"הארץ" מדווח על פיתוח ישראלי למדידת סוכר ללא דקירה.

(0)
לדרג

"הארץ" מדווח על פיתוח ישראלי למדידת סוכר ללא דקירה.

חוקר מהטכניון מפתח שעון יד למדידה רציפה של סוכר הדם
עיתון הארץ מיום 05.04.2000 מדווח כי פרופ. יורם פלטי מצוי בשלבי פיתוח מתקדמים של שעון יד שידווח על רמות סוכר הדם ללא צורך בדקירה. כלום יתכן הדבר ?
קיים כבר שעון יד המכונה GlucoWatch של חברת Cygnus האמריקאית אשר קיבל את אישור ה- FDA לשיווק לסוכרתיים מעל גיל 18. אמנם גם בשעון זה אין צורך בטיפת דם היות והשעון חש ברמת הסוכר המצוי בתוככי הנוזל הבין תאי שבפני העור החיצוני, והשעון כולל רטייה מתכלית מיוחדת המסוגלת להסב את ריכוז סוכר הדם לזרם חשמלי אנלוגי.
פרופ. פלטי יורם הקים את חברת "כרמל ביוסנסורים" המפתחת את מערכת ניטור הסוכר החדשה. במקום להמציא חיישן הוא החליט להשתמש בתאי הביתא של הלבלב שהם אלה המפרישים את האינסולין בהתאמה לשינויים המתחוללים ברמות סוכר הדם. יותר אינסולין לעליה בסוכר הדם ופחות אינסולין לירידה בסוכר הדם. ולכן הסיק החוקר הישראלי שלתאי הביתא יש את היכולת הטבעית לחוש ברמות סוכר הדם, רעיון שהגיע אליה בעטייה של הרצאה ששמע בתחילת שנות התשעים מעמית צ'יליאני שנשא את הרצאתו בכנס רופאים.
תאי הביתא המצוי באינטרקציה עם סוכר הדם וכתוצאה מכך מתחוללות ריאקציות ביוכימיות שסופן בהיווצרות אותות חשמליים בתאים. אות חשמלי זה גורם להפרשת האינסולין עקב כניסת יונים של סידן לתאי הביתא.
פרופ' פלטי החל בשנת 1993 ליישם את הרעיון של שימוש בתאי הביתא כחיישני סוכר הדם. החיישן עצמו בנוי מקופסית זעירה שאורכה מילימטר ורוחבה שליש המילימטר ובתוכה שמונה קבוצות של תאי ביתא. הקופסית מהווה קרום חדיר למחצה המאפשר את האינטרקציה בין התאים לסוכר הדם, ומאידך מונעים את הפרשת האינסולין או השמדת התאים עקב תגובת המערכת החיסונית. את הקופסית שותלים בתוך רקמת העור בעומק של כשני מילימטרים מתחת לכיסוי פלסטר המכיל מערכת קליטה ושידור זעירה של האותות מהחיישנים אל השעון. השעון הנענד על ניד המהווה מקלט ותצוגה לערכי סוכר הדם.
המערכת עוברת עתה סדרה של ניסויים קליניים מתקדמים והמדידות שמציגה המערכת מצויים בקורולציה טובה עם מדידות יחוס אלטרנטיביות של סוכר הדם.
עד ליישום המערכת לציבור הסוכרתיים הדרך עוד ארוכה. למרות שהחיישן עצמו מוחדר לשכבת העור, אין הוא מהווה אלמנט זר לגוף ולכן יתכן שאורך חייו מספיק מהיבט הדחייה אבל צריך יהיה להחליפו ככל מחט מחשש של התפתחות זיהום או דלקת בפני העור. כן לא ברור עדיין אם החדרת החיישן הנה פעולה פשוטה יחסית או שיש להיעזר בה ברופא מומחה, מה שעשוי לסרבל קצת את ישימות המערכת.
ובכל זאת, זאת בשורה גדולה לעתיד בהיר יותר וכואב פחות בקצוות האצבעות שמקורה בחיפה דווקא. אנו זוכרים שגם חברת "אורסנס" החיפאית מפתחת מכשיר מהפכני לבדיקה בלתי פולשנית של סוכר הדם. אמנם אלה מערכות מדווחות בלבד, אבל ככל שהדיווח יהיה זמין ורציף יותר כך גם תשתפר יכולתו של הסוכרתי להגיב ולאזן את סוכר הדם. ופרט לכך, אם יהיה אי פעם לבלב מלאכותי, הרי שמערכת מדידת סוכר הדם היא ראשית החרכית וחיונית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום