פרקינסון: חולי הפריפריה מקופחים

(0)
לדרג

עמותת הפרקינסון בישראל: על אך ההבטחות שניתנו בעבר, עדיין קיימת אפליה כלפי חולי הפרקינסון בפריפריה וחוסר משווע בשירותים מקצועיים החיוניים להתמודדות עם המחלה

מאת: מערכת zap doctors

חולי הפרקינסון בפריפריה עדיין מופלים לרעה. כך טוענת עמותת הפרקינסון בישראל, לרגל יום המודעות העולמי לפרקינסון שיחול ב-11 באפריל, ובסימן "200 שנה לגילוי המחלה".

על אף שהעמותה התריעה בעבר בנושא, טרם הוחל בהקמת מרפאה ייעודית להפרעות בתנועה באזור הצפון, והפתרון לחולים אינו נראה באופק. זאת ועוד, חולים המתגוררים בצפון או בדרום הארץ, אינם יכולים להסתייע בשירותים נוספים, הנחוצים להם בהתמודדות עם המחלה.

עמיר כרמין, יו"ר עמותת הפרקינסון בישראל, מציין כי "העמותה פועלת בכל האמצעים שברשותה לתיקון אפליית הפריפריה המתמשכת. פנינו לח"כ איציק שמולי, והוא נעתר לבקשתנו ויעמוד בראש השדולה למען חולי הפרקינסון. בימים אלו, אנו יוזמים עם ח"כ שמולי דיון דחוף בכנסת בנושא שיפור השירות הרפואי לחולי הפרקינסון בישראל בכלל ובפריפריה בפרט, במטרה לזרז את שהובטח לעמותה בשנים עברו בנושא פתיחת מרפאות נוספות בפריפריה".

החולים בפרקינסון זקוקים לטיפול תומך משלים. צילום: שאטרסטוק
החולים בפרקינסון זקוקים לטיפול תומך משלים. צילום: שאטרסטוק

זכות רפואית בסיסית

בישראל חיים כ-30,000 אלף חולי פרקינסון. מדובר במחלה פרוגרסיבית וחשוכת מרפא, שעיקר פגיעתה ביכולת תפקודו של החולה, אשר הופך עם הזמן לנכה בדרגה הגבוהה ביותר ונזקק לעזרה צמודה וקבועה בביצוע פעולות, ולו הקלות ביותר.

מחלת הפרקינסון משפיעה בו זמנית על הגוף ועל הנפש, ולכן מעבר לטיפול התרופתי החיוני והבסיסי, זקוקים החולים גם לשירותים פרה-רפואיים מקצועיים נוספים, החיוניים עבורם לתפקוד ולהתמודדות עם המחלה ולשיפור איכות חייהם, כדוגמת: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאי תקשורת, ייעוץ נפשי, וייעוץ מיני .

כיום, נאלצים החולים באזורי הפריפריה להתנייד מרחק רב, בעוד שבאזור המרכז, שירותים אלו נגישים במרפאות הרב תחומיות, כמו בבתי החולים איכילוב או שיבא, והינם חלק ממערך הטיפול הכולל שמקבל החולה במסגרת המרפאה להפרעות בתנועה.

עמיר כרמין מסביר כי: "פרקינסון היא מחלה, ההולכת ומחמירה עם הזמן. לא יעלה על הדעת שחולה שגר בצפת, קריית שמונה או בשדרות לא יקבל את הטיפול התומך המשלים, שהוא זכותו הרפואית הבסיסית, ויאלץ לקבל זאת דרך ביטוח פרטי. הגענו למצב בו ישראל מתנהגת כ"מדינת תל אביב", המשרתת רק את תושבי המרכז. מדובר בעוול של ממש ולא נשקוט עד שנתקן את העיוות".

פרופ' ניר גלעדי, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי איכילוב, מוסיף כי: "טיפול רב מקצועי בחולי פרקינסון אינו לוקסוס, אלא צורך חיוני ביותר לשמירה על איכות חיים סבירה של החולים. פרקינסון היא מחלה רב מערכתית המשפיעה על הגוף ועל הנפש, וככזו היא דורשת לא רק טיפול רפואי תרופתי, הניתן על ידי נוירולוגים מומחים למחלה, אלא גם תמיכה של אנשי מקצועות הבריאות, כגון: אחיות פרקינסון, פיזיותרפיה, פסיכולוגיה, קלינאות תקשורת ומקצועות בריאות נוספים."

גם ח"כ איציק שמולי, יו"ר השדולה למען חולי הפרקינסון, מוחה על המצב הנוכחי: "האפליה בין תושבי המרכז לפריפריה הולכת ומחריפה. אנו לא יכולים להמשיך להתנהג כמדינת עולם שלישי. השדולה תקדם את הטיפול הרב מקצועי בחולי פרקינסון באמצעות הכללת טיפולי פיזיותרפיה בהיקף ובכמות לה ראויים החולים בסל הבריאות. בנוסף, תפעל השדולה להוספת תקנים של נוירולוגים מומחים להפרעות בתנועה גם בקהילה הפריפריאלית ולא רק באזור המרכז".

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום