פטיש בראש: התמודדות עם מיגרנה
מיגרנות עלולות לשבש קשות את שגרת החיים. שתיית מים, אכילה מסודרת, פעילות גופנית ושינה: כל אלה יכולים להועיל. ויש גם תרופה מפתיעה: בוטוקס
מי שסבל בחייו ממיגרנה יודע שהכינוי: 'כאב ראש' קטן עליה בכמה מספרים. מיגרנה היא אמנם סוג של כאב ראש, אך בדרך כלל היא מתאפיינת בתחושה של הלימות פטיש קשות בצד אחד, עד כדי הפסקת שגרת החיים למספר ימים ולעתים בליווי בחילה ורגישות לאור, לרעש ולריחות מסוימים.
המיגרנות עלולות לתקוף בתדירות של אחת ליום ואף יותר, במקרים קשים, והן מקיפות את כלל האוכלוסייה: נשים, גברים וילדים: עד 15% מהאוכלוסייה סובלים ממיגרנות בתדירות משתנה. נשים עלולות ללקות בתופעה עד פי 3 מגברים, כיוון שלעתים ההורמון הנשי אסטרוגן מעורר את ההתקפים.
ד"ר רחל הרינג-חנית, מומחית בנוירולוגיה ומנהלת היחידה למיגרנה וכאב ראש בבי"ח מאיר, מסבירה על מאפייני המיגרנה ועל דרכי הטיפול בה.
מהי מיגרנה? כיצד נעשית האבחנה?
מקור השם מיגרנה הוא במילה היוונית Hemicrania, שפירושו 'חצי ראש'. למיגרנה אכן יש נטייה לבוא לידי ביטוי בצד אחד או במקום ממוקד בראש: בדרך כלל ברקה, במצח או סביב העין. האבחון לתופעה נעשה אצל רופא המשפחה או נוירולוג מומחה, וזאת על סמך תלונות החולה ותיאורו את הכאב ואופן הופעתו: המיגרנה אינה ניתנת לאיתור בבדיקות מעבדה או הדמיה, מאחר שהיא איננה מותירה סימן ביולוגי מוכר.
איך יודעים שלא מדובר ב"סתם כאב ראש"?
מיגרנה מתאפיינת במספר תנאים שחייבים להתמלא על מנת שתאובחן, למרות שבדרך כלל הרופא ישלח את המטופל לסדרת בדיקות, על מנת לוודא שאין מדובר בסימפטום למחלה אחרת. ההבדל הראשון בין מיגרנה לבין כאב ראש "רגיל" הוא משך הכאב: 4-72 שעות לפחות. בנוסף, צריכים להתקיים שניים מתוך ארבעת התנאים הבאים: א. כאב "הולם": התקף הכאבים דומה להלימות פטיש; ב. כאב משתק: החולה סובל מכאב חמור עד כדי פגיעה בתפקודו, ולעתים עד כדי כך שאיננו יכול לעשות דבר, מלבד לשכב בחדר חשוך עד חלוף ההתקף; ג. כואב יותר בעת פעילות פיזית: הכאב מחמיר במהלך פעילות כלשהי, ואפילו עמידה או הליכה מתונה; ד. רגישות מיוחדת: בעת ההתקף סובל החולה מבחילות, הקאות, רגישות לאור, לריחות או לרעש.
האם יש השפעה תורשתית המביאה למיגרנה?
המשפחה עושה לכם כאב ראש? דעו שיש לכך יסוד מדעי: מיגרנה היא לרוב מחלה תורשתית: ל-70%-80% מהסובלים מההתקפים יש בן משפחה נוסף שסובל ממיגרנה. ניתן ללקות במיגרנות גם בשל גורמים סביבתיים המשתנים בין חולה לחולה, אך גורמים הידועים כמעוררים את התופעה הם שינויים במזג האוויר, שינה לא סדירה, או שינויים בהרגלי השינה, נסיעות ארוכות, ארוחות לא סדירות, מתח וגם מוצרי מזון שונים כגון שוקולד, גבינות שמנות, יין אדום, קפאין, מונוסודיום גלוטומט (נפוץ באבקות מרק, מזון תעשייתי מוכן או אוכל סיני). אצל נשים, גם גיל המעבר, ביוץ, מחזור ושימוש בגלולות כל אלה עלולים לעורר מיגרנה.
האם לאורח החיים יש השפעה מיטיבה על מיגרנה?
שינוי הרגלי חיים מזיקים ייטיב משמעותית את מצבם של הסובלים ממיגרנות, ולכל הפחות יפחית את תדירותן. כפועל יוצא, אורח החיים הבריא שתאמצו ישפר מדדים נוספים בגופכם ויסייע להפחתת עודף משקל. מומלץ לאמץ את ההרגלים הבאים:
לשתות מים: 2 ליטר מים ביום (10-12 כוסות) לפחות. מומלץ להימנע ממשקאות המכילים חומרים משמרים וצבעי מאכל, ולהפחית צריכת קפאין עד 2-3 כוסות קפה ביום לכל היותר.
לאכול מסודר: מנות קטנות מדי 3-4 שעות, וכמובן להימנע ממזונות הידועים לחולה כמעוררי מיגרנה.
פעילות גופנית: גם פעילות מתונה כמו הליכה או התעמלות קלה, משחררת במוח סרוטנין ואנדורפינים, ומונעת מהתקפים להופיע.
לישון טוב: לא יותר מדי, ולא מעט מדי. מומלץ לישון בלילה לפחות 6 שעות, ולהקפיד על
שגרת שינה וקימה בשעה קבועה פחות או יותר.
האם יש פתרונות נוספים למיגרנה, מלבד שינוי אורח חיים?
שינוי אורח חיים עשוי לשפר את המצב, כאמור, אך אם לא חלה הטבה משמעותית, או שמדובר בהתקפים קשים, ישנם טיפולים ותרופות ייעודיים לטיפול במיגרנות. בין אלה, ניתן למנות משככי כאבים המכילים קפאין (נמכרים ללא מרשם רופא), תכשירים נוגדי דלקת ותרופות מרשם הנקראות טריפטאנים.
אם למרות הטבה, לאחר קבלת תרופה, החולה עדיין סובל מריבוי התקפים המגבילים את תפקודו, הרופאים ממליצים בדרך כלל על טיפול מונע: תרופות להורדת לחץ דם, תרופות נגד דיכאון, תרופות נוגדות דלקת ועוד: לפי אבחנת הרופא המטפל. טיפול מונע נוסף, המפתיע בהקשר למיגרנות, ומוכר מעולמות הטיפולים האסתטיים, הוא בוטוקס.
במקרים של מיגרנות כרוניות קשות המשבשות את חייו של החולה למעלה מ-15 ימי כאב בחודש, ניתן לפנות לטיפול בבוטוקס, המאושר על ידי משרד הבריאות לטיפול במקרים אלו, מכיוון שהוא מונע את התכווצות השרירים במצח ובעורף, ומפסיק את ההתקפים אף למספר חודשים.
בואו לדבר על זה בפורום מיגרנה וכאבי ראש.
לאבחון כאבי ראש לחץ כאן.