הכנה ללידה והורות

(0)
לדרג

יש גישות רבות להכנת זוגות או נשים בהיריון ללידת התינוק. הכנה מקדימה כזאת תורמת להבנה טובה ומלאה יותר של שלבי הלידה, תהליך הלידה, הכנת היולדת לקשיים הפיזיים הצפויים בלידה והכנה לאחד התפקידים המשמעותיים בחיים - הורות.

מאת: מירה חונוביץ

במאמר זה נעסוק בקורס הכנה ללידה והורות בכלל ובשיטות נבחרות להקלה והתמודדות עם כאב בפרט. קורס הכנה ללידה והורות כולל:

  • ידע תאורטי על-אודות שלבי ההיריון והלידה והטיפול בתינוק בימים הראשונים
  • רכישת מיומנויות גופניות, נשימתיות והרפייתיות באמצעות תרגול. התרגילים, שנועדו לשמש הכנה לצירי הלידה וללידה עצמה, מתבססים על קצב נשימה נכון ותנועות לחיצה והרפיה כפי שיידרשו במהלך הלידה

להשתתפות בקורס ישנם יתרונות של סדנה חווייתית ומפגש עם נשים הרות נוספות הנמצאות במצב זה, ובכך יש משום תמיכה לנשים במצב דומה.

יעדים עיקריים בהכנה ללידה ולהורות

1 . להעשיר את משתתפי הסדנה בידע ומידע עדכני שיסייעו לחוות את מהלך ההיריון והלידה בצורה תקינה

2. להקנות מיומנויות ליולדת ולבן זוגה להגיע לרווחה גופנית ונפשית בתהליך ההיריון והלידה

3. לסייע בהולדתו של תינוק בריא

4. להעצים הורים בתפקודם כפרט, כבני זוג וכמשפחה

הקורסים מועברים על ידי אנשי מקצועות הבריאות השונים, וכל תחום מדגיש היבטים מיוחדים לו. הקורסים ניתנים בתחנות טיפת חלב, בחדרי לידה בבתי חולים, במרכזים קהילתיים ובמסגרות פרטיות. בהתאם לקהל היעד יש כיום קורסים במתכונות שונות, כגון קורס אינטנסיבי של יומיים מרוכזים וסדרת מפגשים שבועיים (8-6). יש המשלבים בקורס סיור בחדר לידה.

הנושאים העיקריים המועברים בקורס הכנה ללידה והורות הם:

ידע תאורטי

  • שלבי הלידה, מהלך לידה פיזיולוגית, סימני לידה
  • גישות בלידה התערבותית: אלחוש, פקיעת מים, מוניטור
  • רצפת האגן (אנטומיה, תפקוד, נזקים לרצפת האגן במהלך ההיריון והלידה), הכנת הפרינאום
  • שינויים רגשיים בהיריון ואחרי לידה
  • תקופת משכב לידה: שינויים רגשיים וגופניים אצל אישה אחרי לידה, דיכאון אחרי לידה
  • טיפול בתינוק בימים הראשונים: הנקה, חשיבות הנקה בחדר לידה, טיפול בתינוק

מיומנויות גופניות חיוניות בעת ההיריון

שיטות להקלה על כאבים בהיריון ובלידה:

  • טכניקות נשימה, חשיבות נשימה נכונה בכלל ובמהלך הלידה בפרט
  • הרפיה: חשיבותה כאורח חיים בריא בכלל ובלידה בפרט, טכניקות הרפיה כולל דמיון מודרך
  • תנוחות ותנועות להקלה על קשיים גופניים לקראת סוף ההיריון ובעת הלידה שיטות נוספות: עיסוי, שימוש במים תרגול רצפת האגן ועוד

התחום החווייתי

  • "מסע התבגרות להורות", מעברים ושינויים במשפחה
  • העמקת מודעות, פתיחות וסובלנות כלפי צורכי בן הזוג
  • תהליכים רגשיים המשפיעים על הזוגיות במהלך ההיריון ולאחר הלידה
  • בניית תוכנית לידה אישית
  • עיבוד חוויית הלידה בשעות הראשונות: קבלת התינוק (בונדינג), המשמעות של הורות חדשה לבני הזוג
  • תפקידי המלווים השונים בלידה

שיטות להקלה ולהתמודדות עם כאבים בעת ההיריון ובלידה

בגוף ישנם חומרים טבעיים דמויי אופייטים, שתורמים לשיכוך כאבים, הנקראים אנדורפינים. חומרים אלה משתתפים בהעברת גירוי הכאב בין העצבים. ככל שרמת האנדורפינים גבוהה יותר, כך יש פחות מעבר של גירוי לכאב. רמת האנדורפינים שונה מאודם לאדם. נמצא כי בזמן הלידה יש רמה גבוהה יותר של אנדורפינים בדם היולדת מאשר בדמן של נשים לא הרות. רמת האנדורפינים עולה ככל שכאב מתגבר, מגיעה לשיא בזמן יציאת העובר, ויורדת במהירות בשעות הראשונות לאחר הלידה. היעילות
של מתן משככי הכאב תלויה ברמת האנדורפינים אצל היולדת. ככל שהרמה גבוהה יותר, כך תזדקק היולדת לפחות משככי כאבים, ויעילותם תהיה גבוהה יותר.

יש כמה גורמים נפשיים המשפיעים על עוצמת הכאב. תפיסת "כאב-פחד-חרדה” יכולה לגרום לשרשרת שינויים פיזיולוגיים בגוף המגבירים את הכאב. ציפייה לכאב יכולה להגביר את תחושת הכאב, אם הוא קיים. אמונה ביכולת השליטה על המצב או התהליך יכולה להפחית כאב. בהכנה טובה לקראת תהליך הלידה אפשר להשפיע על גורמים אלה, ובאמצעותם לשפר את ההתמודדות עם הכאב בלידה. הכנה ללידה מכל סוג תורמת להבנה של תהליך הלידה, דבר שמביא להפחתת הפחד והחרדה מהלא-נודע. ייתכן שהכנה מוקדמת גורמת לעלייה ברמת האנדורפינים אצל היולדת. כמו כן, היולדת לומדת מה צפוי לה, וכיצד היא יכולה להתמודד עם הצירים, דבר המגביר את היכולת השליטה שלה בתהליך.

נשימה

הבסיס להרפיה ולדמיון מודרך הוא נשימה. על האדם להכיר את מאפייני הנשימה האישיים שלו, אם הנשימה היא שטחית או עמוקה, אם הוא נמצא במצב מתח תמידי לעומת רגיעה, ואם יש "חסימת נשימה". בקורס הכנה ללידה והורות ניתן דגש להכרה ולתרגול טכניקות נשימה למיניהן.

בזמן אי-נוחות או כאב יש לאדם נטייה לעצור את נשימתו. עצירת נשימה בלידה עלולה להזיק לעובר ולכן על היולדת ללמוד כיצד להתמודד עם התכווצויות הרחם. לשם כך היא תלמד:

  • לנשימה נכונה חשיבות רבה
  • השריר זקוק לחמצן ושריר הרחם אינו יוצא דופן
  • נשימה נכונה בזמן ההתכווצויות מבטיחה אספקה מרבית של חמצן בזמן ההתכווצות לרחם
  • שריר חסר חמצן רגיש לתחושה ולכאב
  • עצירת נשימה בזמן התכווצות גורמת לאספקת חמצן לקויה לעובר. אספקת החמצן לעובר עוברת באמצעות מחזור הדם האמהי
  • נשימה מכוונת מפנה את תשומת לב האישה לביצוע נשימה נכונה ולהסחת הדעת מהתכווצויות הרחם באותה העת

טכניקות נשימה שונות בזמן לידה מפחיתות כאבים גם על ידי יצירת הרפיה וגם על ידי יצירת מוקד ריכוז משני לכאב.

נשימת חזה שטחית ומהירה מורידה את רמת דו-תחמוצת הפחמן ומעלה רמת האדרנלין והדבר מעכב את הלידה ומונע החזרת דם ורידי וחזרה של הנוזל הלימפתי. לעומת זאת, נשימת בטן עמוקה ואטית גורמת להומאוסטזיס ומעלה את רמת האוקסיטוצין ואת רמת האנדורפינים וכך מזרזת את הלידה, וגם מאפשרת חזרה תקינה של דם ורידי ונוזל לימפתי.

הרפיה

מטרתם של תרגילי ההרפיה היא להרגיע את הגוף והנפש. אלו הן שיטות פשוטות לתרגול, המסייעות להפחית לחץ ומתחים. מחקרים מראים שתרגול יומי של הרפיה מוריד תחושות של לחץ ומתח ומחזיר תחושות של שליטה על החיים. טכניקת ההרפיה היא מאוד פשוטה ביסודה, והתרגול אינו דורש הרבה זמן או מאמץ. חשוב להתחיל, להתנסות ולהתמיד. אדם בוחר את השיטה או השיטות הנוחות לו ביותר. מטרת ההרפיה בלידה:

  • להעלות את כמות החמצן לרחם
  • לשמור על אנרגיה
  • למנוע הפרשת יתר של אדרנלין
  • להפחית כאב

דמיון מודרך

דרך נוספת שמאפשרת ליולדת להשתחרר ממעגל הקסמים של פחד וחרדה מהלא-ידוע ולהפחית את המתח הכרוך בכך היא השימוש בדמיון מודרך. בעזרת דמיון מודרך אפשר להעביר מסרים חיוביים אל התת-מודע שלנו. כדי לפתוח את הערוץ הזה נדרש המוח להיות במצב תפקוד מסוים, הדומה לזה שבמעבר בין ערות לשינה, מעין מצב מדיטטיבי. למצב הזה מביאים אותנו תרגילי הרפיה פיזית. כשמתרגלים אותם בקביעות ולאורך זמן אפשר להגיע למצב זה בתוך שניות ספורות. כדי להצליח לבצע זאת יש צורך בתרגול על מנת להגיע למצב של הרפיה פיזית ונפשית.

אחת הדרכים היא בהדמיה של מהלך לידה - כאשר היולדת ומלווה יוצאים למסע בדמיון של שלבי הלידה. הדמיה מאפשרת ליולדת לאתר נקודות תורפה שיכולות להיות במהלך הלידה. הדמיה נוטעת דימוי חיובי שעמו תגיע היולדת ללידה. ליולדת שטרם התנסתה בלידה, הדמיון המודרך ייתן מושג בסיסי על תהליך הלידה.

לעתים עלול דמיון מודרך לעורר תחושות שליליות מן העבר, אך מצב זה עשוי לסייע ליולדת להבין ולקבל את התהליך שעברה.

מוקד ריכוז

בשיטת למאז (Lamaze Method) להכנה ללידה היולדת לומדת להתרכז באובייקט כלשהו בחדר או בדמיונה כך שמוחה מוסט מההתרכזות בכאב.

תנועתיות ותנוחות

יולדות רבות נעזרות בהליכה או בתנועות נדנוד האגן לשיכוך כאבים. שינויי תנוחה ותנועתיות תורמים להתקדמות הלידה ולנוחיות היולדת. כשהלידה מתקדמת באופן תקין, יש לעודד את היולדת למצוא תנוחות שמתאימות לה ונוחות לה. במקרים שההתקדמות אטית יותר, שינויי תנוחה ותנועתיות יכולים לעזור בלי לגרום לכאב נוסף ומוגזם. שינויי תנוחה לעתים קרובות מעלים את הסיכוי להשגת ההתאמה הטובה ביותר בין העובר לאגן.

יולדות מדווחות על לידות פחות כואבות כאשר גוף העובר מונח בציר מקביל לכניסה לתעלת הלידה.

תנועה מתמדת (כגון נדנודי אגן, הליכה) גורמת לשינוי מתמיד במפרקים של האגן, ובכך לשינויים בתנוחת העובר, תוך כדי התקדמותו בתעלת הלידה.

חשוב לעודד את היולדת להתנועע ולנסות תנוחות שונות, בייחוד אם הלידה אינה מתקדמת.

שימוש במים

טבילה באמבט מים פושרים או מקלחת במים פושרים מקילים על הכאב.

מגע

להקלה על כאב משתמשים בטכניקות עיסוי (מסאז') שונות, כגון לחיצות, עיסוי או תנועות "חליבה" באזורים בגוף שהכאב מורגש בהם יותר, כגון עצם הזנב, צדי האגן או העכוז.

בואו לדבר על זה בפורום הריון ולידה - הלל יפה.

מירה חונוביץ, אחות מפקחת ארצית בבריאות הציבור, משרד הבריאות

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום