אימון קוגניטיבי נגד דמנציה

(0)
לדרג

מחקר חדש מצא כי קשישים בריאים המקפידים על קיום אימונים קוגניטיביים ממוחשבים עשויים להפחית משמעותית את הסיכון לדמנציה

מאת: ד"ר עמית עקירוב

בקשישים בריאים, המתפקדים היטב, המקפידים על סוג מסוים של אימון קוגניטיבי ממוחשב המתמקד במהירות עיבוד מידע, תועדה ירידה של 29% בסיכון לדמנציה לאחר עשור, כאשר באלו שהקפידו על מספר האימונים הגדול ביותר תועדה התועלת הרבה ביותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, אשר פורסמו בכתב העת Alzheimer's & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions.

מחקר Advanced Cognitive Training in Vital Elderly הינו מחקר אקראי ומבוקר, אשר כלל 2,802 קשישים בריאים, להערכת היעילות של שלוש תכניות אימונים קוגניטיביות (זיכרון, הסקת מסקנות, או מהירות עיבוד). במהלך שישה שבועות נערכו עד 10 מפגשי אימון, עם עד ארבעה מפגשים נוספים שנערכו לאחר 11 חודשים וסדרה שנייה של עד ארבעה אימונים נוספים לאחר 35 חודשים. התוצאים נבחנו מיד לאחר ההתערבות ובמרווחי זמן לאורך עשר שנים.

החוקרים מדווחים על 260 מקרים של דמנציה במהלך המעקב. אימוני מהירות עיבוד מידע הובילו לירידה של כ-30% בסיכון לדמנציה, בהשוואה לביקורות, אך לא כך היה עם אימוני זיכרון והסקת מסקנות. כל מפגש אימון נוסף שהתמקד במהירות עיבוד מידע לווה בירידה של 10% בסיכון לדמנציה.

לדברי החוקרים, אימוני מהירות עיבוד מידע עשויים להגדיל את מאגרי היכולת של המוח באמצעות שינויים מפצים בתפקוד. לדוגמא, הגדלת היכולת או יעילות ניצול המוח, או באמצעות השפעות ישירות לעידוד חיות של רקמה בריאה או הפחתת כמות או השפעת חלבונים ותהליכים פתולוגיים.

ממצאי המחקר הנוכחי מצטרפים לבסיס העדויות הגדל אודות ההשפעה החיובית של אימונים קוגניטיביים. עד כה נערכו כ-17 מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת ההשפעות של אימוני מהירות עיבוד מידע. שישה מחקרים הצביעו על השפעות חיוביות על תפקוד יומיומי, כלומר, למשתתפים היה סיכוי גבוה יותר לשמור על עצמאות תפקודית ולהתגורר בביתם. מחקרים אחרים מצאו כי התערבויות אלו הובילו לשיפור איכות החיים הבריאותית, יציבות ושיווי משקל והגדלת התחושה האישית של שליטה על החיים.

ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה לאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום