על האינסולין וחומצות אמינו

(0)
לדרג

תאור המבנה המולקולרי של האינסולין וחרוזי שרשרת חומצות האמינו המרכיבות אותו.

לא אחת ולא שתיים הייתי שותף לויכוחים בפורומים על מבנה מולקולת האינסולין, מולקולה שצדה את עיני בפשטות ויופי כמין חלזון גמלוני בתבנית האות "פה" של כתב היד כשהיא הפוכה על ראשה. והמולקולה הזאת משובצת כשרשרת בחוליות כדוריות שהם החומצות אמינו המהווים את "אבני הבניין" של כל שרשרת מולקולרית המרכיבה את האורגניזם החי.
מולקולת האינסולין נוצרת ממולקולה גדולה יותר הנקראת "פרו-אינסולין". מולקולת הפרו-אינסולין כוללת 81 חומצות אמינו המתעקלים בנתיב הלולייני חלזוני הרציף של ה"פה" ההפוכה. במעבר מהפרו-אינסולין לאינסולין מתנתק כל החלק העליון של הפרו-אינסולין הנקרא C-Peptide והמכיל 30 חומצות אמינו. ללא הקטע העליון המשלים את המסלול החלזוני הופך האינסולין לשארית הנותרת מאותו חלזון, וזה מסתכם בשני שרשראות קעורות הנקראות A ו- B , לראשונה 21 חומצות אמינו ולשניה 30 חומצות אמינו, סה"כ יש לבסוף במולקולת האינסולין 51 חומצות אמינו.

מולקולת ה- C-Peptide סיימה למעשה את תפקידה ולא ברור האם יש בה תועלת כלשהי. אלא שהיא נמצאת ביחס מספרי של אחד לאחד למולקולת האינסולין ולכן עצם נוכחותה מעיד בהכרח גם על נוכחות אינסולין לבלבי ומכאן ניתן להסיק על יכולתו של הלבלב להפיק אינסולין. כשלון בזיהוי C-Peptide מהווה הוכחה והשלמה עם מצב של סוכרת מסוג 1 .

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום