בשורה לסובלים מבעיות בוורידי האגן

(0)
לדרג

לראשונה בישראל: צנתור למחלות של ורידי האגן באמצעות טכנולוגיית IVUS - שיטה המשלבת צנתור עם אולטרסאונד תוך ורידי ומאפשרת אבחון מדויק בזמן אמת

מאת: מערכת zap doctors

צנתור ורידי האגן הינה פעולה מוכרת מזה מספר שנים בתחום הטיפול באנשים הסובלים מהפרעה בניקוז הוורידי של הגפיים התחתונות, בשל חסימה בוורידי האגן או עקב לחץ חיצוני עליהם. הביטויים הקליניים של המחלה, ממנה סובלים מבוגרים רבים הם כאבים, כיבים חוזרים ונשנים (בעיקר בשוקיים) ובצקות ברגליים. רוב החולים בקבוצה זו כלל אינם מאובחנים.

רק בשנים האחרונות תופעה זו זוכה להתייחסות ולטיפול ייעודי, כאשר הגישה הטיפולית המקובלת היא באמצעות צנתור, הזרקת חומר ניגוד והשתלת סטנט (תומכן) במידת הצורך. הצנתור נעשה בשילוב של מומחה מתחום כירורגית כלי דם ומומחה מתחום האנגיוגרפיה (רדיולוגיה פולשנית).

בימים אלה הוטמעה במרכז הרפואי הלל יפה טכנולוגיית IVUS חדשה לטיפול בהפרעת של וורידי האגן שיטה שמקורה בתחום הקרדיולוגיה, המשלבת בצנתור אולטרסאונד תוך ורידי.

"הפתרון עד כה היה ביעילות חלקית, משום שהתמונה שהתקבלה הייתה תמונה סטטית 'קפואה' וב'פרוסות', דהיינו לא תמיד היינו רואים את ההפרעה בניקוז הוורידי בצורה המיטבית לשם טיפול", מסביר ד"ר דן חברון, מנהל היחידה לאנגיוגרפיה במכון הדימות של המרכז הרפואי הלל יפה. "לעומת זאת בשימוש בטכנולוגיית ה-IVUS, התמונה היא מקיפה (360 מעלות), דינמית (משתנה בהתאם לשינויים במראה הווריד בזמן אמת), וכך, במקרה שאכן רואים שיש צורך בסטנט, השתלתו מדויקת".

להסבר מצטרף ד"ר אלכסנדר קנטרובסקי, ממובילי התחום בארץ ורופא בכיר ביחידה לכירורגית כלי דם ב"הלל יפה", העושה שימוש מזה מספר שנים בטכנולוגיות מתקדמות לשם טיפול בבעיות של וורידי אגן ורגליים: "זוהי טכנולוגיה שהושאלה מעולם הקרדיולוגיה, שם היא הוטמעה כבר לפני למעלה מעשור. טכנולוגיה זו מאפשרת לנו שליטה מצוינת בהשתלת התומכן, אבל בעיקר נותנת לנו יכולת אבחון חד משמעית, ומכאן יתרונה".

מחקר שפורסם בספטמבר 2017 ב- Journal of Vascular Surgery על ידי חוקרים מארה"ב ואירופה, הוכיח כי שימוש ב-IVUS שינה תוכנית טיפולית ב-57% של המקרים. כמו כן, המחקר הראה כי ב-29% מהמקרים בהם ונוגרפיה "רגילה" לא הראתה היצרות, ה-IVUS הראה היצרות ברורה.

בנוסף, ה-IVUS מצא ב-88% יותר פתולוגיות בוורידים מאשר הונוגיוגרפיה הקונבנציונלית. עם פרסומו עורר המחקר הדים רבים וכעת איגודים בתחום כירורגית כלי דם ורדיולוגיה פולשנית ברחבי העולם ממליצים על השימוש באולטרסאונד תוך ורידי כטכנולוגיה הבלעדית להדמיה מדויקת של וורידים באגן והבטן כדי להימנע מטיפולים מיותרים (5% טיפולים מתוכננים על סמך ונוגרפיה בוטלו במחקר המצוטט) ולדייק בטיפול עצמו.

חשוב לציין, כי הצנתור מבוצע בהרדמה מקומית או מלאה. בסיומו, המטופל שוהה בהשגחה, בדרך כלל, לא מעבר ליום אחד. לרוב, התופעות של הגודש הוורידי, הכיבים ברגליים, הבצקות והכאבים חולפים תוך ימים ספורים מהטיפול ואיכות חיי המטופל משתפרת בהתאם.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום