תוכנית לאיתור נשאי הפטיטיס סי

(0)
לדרג

משרד הבריאות יקדם תוכנית לאיתור נשאים בקרב קבוצות הסיכון. כיום רבים מהנשאים אינם מודעים למחלה, ואילו החולים לא מטופלים ועלולים לפתח סיבוכים

מאת: מערכת zap doctors

לרגל יום המודעות הבינלאומי לדלקת כבד נגיפית (הפטיטיס סי), שיצוין ביום חמישי, 28 ביולי, מודיע משרד הבריאות כי בכוונתו ליישם תוכנית לאומית למלחמה בדלקת הכבד הנגיפית, המבוססת על המלצות ארגון הבריאות העולמי והחלטות מועצת הארגון. בין השאר, תתבצע פעילות להסדרת האבחון המוקדם של החולים בקבוצות הסיכון למחלה.

כיום, כשקיימים טיפולים מתקדמים, הנמצאים בסל הבריאות, שביכולתם לרפא את המחלה, חשוב מאוד לאתר את הנשאים, שכרגע אינם מאובחנים, ורובם כלל אינם יודעים כי הם נושאים את הנגיף ועלולים להדביק אנשים נוספים.

ד"ר מנור שפריץ, האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות: "תהליך היישום של התוכנית יהיה הדרגתי, כאשר חלק חשוב ממנה יהיה קשור לסקירת אוכלוסיות סיכון לנשאות, כמו למשל, אלו שקיבלו מנת דם לפני 1992 ואנשים המשתמשים במזרקים לצריכת סמים, או אנשים מבין יוצאי מדינות ברה"מ לשעבר הנמצאים בסיכון לנשאות לנגיף מסוג C. בשלב ראשון יאותרו נשאים המצויים בסיכון הגבוה ביותר מתוך קבוצות אלו. בנוגע לנגיף זה, על פי ההערכות, בישראל מספר הנשאים מגיע לכ-100 אלף. לצורך זיהוי החולים, יהיה צורך בהגברת מאמץ איתור החולים, ולשם כך תקודם תכנית איתור רב-שנתית".

חוליו בורמן, מנכ"ל עמותת חץ (ארגון ישראלי לבריאות הכבד), בירך על היוזמה: " אנו שמחים כי משרד הבריאות החליט להכריז על יישום בקרוב של התכנית הלאומית, וזאת לאחר שנים בהן התריעה העמותה על חשיבות הנושא. עד היום, מי שגילה כי הוא חולה במחלה עשה זאת באופן אקראי, ועדיין ישנם חולים רבים שאינם מאותרים במערכת הבריאות. מדובר במחלה מדבקת, המחייבת טיפול ושינוי באורח החיים והעלולה להתקדם לנזק משמעותי לכבד. האבחון המוקדם של החולים בקבוצות הסיכון יאפשר להם לקבל טיפול שיכול להציל את חייהם".

רוב החולים לא מאובחנים

פרופ' זיו בן ארי, מנהלת המרכז למחלות כבד במרכז הרפואי שיבא ונשיאת עמותת חץ: "רק 25% מכלל החולים בהפטיטיס C מאובחנים בישראל. המחלה יכולה להתקדם באופן משמעותי אצל חלק מהחולים, ועל כן יש צורך להביא ליישומה של התוכנית הלאומית, שאחת ממטרותיה היא איתור הנשאים בקרב קבוצות הסיכון באוכלוסייה. בנוסף, סל הבריאות הכליל מ-2015 טיפול אנטי נגיפי פורץ דרך, הכרוך בריפוי בקרב יותר מ-95% מכלל מהמטופלים, חשוב על כן שהחולים יגיעו לצורך אבחון, הערכה וטיפול".

הפטיטיס או "צהבת" בלשון העם, פירושה דלקת של הכבד. דלקת כבד נגיפית מסוג C (הפטיטיס C) מועברת בדרך כלל במגע של דם עם דם נגוע בנגיף (הנגיף מחולל המחלה). בישראל חיים כ-100,000 נשאי נגיף ההפטיטיס C, שהם כ 2% מהאוכלוסייה. רובם (כ-80% מהם) אינם מודעים כלל למחלתם, כיוון שאינם חשים תסמינים כלשהם. נגיף הפטיטיס C גורם לדלקת כרונית בכבד שעלולה לפגוע בתפקוד הכבד ולהוביל לשחמת. הפטיטיס C הוא הגורם העיקרי לסרטן כבד ולצורך בהשתלת כבד.

מדובר בבעיה בריאותית ציבורית עולמית המשפיעה על מיליונים מדי שנה. לפי ההערכות, בעולם כ-180 מיליון אנשים בעולם הסובלים מהמחלה ובכל שנה נדבקים ממנה כ-4 מיליון בני אדם.

בואו לדבר על זה בפורום מחלות כבד.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום