קדחת הבהרות: נער בן 15 נפטר

(0)
לדרג

נער בן 15 שאושפז במצב קריטי כתוצאה מקדחת הבהרות, נפטר לאחר כשבוע כתוצאה מכשל מערכתי. אביו שהגיע לבית החולים גם הוא במצב קשה, התאושש ושוחרר לביתו

מאת: מערכת zap doctors

למרכז הרפואי הלל יפה הגיעו בשבוע שעבר שלושה בני משפחה, כולם אותרו כחולים בקדחת הבהרות, האם חלתה באופן קל, האב והבן אושפזו ביחידה לטיפול נמרץ כללי. הילד, כבן 15 הגיע לבית החולים לאחר שהתמוטט בביתו וכשהוא בהכרה מעורפלת. בחדר מיון, לאור כל התסמינים נראה כי מדובר בקדחת הבהרות, והילד הועבר מידית לטיפול נמרץ כללי כשהוא במצב קריטי ויש חשש משמעותי לחייו.

האב והבן טופלו במהלך האשפוז באנטיביוטיקה, אך מצבו של הילד המשיך להתדרדר, ואתמול (2.10) הוא לקה בכשל רב מערכתי ונפטר. מצבו של האב השתפר, והוא שוחרר לביתו.

קדחת הבהרות הינה מחלה הנגרמת על ידי חיידק הריקציה המועבר לבני אדם באמצעות קרציות שהיו על כלבים נגועים. הכלב הוא נשא של החיידק ואינו חולה.

ד"ר מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות של המרכז הרפואי הלל יפה, מסבירה כי קדחת הבהרות (spotted fever), נגרמת על ידי חיידק הריקציה. החיידק מועבר לבני אדם על ידי קרציות מכלבים נגועים. הכלב הוא נשא של החיידק ואינו חולה. ברוב המקרים הקרציות נצמדות לאדם בזמן שהייה בטבע / גינות נוי, ובמיעוט המקרים יש סיפור ברור של מגע עם כלבים, אין הדבקה מאדם לאדם. התסמינים העיקריים למחלה, מופיעים 14 עד 21 יום לאחר מגע עם הקרציה, וכוללים חום גבוה, כאב ראש עז, חולשה כללית וכאבים בכל הגוף. בהמשך, שלושה עד חמישה ימים מהופעת סימנים אלו, מופיעה במרבית החולים התפרחת האופיינית המכונה בהרות: כתמים קטנים, אדומים ובהירים, היכולים להופיע בכל מקום על פני הגוף. אופייני שהתפרחת מתחילה בקרסולים ושורשי כפות הידיים ומתפשטת הן למרכז הגוף והן לקצוות כולל כפות ידיים ורגליים. לעיתים התפרחת משנה את אופייה, הופכת לדימומית, ולא נעלמת כאשר מותחים את העור.

ברוב המקרים המחלה קלה וחולפת מעצמה, אך לעיתים היא חמורה, ובלא מתן טיפול ייתכנו סיבוכים של דלקת המח, דלקת ריאה, הפרעה לתפקודי הכליות, הכבד, מערכת הקרישה והדם, דלקת בשריר הלב ובמקרים חמורים אף מוות.

קדחת הבהרות שכיחה בישראל בעיקר בשני אזורים: צפון השרון דהיינו, חדרה והסביבה ואזור הנגב. על מנת לנסות ולהימנע ככל הניתן מעקיצת קרציה, יש להקפיד ולטפל בכלב הביתי כנגד קרציות. בנוסף לטיפול בכלב עצמו מומלץ לבצע טיפול ואיבוק סביבתי במלונת הכלב או במקומות המרבץ שלו. לאחר שהייה בגינה או טיול בטבע יש להקפיד לחפש קרציות בעיקר במקומות חבויים כגון קפלי עור, בתי שחי. במידה ונמצאת קרציה, ישנה חשיבות לשליפתה במלואה, בעזרת פינצטה, חשוב לא למעוך את הקרציה ולא להשאיר חלקים ממנה בגוף. במידה ומופיעים תסמינים מחשידים כגון חם, כאב ראש, יש לגשת להתייעצות רפואית בהקדם ולעדכן את הרופא על מציאת הקרציה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום