הטיפול הסיעודי בתינוק ובסביבתו

(0)
לדרג

שחרור התינוק מבית החולים גורם שמחה להוריו, אך הוא גם מלווה בחששות לקראת הטיפול בו בבית. הדרכת הורים בטיפול בתינוק היא אחד התפקידים החשובים בעבודתה של האחות בטיפת חלב. ההדרכה הניתנת בביקור בית ובטיפת חלב כוללת נושאים אלה, שיפורטו בהמשך: ארגון החדר ומיטת התינוק, שמירת חום הגוף, רחצה וטיפול בטבור ובמקום של ברית המילה, החתלה, הלבשה, השכבה ושינה, האכלה, החזקה ומשחק, התנהגות התינוק, יציאה מהבית לטיול ברגל וברכב. ביקור הבית של האחות לתינוק ראשון במשפחה או למשפחה עם צרכים מיוחדים, למשל הולדת פג, מאפשר לאחות גם להעריך את סביבת התינוק ולהדריך את ההורים בהתאם לכך.

מאת: עדי לנדסמן, יונה פרבר

אחד הנושאים המרכזיים, המשולב בכל תחום הדרכה, הוא בטיחות התינוק, כדי להבטיח שמירה על שלמות התינוק, בריאותו ומניעת היפגעויות.

ארגון חדר התינוק

יש לוודא שחדר השינה של התינוק יהיה בטיחותי, בין שהוא ישן במיטתו ובין שהוא ישן במיטת ההורים. רצוי להציב את מיטת התינוק ליד קיר פנימי של הבית, באזור מואר ומאוורר.

המיטה והמזרן צריכים לעמוד בתו התקן הישראלי (הרווח בין הסורגים לא יעלה על 7 ס"מ).

דופן המיטה חייב להיות סגור במשך כל היממה. גלגלי המיטה חייבים להיות נעולים. אין להשאיר את התינוק על משטח פתוח וגבוה ללא השגחה. כשהתינוק נמצא בסל-קל אין להניחו במקום גבוה אלא תמיד על הרצפה.

אין להשאיר חוטים/ כבלים/ חבלים (מהווילונות, למשל) קרוב לעריסת התינוק.

אפשר להמליץ בפני ההורים להתעדכן בנושאי בטיחות ילדים באתר אינטרנט של ארגון "בטרם":

www.beterem.org

אביזרי חימום וקירור

את סביבת התינוק אפשר לחמם ברדיאטור או במזגן. לצינון החדר ישמשו מזגן או מאוורר (יש לוודא שהמאוורר לא יפעל ישירות מעל התינוק). בעת חימום החדר מומלץ להשאיר פתח חלון לאוורור כדי למנוע התייבשות. בתקופת החורף רצוי להוציא את התינוק מחדרו לפחות פעם ביום ולאוורר את החדר. לשמירה על לחות באוויר החדר אפשר להניח בו קערית מלאה במים. הערת בטיחות: אין למקם אביזרים או חפצים העלולים להתלקח בסמוך למיטת התינוק או לווילונות!

שמירת חום הגוף

תינוק רגיש יותר ממבוגר לטמפרטורות נמוכות, וחום גופו עלול לרדת בקלות רבה יותר. לכן חשוב לשמור על טמפרטורת החדר ולהקפיד על לבוש מתאים. הטמפרטורה הרצויה בחדר התינוק היא ° 23°-21. בעת האמבטיה כדאי שהטמפרטורה בחדר תהיה 25°-24°. ניתן להיעזר במדחום התלוי בסמוך למיטת התינוק.

חום גוף תקין לתינוק במדידה אקסילארית (מתחת לבית השחי): 37.8°-36.3°. כאשר חום הגוף של תינוק מעל 37.8° יש להיוועץ ברופא.

תינוק שמתקשה לשמור על חום גופו והחום מתחיל לרדת ל-36.3°-36° חשוב לחמם ולעקוב אחר עליית חום גופו. אפשר להוסיף שכבת בגדים וכובע אך זה כשלעצמו אינו מספק, חשוב לחמם את סביבת התינוק במקור חום חיצוני, להוסיף חיבוק ולהחזיק את התינוק בקרבת תנור. רצוי לחזור ולמדוד את החום עד שחום הגוף מגיע לנורמה.

חום גוף נמוך מ-36° עלול להתבטא באדישות, בבכי חלש, עור פנים אדמדם או חיוור כחלחל, תגובתיות אטית, נמנום, סירוב לאכול ואי-שקט.

רחצה

את הרחצה היומית של התינוק מומלץ לבצע בסיוע ולא לבד, לפחות בהתחלה. פעילות זו היא בדרך כלל מקור הנאה להורים ולתינוקם, לכן רצוי לקיים אותה בשעה שההורים פנויים ואינם דחוקים בזמן. יש לזכור כי ההסתגלות למעברים אצל התינוק אינה תמיד קלה, ובתחילה התינוק עלול להביע התנגדות בבכי. לכן יש לעזור לתינוק ליהנות על ידי מעבר הדרגתי מהפשטת הבגדים להכנסה למים.

יש להכין מראש את הציוד לרחצה ואת בגדי התינוק. בעת הרחצה רצוי שטמפרטורת החדר תהיה 25°-24°. מומלץ לכוון את התרמוסטט של דוד המים החמים לטמפרטורה שלא תעלה על 49°. טמפרטורת המים באמבטיה צריכה להיות בטווח 38°-36°.

בהכנסת התינוק למים יש לאחוז בו בשתי הידיים ולתת לו שהות להתרגל למים. הרחצה מתחילה מאזור הראש. יש להקפיד על רחיצה בין קפלי העור - הצוואר, בית השחי והמפשעות - לנגב את התינוק היטב במגבת יבשה ולהלבישו מיד.

השימוש בטלק ובשמן לתינוקות אינם מומלצים מאחר שהם סותמים את נקבוביות העור.

טבור - לייבוש הטבור יש להשתמש באלקוקסידין בכל החתלה ולאחר הרחצה. במקרה של אודם, הפרשה סביב הטבור או הופעת ריח חזק יש לפנות לרופא ילדים.

אוזניים ונחירי האף - אין לנקות בעזרת קיסמים. אפשר לנקות בצמר גפן רטוב במים פושרים וסחוט. אין לחדור אל תוך תעלת השמיעה.

עיניים - הפרשות מהעין יש לנגב בגזה נקייה ובמים רתוחים פושרים, מצד הרקה לכיוון האף. ברית מילה - הפצע שנוצר בעקבות הברית נרפא אחרי כמה ימים. הופעת כתם דם על החיתול היא תופעה שכיחה הנגרמת על ידי חיכוך הפצע בחיתול.

יש לפנות מיד לרופא במצבים הבאים: דימום מתמיד, התינוק אינו יכול להטיל שתן או שהוא מטיל שתן בטיפות.

ציפורניים - אפשר לגזור ציפורניים במספריים בטיחותיים המיועדים לתינוקות. רצוי לעשות זאת בשעה שהתינוק ישן וגפיו רפויות.

הערת בטיחות: אסור להשאיר תינוק לבד באמבטיה, גם אם הוא מושם בכיסא מיוחד לאמבט!

החתלה והלבשה

מומלץ ליצור קשר עין עם התינוק בעת ההחתלה וההלבשה ולשוחח עמו. מומלץ לחתל את התינוק על גבי משטח ישר שיאפשר גישה נוחה אליו. רצוי לרפד את המשטח ולהשתמש במגן ראש. את הציוד ההכרחי להחתלת התינוק יש לשים במרוכז ובהישג יד.

הניגוב באזור הגניטלי הוא במטלית לחה, מכיוון איברי המין לכוון פי הטבעת (בייחוד אצל בנות). למניעת תפרחת חיתולים מומלץ להחליף חיתולים לעתים קרובות (8-6 חיתולים ביום) ולמרוח משחה מגינה.

הלבוש מבודד ושומר על חום הגוף.

סוג הלבוש לתינוק מותאם למזג האוויר. בחודשי החורף יש להלבישו בשתי שכבות עם שרוול ארוך ובמכנסיים עם רגליות, ולכסותו בשמיכה עם מילוי דק, סינתטי, או בשמיכת פליז. בקיץ יש להלבישו בבגדים קלים ואווריריים (שתי גופיות ומכנסיים עם רגליות). הערת בטיחות: אין להסיר יד מהתינוק במהלך ההחתלה.

השכבה ושינה

בתקופה הראשונה לחייו התינוק ישן 16 שעות ביום בממוצע. בזמן השינה אין צורך לשמור על שקט מוחלט בסביבתו.

על פי המלצת משרד הבריאות, יש להשכיב את התינוק על הגב בשינה, למניעת מוות בעריסה. יש לדאוג שהמזרן יהיה קשיח וכי המיטה תהיה ריקה מעצמים שונים העלולים לגרום לחנק.

לקראת השינה מומלץ לתת לתינוק מוצץ (לתינוק יונק, לאחר ביסוס ההנקה). המוצץ גם הוא נועד למנעית מוות בעריסה.

בשעות הערנות ניתן להשכיב את התינוק על הבטן - בהשגחה! תנוחה זו חשובה לפעילות התינוק לחקירת הסביבה ולהתפתחות.

האכלה

חלב אם הוא המזון המומלץ ביותר לתינוק - בהנקה או בשאיבה. מומלץ להיניק, על פי דרישת התינוק, 12-8 הנקות ביממה. המרווחים בין הארוחות אינם קבועים ואין הבחנה בין יום ללילה.

חשוב מאוד להתייחס לאופן ההאכלה: מגע קרוב-צמוד, איסוף התינוק בזרועות ההורה ושמירה על קשר עין, גם עם תינוק שאינו יונק. כמו כן מומלץ להתעניין אך ורק בתינוק בשעת ההאכלה, ולא לעסוק בפעילויות אחרות.

אם מסיבות שונות ניתנת תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל), יש להקפיד להכינה לפי הוראות היצרן. אין להכין חצאי כמויות. תרכובת מזון מוכנה יש לחמם בכלי עם מים חמים ולא במיקרוגל! שארית תמ"ל מהארוחה יש לשפוך ולא לתת שוב.

הנחיות נוספות לגבי הכנת מזון לתינוקות, תדריך לעידוד הנקה ותזונת התינוק בישראל אפשר למצוא באתר האינטרנט של משרד הבריאות: http://www.health.gov.il

החזקה ומשחק

החל מיומו הראשון לחיים מסוגל התינוק לראות ולעקוב אחר מבט ההורה. מומלץ לחבק, לערסל, ללטף, לדבר אליו ולשיר לו כדי לספק את צרכיו הראשוניים למגע, לאהבה וליצירת התקשרות (Bonding).

קיימות תנוחות שונות להחזקת התינוק: בזרועות ההורה תוך יצירת קשר עין והתבוננות התינוק בסביבתו; בתנוחת ערסול על ברכי ההורה, כשגבו נשען על חזה ההורה; בתנוחה שבה גבו של התינוק נשען על ברכי ההורה המורמות מעט כלפי מעלה, ועל ידי כך ליצור קשר עין ולשחק עמו. אף על פי שרוב התינוקות מסוגלים להחזיק את ראשם, רצוי לתמוך בעורף בעדינות. הערת בטיחות: בזמן החזקת התינוק אין לשתות משקאות חמים ולעסוק בפעילות נוספת.

התנהגות התינוק

תינוקות שונים זה מזה במראם, בסגנון התנהגותם וביכולתם לקבל שינויים ולהסתגל לסביבה החדשה. סביבה חדשה זו שונה לחלוטין מהסביבה ברחם, שבו שהה התינוק עד ליום לידתו. הביטוי של התינוק לצרכיו ולקשיי ההסתגלות הוא בכי. חשוב אפוא ללמוד להכיר ולהבין משמעות הבכי: רעב, אי נוחות, רטיבות, צורך בקרבה ובמגע.

גם ההורים עוברים תהליך הסתגלות לתינוק, לומדים להכירו. יש לגלות אורך-רוח וסבלנות ללמידת ה״ריקוד המשותף" של הורה-תינוק.

יציאה מהבית

התינוק זקוק לאור השמש ולאוויר צח. כדאי לצאת איתו כאשר מזג האוויר מאפשר זאת. מומלץ להימנע משהייה עם התינוק באזורים הומי אדם (קניונים וכוי) ולהרחיקו מילדים ומבוגרים החולים במחלות מידבקות.

בתקופת הקיץ מומלץ לצאת בשעות הבטוחות: עד 10.00 ומ-16.00.

סביבה בטוחה בנסיעה ברכב: חובה להתקין מושב בטיחות מותאם לגיל הילד העומד בתו התקן הישראלי. אין להושיב תינוק במושב הקדמי ברכב. עד גיל שנה מומלץ להושיב את התינוק בעת הנסיעה בתנוחת חצי שכיבה, כשפניו במהופך לכיוון הנסיעה.

סיכום

התינוק זקוק לאהבה, למגע ולמילוי צרכיו הבסיסיים כדי לפתח אמון בסביבתו. ההורים גם הם זקוקים להדרכה, לעידוד ולתמיכת האחות בטיפת חלב ביכולותיהם במימוש צרכים אלה, על ידי למידת התינוק הייחודי שלהם.

עדי לנדסמן, מרכזת אם ילד, לשכת הבריאות המחוזית, תל אביב

יונה פרבר, עוזרת מפקחת ארצית בבריאות הציבור תחום אם-ילד, משרד הבריאות

בואו לדבר על זה בפורום "בטרם" לבטיחות ילדים.

לאבחון הערכה תזונתית אצל תינוקות ופעוטות - לחץ כאן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום