"רוב מקרי המוות - ממחלות לב"
כנס לב האשה: בניגוד למה שחושבים, סרטן השד אינו גורם התמותה הראשון אצל נשים, אלא בעיות לב. בנוסף, אשה אחרי התקף לב בסיכון כפול מגבר לאירוע נוסף
"נשים חושבות שגורמי המוות העיקריים הם בעיקר סרטן שד. בפועל, רוב מקרי המוות הן ממחלות לב. הסיכוי של נשים עם שני גורמי סיכון ומעלה למות ממחלות לב גבוה ב- 30%. אבל החדשות הטובות הן כי 90% ממחלות הלב ניתנות לטיפול, ובהחלט לדחייה על ידי מניעה". כך לדברי פרופ' פיטר קולינס, מהמכון ללב וריאות אימפריאל קולג' בלונדון, שהיה אורח הכבוד בכנס הישראלי בנושא "מחלות לב כגורם תמותה עיקרי בקרב נשים".
אורלי וילנאי, מנחת הכנס שעברה התקף לב, שיתפה: "אף שהכרתי היטב את התסמינים להתקף לב בעקבות תחקיר מקיף שעשיתי לסרט שלנו בנושא, ברגע שזה קרה לי לא הצלחתי להפנים זאת במשך שבוע ימים. סחבתי כאב עצום ביד שמאל, לחץ בחזה כאילו פיל התיישב עלי, זיעה ובחילה וכאשר הפרמדיק, שהגיע אלינו הביתה, אמר לי שחוויתי התקף לב הייתי בשוק".
ד"ר אביטל פורטל, מנהלת אשפוז קרדיולוגיה (לב ביניים) ומרפאת לב האשה, בילינסון, שיזמה את הכנס, אמרה כי "אחת מכל שלוש נשים בעולם תמות ממחלת לב או כלי דם וכי הסימפטומים המעידים על מחלות לב שונים בין נשים וגברים". לדבריה, מחקרים מראים כי נשים שחוו רעלת הריון חיו פחות מאשר נשים עם הריון תקין. הסיכון מוגבר פי 2 3 גם בטווח הבינוני וגם בטווח הארוך. יתר לחץ דם הריוני קשור לתחלואת לב וניתן לנבא תחלואה ב- 10 30 שנה לאחר ההריון. עוד מראים המחקרים כי נשים עם סוכרת הריונית נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת, ועלולות לפתח מחלות כלי דם 7 שנים מוקדם יותר מנשים ללא סוכרת הריונית".
נשים צעירות בסיכון כפול לאירועים חוזרים
כמו כן הוצגו נתונים חדשים של איגוד הקרדיולוגים לפיהם נשים צעירות נוטות, לקבל אירועים לב חוזרים ב- 30 הימים הראשונים אחרי התקף הלב, בקירוב, פי 2 מגברים".
פרופ' מרק גלזרמן, מנהל היחידה לרפואה מגדרית, בבילינסון, הסביר כי: "השינויים המגדריים מקורם בשנים של 'חלוקת עבודה' שגרמו ליצירת שונות במערכות הגוף. למשל, לנשים יש שני מרכזי דיבור ומעלה במוח לעומת גברים להם יש רק מרכז דיבור אחד. זו אחת הסיבות מדוע נשים משתקמות מהר יותר משבץ מוחי, הפוגע, בין השאר, ביכולת הדיבור". רן קורנובסקי, מנהל מחלקת קרדיולוגיה, מרכז רפואי רבין, הסיף גם כי "התגובה הפיזיולוגית לסטרס שונה אצל נשים מאשר גברים. התגובה אצל נשים היא יותר משמעותית ולכן לא כדאי להרגיז אישה, באופן מדעי".
חתמה את הכנס נועה וילצ'נסקי, פסיכולוגית שיקומית מומחית, שדיברה על "האשה הסודית", אשתו של חולה הלב. "יש לה כל כך הרבה משימות ברגע שבן זוגה הופך לחולה לב. היא חווה יותר דיכאון וחרדה מחולה הלב עצמו ושום גורם רפואי לא נותן דעתו אליה".
בואו לדבר על זה בפורום לב האשה.