שומן - fat
במובן הרחב, תערובת של ליפידים (שומנים) בעיקר טריגליצרידים (ליפידים שמכילים שלוש מולקולות של חומצת שומן המחוברים למולקולה של גליצרול). באופן ספציפי, מתייחס המונח לתערובת ליפידים שהיא מוצקה בטמפרטורת החדר (20 מעלות); תערובות שומניות שהן נוזליות בטמפרטורת החדר, נקראות שמנים. ככל שיחס חומצות השומן הרוויות בתערובת גבוה יותר, כך השומן קשה יותר.
שומנים הם רכיבים חיוניים של המזון והם בעלי ערך קלורי כפול מזה של פחמימות, אבל קיימת זיקה בין אכילה מוגזמת של שומנים, במיוחד שומן מהחי, ובין מחלות לב. עודפי פחמימות וחלבונים מומרים לאחסון בצורת שומנים ברקמות חיבור מיוחדות (רקמות שומן), שמתפקדות לא רק כמאגרי אנרגיה אלא גם מבודדות את הגוף ומרפדות את איבריו. כחומר מזין, השומן משרת חמש מטרות:
מהווה מקור אנרגיה;
משביח את טעם המזון;
מספק את הבסיס למבנה התא;
מספק חומצות שומן נחוצות;
פועל כמוביל של ויטמינים מסיסים בשומן (A, D, E ו-K).
מזונות עשירים בשומן הם חמאה, מרגרינה ושמן לבישול. מוצרים שמכילים חד-שומניים לא רוויים או רב שומנים לא רוויים נחשבים תורמים פחות למחלות קרדיו-וסקולריות (מחלות לב וכלי דם).
בואו לדבר על זה בפורום הרזייה ללא דיאטה.