אנמיה מחוסר ברזל
מטבוליזם של הברזל
רוב הברזל בגוף (כשני שלישים) נמצא בכדוריות הדם האדומות והוא חלק ממולקולת ה-Heme המשמשת לקשירת חמצן. המאגר השני בחשיבותו הוא רקמת השריר, שם הברזל נמצא כחלק ממולקולת המיוגלובין. שאר הברזל מאוחסן במחסנים בצורת פריטין והמוסידרין. רק כחצי אחוז מהברזל נמצא בצורה חופשית בפלסמה, ורמתו משתנה בהתאם למזון. הגוף מצליח למחזר את רוב הברזל מתוך הכדוריות האדומות. צריכת ברזל ממוצעת היא 1 מ"ג ליממה למבוגרים. 5% מהברזל מגיעים מהמזון. אצל ילדים, 30% מהברזל מגיעים מהמזון.
ספיגת ברזל
ספיגת הברזל במעי היא חלקית ומשתנה לפי מקור הברזל ולפי צורכי הגוף. ברזל ממזון נספג היטב מבשר ודגים. ספיגת ברזל ממקור שאינו בשר אינה יעילה, מכיוון שהיא מחייבת שינוי מולקולרי מ-e+3 ל-Fe+2. בפורמולות חלב לתינוקות יש כ- 1 מ"ג ברזל בכל 100 מ"ל חלב מוכן, אך הספיגה מפורמולות אלו מוערכת ב-4% בלבד. בחלב אם יש רק 1-0.3 מ"ג ברזל לליטר, אך הספיגה טובה ומגיעה עד 50%. מזונות המעודדים ספיגת ברזל הם חומציים, כגון עגבניות ומיץ הדרים. מומלץ שלא לתת ברזל עם תה ועם חלב.
גורמים לחוסר ברזל אצל תינוקות
עם גורמים אלה נמנים קצב גדילה מהיר )תינוק משלש את משקלו מהלידה עד גיל שנה (ועלייה מקבילה בנפח הדם). לתינוק שנולד במועד (Full Term) יש מאגרי ברזל לארבעה חודשים, ואחר כך הברזל תלוי בתזונה + תוספים. אצל פגים, עקב מאגרי ברזל מצומצמים יותר וצורך בהדבקת פערי גדילה, ייתכן חוסר ברזל כבר בגיל 3-2 חודשים. בין הסיבות המביאות לחוסר ברזל חשוב לציין מאגרים מדולדלים מלידה (פגות, אובדן דם בזמן הלידה), חוסר ברזל בתזונה, תזונה שמעכבת ספיגת ברזל, מזונות שגורמים לאובדן ברזל מדרכי העיכול - הזנה מוקדמת בחלב פרה (לפני גיל שנה יכולה לגרום לדימום בדרכי העיכול ולאובדן ברזל) - מצבי חולי כמו תת-ספיגה (צליאק, גייארדיה), דימומים ותרופות (כמו NSAIDs).
ביטויים קליניים של חוסר ברזל
ברוב המקרים מתגלה חוסר בברזל בבדיקת מעבדה שגרתית. מקרים חמורים מחשידים לחוסר ברזל: חולשה, חיוורון, עצבנות, נשימה מהירה, דופק מואץ או הגדלה של הלב, שינויים בהתנהגות, פיקה (Pica), כלומר אכילת דברים שאינם מזון, כגון סיד וחול.
השלכות של חוסר ברזל
חוסר ברזל פוגע בהתפתחות הפסיכומוטורית בגיל הרך. קרוב לוודאי שחלק מהפגיעה אינה הפיכה גם על ידי תיקון האנמיה. מכאן החשיבות הרבה של מניעה ראשונית על פי הנחיות טיפת חלב.
אבחנה מבדלת של אנמיה עם כדוריות קטנות
- תלסמיה
- מחלה כרונית
לילד עם אנמיה מיקרוציטית, אנמנזה ובדיקה פיזיקלית תקינה יש לתת נסיון טיפולי בברזל (6-5 מ"ג לק"ג) וספירת דם חוזרת בתוך שלושה חודשים. אם אין שיפור, יש לחפש סיבה אחרת לאנמיה.
המלצות למניעת חוסר ברזל
- הנקה בלבד עד גיל שישה חודשים: הברזל הנמצא בחלב אם נספג בצורה טובה יותר. בהיעדר הנקה - פורמולה מועשרת בברזל. הימנעות מחלב פרה עד גיל שנה. הימנעות משתיית תה. תוספת מזונות עשירים בברזל בין גיל 12-6 חודשים.
על פי ההמלצות יינתן תוסף ברזל לכל תינוק בגיל 12-4 חודשים - 3 מ"ג לק"ג ליום.
- מניעה שניונית: בדיקת סקר של המוגלובין לאוכלוסיה בסיכון: פגים, משקל לידה נמוך, שתיית חלב פרה, מחלות כרוניות, מעמד חברתי-כלכלי נמוך.
סיכום
אנמיה על רקע חוסר ברזל שכיחה מאוד בקרב תינוקות. הגורמים השכיחים לאנמיה הם תזונה לא מספקת ואי מתן ברזל מניעתי או נתינתו בצורה שגויה. אנמיה עלולה לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי והפסיכומוטורי. על ידי תשאול והדרכה נכונה אפשר לצמצם את התופעה.
פרופ' חנה שלו, מרכז בריאות הילד רהט
בואו לדבר על זה בפורום אנמיה ומחלות דם בילדים.
לאבחון ילד קצר רוח - לחץ כאן.