אמא, כואב לי הראש
לא רק מבוגרים סובלים ממיגרנות ומכאבי ראש חזקים. אבל לפעמים התסמינים, סוגי הכאבים ודרכי הטיפול משתנים ממבוגר לילד. סקירה
שכיחות המיגרנות וכאבי הראש מגיעה לכ-2.5% אצל ילדים לפני גיל ההתבגרות, ועד 8% בקרב המתבגרים. לפני גיל ההתבגרות שכיחות כאבי הראש בקרב בנים ובנות היא שווה, ולאחר גיל ההתבגרות עולה השכיחות בקרב המתבגרות. אצל כמחצית מהילדים הסובלים מכאבי הראש תחול הפוגה מגיל 10 ומעלה.
כאבי הראש מתחלקים לכאבים ראשוניים הכוללים מיגרנות, כאב ראש מקבצי - Cluster headache, או כאב ראש תעוקתי - Tension Headache, ולכאבי ראש משניים - הקשורים למחלות שונות כמו שרירי צוואר תפוסים או דלקתיים, כאבי ראש לאחר חבלות בראש או בצוואר, דימומים, דלקת קרום המוח, סינוסיטיס או גידולים.
ניתן להגדיר מיגרנה על פי הקריטריונים הבאים: לפחות 5 התקפים, כל אחד נע בין 4 ל-72 שעות, כאב חד צידי או פועם בדרגה בינונית עד קשה - כאב המתחזק בעת מאמץ גופני, ולעתים מלווה בבחילות, הקאות, פחד מאור או מקולות.
בקרב מחצית מהסובלים ממיגרנות קיימת היסטוריה משפחתית של המחלה. אצל ילדים המתלוננים על בחילות והקאות בנסיעה, יש סיכוי גבוה יותר כי בהמשך יפתחו אירועים מיגרנוטיים.
קיימים גורמים סביבתיים הידועים כמעוררים התקפי מיגרנות ובהם חוסר שינה, עייפות, שינויים הורמונליים של גיל ההתבגרות (כולל שימוש בגלולות למניעת הריון במתבגרות), אלכוהול, עישון וצריכה של גבינה צהובה (ככל הנראה בשל מרכיב הטיראמין שבה), מאכלים משומרים (המכילים ריכוז גבוה בעיקר של סודיאום גלוטאמט), קפאין, ומשקאות תוססים.
כאב הראש השכיח מכולם הוא כאב הראש התעוקתי - Tension Headache, ממנו סובלים כאחוז מכלל ילדי בית הספר. לרוב, לא קיים סיפור משפחתי של כאבי ראש. הכאב הוא לוחץ, עמום ולא ממוקד; הוא אינו מלווה בבחילה או הקאה ואינו מעיר מהשינה. לא ברור מדוע הוא מתרחש, אולם הגורם לו הוא ככל הנראה לחץ נפשי.
כאב הראש השלישי בשכיחותו הוא כאב ראש מקבצי - Cluster Headache, המופיע בעיקר אצל בנים בהתקפים הנמשכים מספר ימים או אף שבועות, אשר נעלמים לתקופות שבין מספר שבועות או חודשים ושוב חוזר חלילה. הכאב הוא חד צידי או באחורי העין ומשם מתפשט לעתים לצד הפנים. לרוב, הכאב אינו מלווה בבחילות והקאות, ומתחיל בלילה. בניגוד למיגרנה, השינה אינה מקלה על הכאב. לכאב מתלווים מדי פעם בפעם אודם בלחמית העין בצד המעורב, דמעת, גודש באף וכן צניחת עפעף.
האבחון נעשה באמצעות בדיקה נוירולוגית מקיפה. בדיקה גופנית לא תקינה יכולה להוליך להפניית המטופל/ת לחדר מיון לשם בדיקות עזר נוספות או החלטה על הדמיית מוח. במקרים ייחודים יישקלו האפשרויות לבצע גם בדיקת EEG או דיקור מותני.
הטיפול בכאבי ראש קשים ובמיגרנה אצל ילדים מתחילים בטיפול סימפטומאטי, על ידי אקמול או נורופן שנבדקו ונמצאו יעילים מאוד. תרופה נוספת שניתן לתת היא אינדומד בעלת אפקט נוגד דלקת ובמקרים חמורים במיוחד ישקול הרופא טיפול בתכשירים נוגדי הקאה ואף בתכשירים סטרואידים המפחיתים את התהליך הדלקתי. קבוצה נוספת של תרופות הינה הטריפטנים (אשר חלקם טרם אושר לשימוש בילדים) הפועלים על המנגנון הסרוטונרגי במוח, מונעים את ההתרחבות של כלי הדם, ובכך חוסמים את ההגעה של אותם מרקרים דלקתיים. התוויות נגד העיקריות הם יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם.
הטיפול המניעתי (הלא תרופתי) לכאבי ראש ומיגרנות הוא ביופידבק, הורדת לחצים, שינויים בכלכלה ובאורח חיים. במקרים קשים יותר הדורשים טיפול תרופתי, ישקול הרופא להמליץ על תרופות כגון, דראלין דפלפט טגרטול טופמקס ונוירונטין.
ד"ר שי מנשקו הוא נוירולוג ילדים בכיר מהיחידה לנוירולוגיה של הילד והמתבגר, ביה"ח אדמונד ולילי ספרא לילדים בתל השומר.
בואו לדבר על זה בפורום מיגרנה וכאבי ראש.