סוכרת: מניעה, אבחון, טיפול

(0)
לדרג

סוכרת נחשבת המגיפה של המאה ה-21, והיא אופיינית להשמנת יתר ולאורח חיים יושבני. כיצד למנוע? וכיצד לטפל באמצעות שינוי אורח חיים ובעזרת תרופות חדשניות?

מאת: ד"ר רוברטו איינבינדר

סוכרת הוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגיפה של המאה ה-21. חולים עם מחלת סוכרת נמצאים בסיכון גבוה ביחס לאוכלוסייה הכללית לפתח סיבוכים, כולל התקפי לב, שבץ מוחי, אובדן ראייה (עיוורון), נזק עצבי, מחלת כליות ומחלות כלי דם פריפריות.

הסוכרת היא בין המחלות הנפוצות בעולם, והמחלה נמצאת בעלייה מתמדת. יש עלייה משמעותית בשכיחותה של סוכרת מסוג 2, בעיקר בגלל תופעת ההשמנה וסגנון החיים חסר הפעילות הפיזית הנפוץ במערב. בארץ כ-6% מהאוכלוסייה לוקים בסוכרת, מתוכם כ-10% בסוכרת נעורים. על פי ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2009 היו בעולם למעלה מ-220 מיליון חולים בסוכרת. הארגון מעריך כי משנה זו ועד שנת 2030, יוכפל מספר חולי סוכרת.
בסקירה זו, נדון בסיבוכים של מחלת הסוכרת, ובשאלה איך אפשר למנוע את המחלה, כמו גם בטיפולים המומלצים במחלת סוכרת, במקרה שהמניעה לא הצליחה. מטופלים הסובלים מסוכרת, בשלבים מוקדמים של המחלה, אינם סובלים בדרך כלל מסימפטומים התחלתיים. בשל כך חשוב מאוד מעקב תקופתי אצל רופא המשפחה.

איך מאבחנים סוכרת?

אדם יכול לסבול מסוכרת סוג 2 במשך שנים מבלי לדעת זאת. במהלך תקופה זו עלולים להתפתח סיבוכים כמו מחלת לב, פגיעה כלייתית ועוד. אם המחלה מאובחנת בשלב מוקדם ומטופלת בהתאם, ניתן לקיים שגרת חיים תקינה ולהקטין את הסיכון לסיבוכים.

צריך לציין שיש אוכלוסיות בסיכון לחלות בסוכרת סוג 2, לדוגמה אנשים עם סיפור משפחתי של סוכרת, השמנת יתר או חוסר פעילות גופנית. חשוב לציין שלעיתים מטופלים סובלים מסימפטומים אופייניים לסוכרת, כמו ירידה במשקל, צימאון, יובש בפה, עלייה בתיאבון, השתנת יתר. במידה ומופיעים סימפטומים אלה, חשוב ללכת להיבדק בהקדם אצל רופא המשפחה.

אילו בדיקות יש לבצע כדי לאבחן סוכרת?

בדיקת רמת הסוכר בדם, בשעות הבוקר, לאחר צום של 8 שעות (מותר לשתות מים). רמת הסוכר בדם נמדדת ביחידות של מיליגרם לדציליטר (mg/dL).

רמת הסוכר בדם לאחר 8 שעות צום מסווגת באופן הבא: עד 100 מ"ג לד"ל אצל אדם בריא; בטווח של 101-125 מ"ג לד"ל במקרים של טרום סוכרת או סוכרת גבולית; רמות הגלוקוז בפלסמה מעל 126 מ"ג לד"ל בצום, או מעל 200, שעתיים אחרי האוכל, מחשידות ביותר לאפשרות קיומה של סוכרת.

במקרים אלה, הבדיקה של המוגלובין מסוכרר (HbA1c) יכולה לתת במקרים אלה תשובה ולהראות האם המצב קיים כבר לפחות 3 חודשים. בכל מקרה, אין להסתמך על בדיקת סוכר בודדת בצום, אלא יש לחזור על הבדיקה לפחות פעמיים.

מדוע בדיקת HbA1c כה חשובה?

בדיקת HbA1c משקפת את רמת הסוכר ואיזון הסוכרת ב-3 חודשים האחרונים שלפני הבדיקה. לפי ההנחיות, היעד המומלץ לרמת HbA1c עבור חולה סוכרת הוא 7.0% או פחות, אך למעשה היעד להורדת HbA1c הוא אישי לכל מטופל.

טרום סוכרת מאובחנת בטווח בין 6 לבין 6.5. ומומלץ שלא לעבור בבדיקה את הערך 5.7.

לפי הספרות הרפואית אפילו ירידה קטנה ברמת HbA1c מקטינה את הסיכון לסיבוכים של מחלת סוכרת.

מה הסיבוכים העלולים להיגרם מסוכרת?

הגורם המוביל לתמותה בחולי סוכרת הוא טרשת עורקים וסיבוכיה. 80% מהפטירות של חולי סוכרת מיוחסות למחלות לב וכלי דם. מכיוון שידוע כי הפגיעה בעורקים הגדולים (ללב, למוח ולגפיים) מתחילה בשלבים מוקדמים של מחלת הסוכרת וכבר בשלב המוקדם שלב התסמונת המטבולית יש עליה בשכיחות האירועים הלבביים, יש חשיבות גדולה לאבחון וטיפול מוקדם בסוכרת ושמירה על איזון קפדני של רמת הסוכר.

חשוב לשמור על רמת הכולסטרול. הורדת רמת הכולסטרול ה"רע" ה-LDL מהווה טיפול מונע יעיל ביותר ומהווה אמצעי חשוב בהורדת התחלואה והתמותה ממחלות לב ואירועים מוחיים.

איזון יתר לחץ דם (יל"ד) והגנה כלייתית. בחולי סוכרת, הטיפול המועדף ביתר יל"ד הוא תרופות המעכבות את מנגנון הרנין-אנגיוטנסין המבוקר על-ידי הכליות. התרופות הנפוצות ביותר הן מעכבות ACE או חוסמי הקולטנים לאנגיוטנסין.

מהו הטיפול הבלתי תרופתי (שינוי אורח חיים) ומהו הטיפול התרופתי בסוכרת?

הנושא של הטיפול הבלתי תרופתי בסוכרת, הכולל שינוי באורח החיים (דיאטה ופעילות גופנית) הוא בעל חשיבות רבה מאוד.

שמירה על לחץ דם נמוך מ-130/80 מ"מ כספית (במידת האפשר).

שינוי בסגנון החיים: למשל להקטין כמות המלח בבישול ובארוחות.

הפסקת עישון.

ירידה במשקל במטופלים בעלי משקל עודף.

ביצוע פעילות גופנית אירובית לפחות 3 פעמים בשבוע.

המטרה של הטיפול התרופתי היא הורדת רמות הגלוקוז בדם ורמת ההמוגלובין המסוכרר בדם, כדי למנוע או לדחות סיבוכים של סוכרת. למעט אינסולין, ותרופות מקבוצת ה-1glp (כמו: ויקטוזה, בייטה), כל התרופות המשמשות לטיפול בסוכרת ניתנות באופן פומי (דרך הפה, בעזרת כדורים).

קיימים סוגים שונים של תרופות לטיפול בסוכרת, והבחירה בהן תלויה בסוג הסוכרת, גיל ומצב בריאותי של החולה, יחד עם גורמים נוספים.

טיפול בסוכרת מסוג 2 על-ידי קבוצת המעכבים (DPP-4) Dipeptidyl Peptidase 4 יעיל משלוש בחינות: משיג את היעד הטיפולי; אינו גורם לאירועי היפוגליקמיה; אינו גורם לעלייה במשקל, שהיא אחת מתופעות הלוואי של חלק מהטיפולים בסוכרת.

בקבוצה זו קיימות מספר תרופות בארץ, למשל JANUVIA, הראשונה במשפחת מעכבי DPP-4 שאושרה על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) בשנת 2006. יש גם תכשיר משולב הכולל JANUVIA יחד עם Metformin בשם JANUET. פרט לשילוב של ג'נוביה עם מטפורמין (Glucophage), אפשר לשלב תרופות מקבוצת ה-DPP-4 עם אינסולין. מחקרים רבים כבר הוכיחו את היעילות והבטיחות של הטיפולים הללו.

הכותב הוא מומחה ברפואת משפחה, מנהל מרפאת רחובות - שירותי בריאות כללית

בואו לדבר על זה בפורום טיפול בסוכרת.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום