סיגמואידוסקופיה
מדריך בדיקות רפואיות: סיגמואידוסקופיה היא בדיקה רקטאלית שבה ניתן לצפות בחלל הרקטום והמעי הגס לאבחון וטיפול
סיגמואידוסקופיה היא בדיקה המשמשת להדגמת חלל הרקטום ומקטע הסיגמה של המעי הגס, האזור במעי הגס הקרוב ביותר לרקטום.
אופן ביצוע הבדיקה
במהלך הבדיקה הנבדק שוכב על צד שמאל, כאשר הברכיים מכופפות לכיוון בית החזה. הרופא יבצע בדיקה רקטאלית כאשר יכניס בעדינות את אחת האצבעות עם חומר סיכוך לאזור פי הטבעת להערכת נוכחות חסימה וירחיב בעדינות את פי הטבעת. לאחר מכן, יוחדר סיגמואידוסקופ דרך פי הטבעת. מדובר בצינור גמיש עם מצלמה בקצה. הסיגמואידוסקופ מוחדר בעדינות לתוך המעי הגס, תוך הכנסת אוויר למעי הגס להגדלת האזור ולסייע בהדגמה טובה יותר. האוויר עשוי לגרום לתחושת תנועת מעיים או מעבר גזים. שאיבות משמשות לעתים להסרת נוזל או צואה. בחלק מהמקרים הרופא נוטל דגימת רקמה קטנה באמצעות הסיגמואידוסקופ. בחלק מהמקרים משתמשים בחום להסרת פוליפים.
סיגמואידוסקופיה באמצעות צינור קשיח עשויה לשמש לטיפול בבעיות בפי הטבעת או הרקטום. לאחר הבדיקה הגוף יוציא את האוויר שהוכנס לתוך המעי הגס. בילדים נעשה לעתים שימוש בתרופות לטשטוש במהלך הבדיקה.
כיצד להתכונן לבדיקה
הרופא או האחות יסבירו לך כיצד להתכונן לבדיקה. טרם הבדיקה יש לבצע חוקן בכדי לרוקן את מערכת העיכול, לרוב כשעה לפני סיגמואידוסקופיה. ביום הפרוצדורה מומלצת ארוחת בוקר קלה.
מטרות הבדיקה
הבדיקה עשויה לשמש להערכת הגורם לכאבי בטן; שלשולים, עצירות או שינויים בהרגלי יציאות; דם, ריר או מוגלה בצואה; או ירידה במשקל. הבדיקה משמשת לעיתים גם לאישור ממצאים בבדיקות אחרות או צילומי רנטגן, כבדיקת סקירה לפוליפים או סרטן מעי גס ורקטום, או לנטילת ביופסיה מגידול.
תוצאות הבדיקה
במצב תקין אין עדות לשינויי צבע, מרקם או גודל הרירית המצפה את הסיגמה, רירית הרקטום, הרקטום או פי הטבעת. ממצאים חריגים יכולים לכלול פיסורה אנאלית, אבצס בפי הטבעת/רקטום, חסימת מעי גס, ממאירות, פוליפים במעי הגס והרקטום, מחלת סעיפים, טחורים, מחלת מעי דלקתית, דלקת או זיהום.
סיכונים
קיים סיכון קטן להתנקבות של המעי ודימום באתרי ביופסיה. הסיכון הכולל הוא נמוך מאוד.
בואו לדבר על זה בפורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה.