פסח לסוכרתיים
ארוחות החג מציבות מוקשים רבים לחולי הסוכרת. דוקטורס נרתם לסייע לכם כיצד להתמודד עם המאכלים עתירי הסוכר והקלוריות
פסח הוא חג בעייתי במיוחד לחולי הסוכרת, הנאלצים לתמרן בין ארוחות עתירות פחמימות, לבין הצורך לשמור על איזון רמות הסוכר בדם. ליטל לוי סמואל, דיאטנית קלינית במרכז הסוכרת גפן מדיקל, מייעצת איך לעקוף בשלום את מוקשי המצות והכופתאות.
חג הקלוריות והפחמימותמתקפת הקלוריות (והפחמימות), אשר מתחילה בליל הסדר ונמשכת בארוחות הרבות לאורך כל ימי החג, הופכת את פסח לחג בעייתי לכל שומרי המשקל ולחולי הסוכרת במיוחד, מכיוון שעליהם לשמור על איזון של רמות הסוכר בדם.
הבעיה מתחילה במצות. כל מצה מכילה פי שתיים מהקלוריות והפחמימות שבפרוסת לחם, ואינה משביעה באותה המידה. מוקשי קלוריות ופחמימות נוספים של החג הם הכופתאות - הקניידלך המפורסמים. יחידה אחת, בינונית, מכילה כ-100 קלוריות ונספרת כמנת פחמימה. אך מי מאיתנו מסתפק באחת?
בנוסף למאכלים המסורתיים, פסח הוא החג היחיד, בו שתייה של ארבע כוסות יין או מיץ ענבים מתוק, נחשבת כמצווה. חשוב לזכור, שכל כוסית מיץ ענבים עשירה מאוד בסוכרים פשוטים, הנספגים במהירות בדם ומזניקים את רמות הסוכר. יין הקידוש המתוק מכיל אפילו כמות גדולה יותר של סוכר, בנוסף לאלכוהול, ולכן רצוי להסתפק בלגימה אחת. לגבי שאר סוגי השתייה במהלך הארוחה רצוי שתהיה דלת קלוריות: מים עם קוביות קרח, עלי מנטה ופלחי לימון בכד שקוף, יהוו משקה מרווה וקישוט צבעוני לשולחן החג.
הנה מספר טיפים לתזונה נכונה בפסח, שיעזרו לסוכרתיים שבינינו לשמור על האיזון של רמות הסוכר בדם וגם על המשקל:
אין להגיע לארוחת החג מורעבים. בדרגת רעב גבוהה מדי, עלולים לאבד את השליטה ולאכול ללא כל בקרה.
יש לצמצם ככל הניתן בצריכת המצות ולא להתייחס אליהן כאל תוספת הכרחית לארוחה. אוכלי קטניות יכולים להמיר מצה אחת ב-4-5 פריכיות אורז.
חשוב להקפיד על שתייה מרובה - לפחות שמונה כוסות מים או משקאות ללא סוכר ביום.
יש להימנע מצריכות חטיפים ופיצוחים בין הארוחות ובעיקר להמעיט בעוגות ובעוגיות עתירות השומן של פסח.
מומלץ לשתות יין יבש או חצי יבש (95 קלוריות לכוס), על פני יין אדום מתוק (170 קלוריות לכוס).
כדאי להרבות בצריכת ירקות טריים ומבושלים בכל ארוחה.
יש לנצל את הימים המתאימים לא רק לארוחות ממושכות, אלא גם לטיולים משפחתיים בחיק הטבע או לפעילות ספורטיבית.
מצה רגילה: 140 קק"ל, 32 גרם פחמימות ליחידה.
מצה קלה: 100 קק"ל, 20 גרם ליחידה.
חרוסת: כ-50 קק"ל ו-5-8 גרם פחמימות לכף.
מרור: אפשר לאכול חופשי, ללא הגבלה.
1/2 ביצה: 40 קק"ל, ללא פחמימות.
תפוח-אדמה אפוי בינוני: 100 קק"ל, 20 גרם פחמימה.
2 כופתאות ומרק: 220 קק"ל.
עוגית קוקוס/בוטנים: 100 קק"ל ליחידה, עתירות שומן.
כוסית מיץ ענבים: 80 קק"ל, 20 גרם פחמימה.
פרוסת עוגה של פסח: לפחות 250 קק"ל (בפרוסה דקה), 30-40 גרם פחמימה.
מנת גפילטע פיש: 100-150 קק"ל, דל פחמימות אם לא מוסיפים סוכר.
בואו לדבר על זה בפורום סוכרת ובפורום תזונה טבעית.