים מאבדים נוזלים במהירות, משום שאחוז המים בגופם גבוה במיוחד (70% ממשקל הגוף בהשוואה ל-50% במבוגר), קצב הנשימה שלהם מהיר יותר והם סובלים מריבוי יחסי של מחלות עם חום גבוה, הגורמות לאיבוד נוזלים. בנוסף, אצל תינוקות ופעוטות קיים חוסר בשלות של הכליות שמטרתן בין היתר לווסת את כמות הנוזלים בגוף ולאגור נוזלים לזמן חוסר.
סימני ההתייבשות אצל ילדים עשויים לכלול פה ולשון יבשים, בכי ללא דמעות, חיתול יבש 3 שעות או יותר לאחר החלפה, בטן שקועה, עיניים ולחיים שקועות, חום גבוה, עייפות, רגזנות או עור שנצבט ולא חוזר להיות שטוח. אם מתעורר חשד שהתינוק סובל מהתייבשות, יש לפנות מיידית לטיפול רפואי. ברוב המקרים הטיפול היחידי הדרוש הוא החזרת הנוזלים והמלחים שאבדו - במהירות, מאחר שהגוף אינו יכול לתפקד כהלכה כשהם חסרים.
התייבשות חמורה מסוכנת במיוחד אצל תינוקות וילדים, שללא טיפול מתאים עלולים אף למות ממנה בתוך מספר ימים. למרות ששתיית מים חשובה ביותר למניעת התייבשות, בזמן שלשלול המים אינם נספגים היטב במערכת העיכול ללא תוספת של מלחים וסוכרים. על מנת להחזיר לגוף כמות מרבית של נוזלים, ממליצים הרופאים על שתיית תמיסה המכילה הרכב מיוחד של מים סוכרים ומלחים מיוחדים, בריכוזים מדודים על פי המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO).
במחקר שנועד לבדוק את יעילות הטיפול בתמיסת מינרלים, לעומת מתן עירוי תוך ורידי, במצב של התייבשות בינונית, התגלתה אפקטיביות זהה. הטיפול בתמיסת מינרלים מועדף על פני עירוי תוך ורידי, משום שזו הדרך הפיזיולוגית הטבעית להחזרת נוזלים לגוף ואינה טראומטית לתינוק כמו מתן עירוי.
דרושה הקפדה יתרה על שטיפת ידיים במים וסבון לאחר הביקור בשירותים. הקפידו לשטוף היטב גם את הידיים שלכם וגם ידיו של הילד.
חשוב מאד להקפיד על שטיפת הפירות והירקות במים וסבון.
אין להשאיר מחוץ למקרר מוצרי חלב ומזונות מבושלים, אפילו לא לזמן קצר.
אל תשלחו את הילדים לגן, לביה"ס או לקייטנה עם כריכים המכילים מזונות שעשויים להתקלקל מחוץ למקרר, כמו: חומוס, גבינות, מיונז או נקניק.
לא לקחת ילד משלשל לבריכה.
בסוף כל שימוש בברכה ביתית מתנפחת, יש לרוקן את המים ולקראת השימוש הבא למלא שוב במים נקיים, כדי שלא יצטברו חיידקים.
נהוג לחשוב שמרק צח מעוף או בקר המכיל נתרן, יכול לסייע לטיפול בשלשול והתייבשות ולספיגת המים בגוף; אך כדי שהמים אכן ייספגו, יש לספק למערכת העיכול של הפעוט תמיסה שמכילה גם מלחים וגם סוכר (גלוקוז), ביחס מיוחד ומדוד יחד עם המים. במרק עוף המכיל ריכוז גבוהה של מלחים, חסר מרכיב הגלוקוז. גם מיצי פירות המכילים אשלגן, או משקה קולה המכיל חומצה פוספורית לא באמת יכולים לסייע לטיפול בשלשול. הם אינם מומלצים שכן אינם מכילים את האלקטרוליטים - מלחים הדרושים לספיגת המים ויכולים אף להרע את מצב השלשול.
בניגוד למה שהיה נהוג בעבר, לאחר שהוחזרו הנוזלים לגוף, ניתן להאכיל את הילד במזונות שהוא אוהב. מומלץ לתת לילד מזון המכיל רכיבי מזון היכולים לתרום להחלמה מהירה של המעי, כמו חלבונים (עוף, חביתה או ביצה קשה), פחמימות (אורז, תפו"א) וגם בננות, ירקות מבושלים או לפי העדפת הילד, העיקר שיאכל ויתחזק.
אתי בן דוד היא מנהלת תחום מוצרי צריכה ו-OTC בכצט, יצרנית סדרת טיפטיפות.
בואו לדבר על זה בפורום רפואת ילדים.