היסטרוסקופיה
מדריך בדיקות רפואיות: היסטרוסקופיה מראה את תמונת המצב של הרחם ומאפשרת לזהות פוליפים, חסימת חצוצרות, ולהתחקות אחר המקור של דימום וסתי כבד
היסטרוסקופיה היא פרוצדורה להערכת חלל הרחם, המאפשרת לבחון את צוואר הרחם, חלל הרחם ופתח החצוצרות. הפרוצדורה עשויה לשמש לצרכיי אבחון או לטיפול בבעיות רפואיות.
אופן ביצוע הבדיקה
הפעולה מבוצעת באמצעות היסטרוסקופ, צינור דק עם תאורה בקצהו, עם העברת תמונות חלל הרחם למסך טלוויזיה. לפני הפרוצדורה, ניתן תרופה להרגעה והקלה על כאבים ולעיתים ניתן גם חומר הרדמה. הרופא יחדיר את ההיסטרוסקופ דרך הנרתיק וצוואר הרחם לתוך חלל הרחם, תוך העברת גז או נוזל לתוך הרחם להרחבתו במטרה לאפשר הדגמה טובה יותר של האיברים. דרך הצינור המשמש לבדיקה ניתן להעיר כלים שונים להסרת גידולים חריגים או נטילת דגימת רקמה לבדיקה. יתרה מזאת, במהלך הפרוצדורה ניתן לבצע טיפולים מסוימים, דוגמת אבלציה, פעולה המבוססת על חום, קור או זרם חשמלי להרס רירית הרחם. במהלך הפרוצדורה הנ"ל ניתן גם לבצע חסימת חצוצרות ללא-ניתוח (פרוצדורה בשם Essure Procedure). בהתאם לפרוצדורות המבוצעות במסגרת הבדיקה, היא עשויה לארוך 15 דקות ועד שעה אחת.
כיצד להתכונן לבדיקה?
לפני הבדיקה ייתכן שהרופא ימליץ על תרופה לפתיחת צוואר הרחם, על מנת להקל על החדר ההיסטרוסקופ. על המטופלת ליטול את התרופה 8-12 שעות לפני הפרוצדורה. לפני כל התערבות ניתוחית יש לעדכן את הרופא אודות טיפולים תרופתיים, כולל ויטמינים, עשבי מרפא ותוספים. יש לעדכן את הרופא בנוגע למחלות רקע דוגמת סוכרת, מחלות לב, מחלת כליות או בעיות רפואיות אחרות ויש לדווח במידה ואישה בהיריון או עשויה להיות בהיריון. על נשים מעשנות להפסיק לעשן, מאחר ועישון עשוי להביא לעיכוב בריפוי פצע.
בשבועיים שלפני הפרוצדורה הרופא עשוי להמליץ על הפסקת טיפול בתרופות הפוגעות בקרישת הדם, כולל אספירין, אדוויל, נקסין, קלופידוגרל וקומדין. יש להתייעץ עם הרופא באשר לתרופות אותן ניתן ליטול ביום הפרוצדורה. חשוב לעדכן את הרופא או האחות במקרה של התקררות, חום, תסמיני שפעת, התפרצות הרפס או מחלות אחרות. ביום הבדיקה הרופא או האחות עשויים להמליץ על צום אוכל ושתייה בן 6-12 שעת לפני הפרוצדורה.
מטרות הבדיקה
היסטרוסקופיה מבוצעת לטיפול במצבים של דימומים כבדים במהלך מחזורי ווסת או במקרים של מחזורי ווסת לא-סדירים, לחסימת החצוצרות למניעת הריון, לאבחון של מבנים חריגים בחלל הרחם, לאבחון עיבוי רירית הרחם, לזיהוי והסרת גידולים חריגים דוגמת פוליפים, לזיהוי גורם להפלות חוזרות או להסרת רקמה לאחר הפלה, לאבחנה של סרטן צוואר הרחם או סרטן הרחם, להסרת התקן תוך-רחמי, להסרת צלקת ניתוחית מחלל הרחם או לנטילת דגימת רקמה (ביופסיה) מצוואר הרחם או חלל הרחם.
תוצאות הבדיקה
במרבית המקרים, הנבדקת תשוחרר לביתה ביום הפרוצדורה ובחלק קטן מהמקרים נדרש אשפוז בן לילה. הרופא לרוב יעדכן את המטופלת על תוצאות הבדיקה לאחר הפרוצדורה.
תוצאות דגימות ביופסיה מתקבלות לאחר 1-2 שבועות.
בנשים בהם הפרוצדורה בוצעה לאור דימומים משמעותיים במחזורי ווסת תתכן הקלה בתלונות לאחר טיפולים מסוימים במהלך היסטרוסקופיה (כולל אבלציה או הסרת פוליפים).
סיכונים
לאחר הפעולה ייתכנו התכווצויות הדומות למחזור ווסת ודימום לדני קל במשך 1-2 ימים. עוד ייתכנו הפרשות מימיות למשך עד מספר שבועות. הנבדקת יכולה לשוב לפעילות יומיומית בתוך 1-2 ימים. יש להימנע מקיום יחסי מין עד לאישור הרופא המטפל. הסיכונים העיקריים כוללים יצירת נקב בדופן הרחם ו/או צלקת ברירית הרחם במהלך הבדיקה. עוד תיתכן פגיעה בצוואר הרחם, עד כדי צורך בניתוח לתיקון הנזק, פגיעה באיברי אגן שונים, כולל נזק לאיברים או רקמות סמוכות, ובמקרים נדירים תתכן התפתחות קרישי דם, העלולים לנדוד לריאות ולהוביל למות החולה. חשוב לקחת בחשבון גם את הסיכונים הכרוכים בהרדמה וכוללים בחילות/הקאות, סחרחורות, כאבי ראש, קשיי נשימה וזיהום ריאתי. במקרים בהם נדרשת התערבות ניתוחית ייתכנו גם סיבוכי זיהום ודימום.
בואו לדבר על זה בפורום כירורגיה גניקולוגית - אנדומטריוזיס, לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה.