האם ויטמינים סותרי חמצון מפריעים לתרופות נגד כולסטרול?
מינונים מוגברים של ויטמינים כמו C ו E עלולים להקהות את היתרונות של תרופות נפוצות להורדת רמת הכולסטרול.
מספר מחקרים מעלים את האפשרות שויטמינים "סותרי חמצון", הפועלים כנגד השפעות החמצון המזיקות, גם מסייעים לבריאות העורקים, בשעה שיש גם טענות הפוכות.
המחקר האחרון משווה חולים הסובלים מחסימת עורקי הלב שלקחו תערובת של ויטמינים ותרופות, עם חולים שלקחו רק תרופות. המחקר השתמש בויטמין ניאצין ובתרופה זוקור, המורידה את רמת הכולסטרול "הרע" LDL ומעלה את רמת הכולסטרול "הטוב" HDL.
נמצא שרמת ה HDL של המתנדבים לא עלתה כצפוי כשנלקחה בשילוב עם ויטמינים.
"נראה שתוספי ויטמינים באופן כללי לא מועילים בפני עצמם" וייתכן גם שהם מפריעים לתרופות נגד כולסטרול להעלות את רמת ה HDL, אומר ד"ר גרג בראון מאוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, אחד החוקרים.
המחקר שארך שנה פורסם בגיליון אוגוסט של אגודת הלב האמריקאית. המחקר כלל 153 חולים בגילאי 33 עד 74, שלקו במחלת לב וברמת כולסטרול גבוהה.
החולים שובצו אקראית לאחת מארבע קבוצות הניסוי: טיפול תרופתי בזוקור וניאצין; שילוב של ויטמינים סותרי חמצון E, C ובטה-קורטן + סלניום; טיפול תרופתי ותוספים סותרי חמצון; אינבו placebo .
בחולים שקיבלו סותרי חמצון ותרופות עלתה רמת ה HDL ב 18%, בהשוואה לעלייה של 25% בקבוצה שקיבלה תרופות בלבד. לא חל שינוי ברמת ה HDL בקבוצות שקיבלו אינבו או ויטמינים בלבד.
מרכיב ב HDL, שנקרא 2 HDL, הנחשב לאחראי למרבית ההשפעה החיובית של ה HDL, היה המושפע העיקרי. הרמות עלו ב 42% בטיפול התרופתי, אך נותרו ללא שינוי בחולים שקיבלו גם סותרי חמצון.
במכתב המערכת אמר ד"ר לואיס קולר מאוניברסיטת פיטסבורג, שהתוצאות בצירוף ממצאים מאכזבים אחרים לגבי ויטמינים מאששים את הטענה כנגד שימוש בסותרי חמצון למניעה או טיפול בהסתיידות עורקים.
"חשוב שרופאים יידעו חולים ששימוש בויטמינים יכול להיות מסוכן".
ואולם ד"ר קני ג'לאל מאוניברסיטת טקסס בדלאס מבקר את היקף המחקר המצומצם וחולק על המסקנה שיש להזהיר חולים מפני השימוש בוויטמינים. ג'לאל, חבר בפאנל בנושא סותרי חמצון במוסד לרפואה מציין שוויטמין E הוכח במחקרים אחרים כמפחית את הסיכון לחלות במחלת לב.