על אפקט סומוגי

(10)
לדרג

אפקט סומוגי גורם לסוכרתיים לקום בבוקר עם רמות סוכר גבוהות במיוחד. על התופעה בכתבה הבאה.

על אפקט סומוגי Somogyi

אפקט הנקרא על שמו של ד"ר מיכאל סומוגי שחקר את תופעת שחרור הסוכר מהכבד במצב סטרס ועמד לראשונה על התופעה של רמות סוכר גבוהות מאד בשעות הבוקר והנגרמות דווקא כתגובה לאירועי היפו ליליים. ירידה ברמת הסוכר במרוצת הלילה במידה ואינה מטופלת הינה הליך מסוכן הנגרם מתגובת אינסולין מבלי שימצא מקור לפחמימות לדיכוי ההיפו. היות וזה מצב חירום, משחרר הגוף הורמונים של סטרס, ואלה גורמים לגוף להצטייד בכמויות סוכר המתאימות למשטר חירום. סוכר זה מקורו במאגרי הסוכר בכבד או בתאי האלפא שבלבלב, ועודף הסוכר המשתחרר גורם לרמת סוכר גבוהה שתחילתה כאמור בהיפו לילי לא מטופל. התופעה היא תגובה של היפר להיפו לילי שלא טופל. ובז'רגון הרפואי היא גם נקראת Rebound שמשמעותו כדור חוזר, בדיוק כמו בכדורסל. במידה ויש סימנים להיפו לילי - עייפות, כאב ראש, זיכרון עמום על דפיקות לב וחוסר שקט שלא ארעו בחלום אלא היו מציאות של ממש - כל אלה עשויים להיות אינדיקטורים להיפו שהתרחש בלילה. רמות גבוהות של סוכר בשעות הבוקר המוקדמות מוסברים באפקט סומוגי.

מי שאינו חושד באפקט סומוגי עשוי לשגות ולהגדיל את מינון האינסולין כדי להילחם בסוכר הגבוה בבוקר. זאת שגיאה מסוכנת, שכן היא עשויה דווקא להחמיר את תופעת ההיפו בלילה שזה עצמו מסוכן, ולגרום לתוצאות הפוכות שיתבטאו שוב ברמות סוכר גבוהות בבקר. וזה מאד מתסכל.

מי שכן חושד בתופעות של רמות סוכר גבוהות בשעות הבוקר המוקדמות מתרחשות על רקע של היפו לילי ותגובת אפקט סומוגי, רצוי ראשית שיבצע בדיקות סוכר בשעות החשודות בהיפו כדי לאתר את התופעה. אם אכן הרקע לכך בהיפו, מוטב להוסיף או להעשיר את ארוחת הלילה, ואם צריך גם להפחית במינון האינסולין. מניעת ההיפו הלילי תמנע גם את אפקט סומוגי.

אין להתבלבל עם תרחיש דומה הנקרא תופעת השחר Dawn Phenomenon המתאפיינת ברמות גבוהות של רמות סוכר כשעות הבוקר - אלא שלא על רקע של היפו לילי.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום