בקרוב: מחירי המזון ירדו?
הממשלה צפויה לאשר הצעת חוק שביא להקלות משמעותיות על ייבוא המזון; ההקלות לא יחולו על מוצרי בשר וחלב, דגים, ירקות ופירות ומזון תינוקות
הממשלה תאשר ביום א' הקרוב את הצעת החוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) שתאפשר מתן הקלות משמעותיות בייבוא מזון מחו"ל. ההקלות לא יחולו על ייבוא מזון המוגדר כ"רגיש" על ידי משרד הבריאות: בשר, מוצרי חלב, דגים, ירקות ופירות, מזון לתינוקות וכדומה.
לפי הודעת משרד הבריאות, המהלך מצטרף לצעדים רבים שבוצעו להורדת מחירי המזון והגדלת מגוון מוצרי המזון. תחום הייבוא מתאפיין בריכוזיות גבוהה שנגרמת בעיקר בשל מגבלות על ייבוא מקביל ולוחות זמנים ארוכים לשחרור סחורות מהנמל. רפורמה בתחום צפויה להביא לשינויים משמעותיים בהסדרי ייבוא המזון בישראל, להוזלה נוספת במחירים והגדלת מגוון המוצרים.
השינויים המרכזיים הנכללים ברפורמה הינם מתן אפשרות לייבוא מקביל וקיצור משך זמן שחרור הסחורות מהנמל ל-24 שעות בלבד. בנוסף, במסגרת הרפורמה, תתבצע הסדרה מקיפה של רישיונות היצרן והיבואן הניתנים על-ידי שירות המזון הארצי. לאחר השלמת החקיקה, יידרשו יבואני מזון רגיל לספק הצהרה על עמידת המזון בדרישות הדין ויתבטל הצורך באישור מקדים פרטני על כל מוצר, וזאת בדומה למנגנון אישורי הייבוא המקובלים במדינות המפותחות. בהתאם לכך, יתוגבר מערך האכיפה והפיקוח של משרד הבריאות אשר יורשה לבצע בדיקות מזון בשווקים.
בהמשך: ירידה במחירי מזון מהחי
כמו כן, הרפורמה תבטל באופן הדרגתי את מנגנון "בדיקות המשנה" על מוצרי בשר, עופות ודגים המייצר עלויות גבוהות ליצרני המזון אשר מגולגלות בסופו של דבר לצרכן. כחלופה, יוקם מודל פיקוח חדש ואחיד אשר יקטין את העלויות ליצרנים.
שר האוצר, משה כחלון הסביר כי "הורדת החסמים וקידום התחרות בתחום המזון הם תנאי הכרחי לפיתוח הענף שסובל מריכוזיות רבה. הרפורמה מאמצת את הכללים של האיחוד האירופי ומאפשרת לייבא בייבוא מקביל מוצרים שהייתה עליהם בעבר בלעדיות, מצב שיצר מונופולים וקרטלים בענף. התחרות הוא ידידתו הטובה ביותר של הצרכן והיא הדרך הטובה ביותר להוזיל באופן דרמטי את סל המזון של הצרכנים, להגדיל את ההכנסה הפנויה שלהם ולהביא לצמיחה של המשק. הריכוזיות בשוק המזון פוגעת בעיקר בעשירונים התחתונים ובשכבות החלשות". סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן: "אישור חוק המזון יביא לרפורמה חשובה ולשינוי מהותי בהליכי ייבוא המזון, כמו גם להוזלת מחירים והגדלת המגוון. זהו מהלך חשוב שמטרתו, בין היתר, הקלה בבירוקרטיה והפחתת עלויות המזון, כחלק ממדיניות חברתית ומניעת יוקר המחיה בישראל".
בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.