תיירות מרפא: לשחוט תרנגולת זהב?
שר התיירות מתנגד למיסוי על תיירות המרפא: יפגע בהכנסות של כמיליארד שקלים מהתחום, בעסקים הקטנים ויבריח את התיירים; הפתרון - הסדרת התחום
שר התיירות עוזי לנדאו יוצא במתקפה חריפה על הכוונה להטיל מיסים על תיירות מרפא: "מיסוי תיירות המרפא יגרום נזק בלתי הפיך לענף התיירות ולתדמית ישראל בעולם". לדבריו, הנפגעים הראשונים - החולים בישראל ועסקים קטנים ובינוניים. ענף תיירות המרפא מביא לישראל 60 אלף תיירים בשנה - המטופלים ובני משפחותיהם או מלוויהם, וההכנסות ממנו מוערכות בלמעלה ממילארד שקל.
במסגרת הצעת התקציב, מציע משרד האוצר להטיל מס של 15% (לפחות) על תיירות המרפא; הטלת מע"מ על שירותי תיירות מרפא (עוד 18% למחיר) ובפועל - מניעת צמיחת התחום בעתיד על ידי מיסוי שבין 30% ל-67% על הגידול. לפי גורמים בסביבת השר לנדאו, המהלך של משרד האוצר נעשה שלא על דעת משרד התיירות, וכי הנחת משרד האוצר, לפיה צעד זה ייצר הכנסות של 130 מיליון שקלים לקופת המדינה, מופרכת. הצעדים המוצעים, מסבירים במשרד התיירות, לא רק שלא יביאו לגידול בהכנסות אלא יחסלו את תיירות המרפא בישראל כענף, ויביאו בעקבות כך לפיטורי אלפי אנשים ולפגיעה בעסקים קטנים ובינוניים. לפי לנדאו, מדובר ב"שחיטת תרנגולת המטילה ביצי זהב".
תחת זאת, לנדאו קורא להסדרת תחום תיירות המרפא, באופן שהשירות לציבור החולים לא ייפגע. "אין הגיון בהטלת שורת גזירות על תחום שתורם, בראש ובראשונה, לציבור החולים הישראלי, לעסקים קטנים ובינוניים, לקופת המדינה ולתדמיתה. ההחלטה לא זו בלבד שלא תכניס כסף לקופת המדינה, אלא תגרום לאובדן תיירים והכנסות".
התיירים יטוסו לטורקיה
בתוך כך הזהיר השר לנדאו מפני הפיכתה ישראל לבלתי רלוונטית לתייר המרפא. "אם מעלים את המחירים בשיעור של כ-35% התיירים יפסיקו להגיע. עמם יפסיקו להגיע גם ההכנסות. מה שכן יגיע הוא פגיעה בעסקים: בבתי מלון, במסעדות, בשירותי הסעה ומוניות, בסופרמרקטים וחנויות מכולת, וכמובן - בציבור החולים ובהכנסות מדינה של קרוב למיליארד שקלים".
לנדאו התייחס גם לתרומתה המשמעותית של תיירות המרפא לתדמיתה החיובית של ישראל בעולם. "לא בכל יום מתגלגלת לידינו הזדמנות לתרום לתדמיתה החיובית של ישראל בעולם. מדינת ישראל משקיעה משאבים אדירים לטובת מאמצי הסברה, רבים מהם נופלים על אזניים ערלות. תיירות המרפא מזמנת לנו הזדמנויות יקרות מפז להסברה חיובית".
במשרד התיירות טוענים, כי הטלת מיסוי ומניעת הגידול יביאו לחיסול תיירות המרפא, שהינה הראשונה להתאושש לאחר תקופות משבר. לטענת המשרד, המרוויחים העיקריים מתיירות המרפא הם דווקא ציבור המטופלים בישראל, שכן ההכנסות לקופות בתי החולים מאפשרים להם להצטייד במכשור חדיש, ולאוצר - להפנות משאבים לשיפור השירות לאזרחי ישראל. במשרד מזהירים מפני "שפיכת התינוק עם המים", ומתריעים כי אם הכוונה תיושם, "נמצא את תיירי המרפא מגיעים לטורקיה ולגרמניה במקום לישראל - ואלפי עובדים בענף התיירות מובטלים".
בואו לדבר על זה בפורום זכויות מבוטחים בביטוח בריאות וסיעוד.