הארץ מדווח על מרפא לסוכרת הנעורים.
הארץ מדווח על מרפא לסוכרת הנעורים.
עיתון הארץ מיום 23 במאי 2000 מפרסם על טיפול חדש המהווה סיכוי לריפוי סוכרת הנעורים. החוקרים ג'ימס שפירו וג'ונתן לייקי מאוניברסיטת אלברטה בקנדה מצאו שילוב בין השתלת תאי בטא בכבד ותרופות חדשות המדכאות את המערכת החיסונית מלדחות את התאים המושתלים. החוקרים הזריקו לכבד תאי לבלב פעילים שלא עברו העשרה כתרבית, תהליך בו מעורבים חלבונים של בעלי חיים הגוררים התנגדות של המערכת החיסונית. ולכן הם עשו שימוש בתרופות חלשות יותר לדיכוי המערכת החיסונית שמחד לא גרמו לתופעות לוואי קשות ומגיסא הספיקו כדי לא לדחות את התאים החדשים. תאים אלה מסוגלים להפריש מיד אינסולין, וכתוצאה מכך מתעורר סיכוי של ממש להפסקת הזרקות האינסולין ושיבתם של חולי סוכרת הנעורים לשגרת חיים שפוייה ונורמלית.
דיכוי המערכת החיסונית הוא גורם מפתח בהשתלת אורגניזמים זרים שכן הוא מגיב לדחיית האיבר המושתל וגם חושף את המושתל לסיבוכים תכופים כתוצאה מזיהומים ומחלות שונות.
השיטה החדשה טרם פורסמה באופן רשמי בכרוניקה הרפואית והושמעה בהרצאה שנשא שפירו בכנס של החברה האמריקאית למשתילים שנערכה בשיקגו. נוכח ההתלהבות והסקרנות בקרב קהילת הסוכרתיים שהציפו את האוניברסיטה בפניות לטיפול, מעלים מומחים השערות באשר לקשיים מהם ניתן לחשוש ביישום השיטה לפני ששוקעים באופטימיות לא זהירה. עדיין יש לוודא את השפעתם ארוכת הטווח של תרופות דיכוי המערכת החיסונית, בנוסף להכרח שהמושתלים יחויבו לצרוך את התרופות הללו שהן יקרות מאד משך כל חייהם. בנוסף יש בעייה של מקור לבלבי להשתלה, שכן יש צורך בשני תורמים לביצוע השתלה לסוכרתי אחד. הפתרון עשוי להמצא בשיכפול התאים הלבלביים כך שיספיק תורם אחד להשתלה, ושפירו אף מעלה אפשרות של יצור תעשייתי של תאים שיוכפלו מתורמים אחדים ויתנו מענה למחסור במצאי התאים להשתלה.