אילאוסטומיה

(0)
לדרג

יצירת פתח של קצה המעי הדק הסופי והוצאתו מבעד לדופן הבטן בכדי לאפשר מוצא להפרשות פסולת וגזים ממערכת העיכול.

מאת: ד"ר יהודה קריב וד"ר ארי פלטא

אילאוסטומיה היא מילה המורכבת משתי מילים יווניות:

אילאום – שהוא החלק הסופי של המעי הדק.
סטומה - שפירושה "פה" או "פתח".

בניתוח מבצעים הטייה בלבד של זרם הצואה לדופן הבטן על ידי חיבור לולאת מעי דק לדופן, או שמבצעים גם כריתה מלאה או חלקית של המעי הגס או הדק והטיית קצה המעי הדק אל דופן הבטן.
האילאוסטומיה עצמה אינה מחלה. זהו שינוי באופן תפקוד הגוף. אילאוסטומיה מבוצעת כחלק מניתוח הנועד לרפא את המחלה או בכדי להקל על הסימפטומים שלה.

באילו מקרים יש צורך באילאוסטומיה?

ישנן מספר סיבות אפשריות לצורך להטות, באופן זמני או קבוע, את תוכן המעי לדופן הבטן.

• כאשר יש פגיעה או פציעה ברקטום, מטים באופן זמני את הצואה באמצעות אילאוסטומיה.
• גידולים במעי הגס המחייבים ניתוח להרחקת החלק החולה של המעי ויצירת אילאוסטומיה כאשר לא ניתן לחבר בביטחה .
• מחלות דלקתיות ופוליפים במעי הגס מחייבים לפעמים כריתה שלמה או חלקית של המעי הגס ויצירת אילאוסטומיה.
• בניתוחים לשחזור הרקטום, על מנת לאפשר מנוחה לחלק המשוחזר, מבוצעת הטיית הצואה באופן זמני באמצעות אילאוסטומיה.
• סיבות נוספות אפשריות: חסימת מעיים, פיתולים של המעי, הידבקויות, ועוד.

הטיפול באילאוסטומיה
מטרת הטיפול באילאוסטומיה הינה איסוף ההפרשה באופן יעיל ובטוח והגנה על עור הבטן.

מה משתנה בעקבות הניתוח
אורך המעי הגס הוא כ-100-120 ס"מ וניתן לחיות היטב גם בלעדיו. אם מסירים או עוקפים אותו, פעולות העיכול וספיגת המזון אינן נפגעות, היות ותהליך ספיגת המזון מתרחש לאורך המעי הדק. המעי הגס סופג נוזלים, ולכן בהעדרו התוכן באיליאוסטומיה הוא נוזלי יותר ובנפח גדול יותר.
דרך ההתרוקנות משתנה: אין שליטה על היציאות דרך האילאוסטומיה, אין תחושה של זמני יציאות ואין אפשרות להתאפק.
במצב זה של חוסר שליטה, יצירת הפתח בדופן הבטן, מאפשרת טיפול נוח יותר, בעזרת ציוד יעיל, זמין ואסתטי.

מראה הסטומה ותפקודה
הסטומה, בדרך כלל, עגולה או אליפטית וצבעה ורוד – אדום, בדומה לצבע הרירית בתוך הפה. היא בולטת כאחד עד שני סנטימטר מעל פני העור. מיד לאחר הניתוח הסטומה נפוחה מעט והיא תקטן מעט תוך מספר שבועות.

הסטומה תפריש גם ריר (חומר לבן צמיגי) וזוהי תופעה תקינה. הסטומה עצמה חסרת תחושה ואינה רגישה לכאב ולכן יש להיזהר מפגיעה בה. יתכן דימום קל מהרירית (הציפוי הדק והשקוף המכסה את כל פנים מערכת העיכול) בשעת ניגוב הסטומה. זוהי תופעה תקינה אשר אינה מחייבת התייחסות, ממש כמו דימום קל מהחניכים בעת צחצוח השיניים.
מתוך מבחר גדול של ציוד אמין, תותאם לך שקית אשר תבטיח נוחות ובטחון מרביים. מומלץ לשתף בתהליך ההדרכה מישהו קרוב, בכדי שיוכל לסייע לך בטיפול העצמאי בבית, במידה ויתעורר בכך הצורך.

הציוד

אחות הסטומה או אחות אחרת במחלקה תתאים לך ציוד מתוך המגוון הקיים. ישנן שתי שיטות עיקריות: מגן עור ושקית נפרדים או מערכת העשויה חלק אחד בו השקית ומגן העור מחוברים. השקית המתאימה להפרשות מאילאוסטומיה היא בעלת פתח בתחתיתה, המאפשר לרוקן אותה מספר פעמים ביום ללא צורך בהחלפה.

תדירות החלפת הציוד

• ניתן לרוקן את השקית הפתוחה לתוך האסלה (מומלץ להקדים לכך הנחת נייר טואלט על פני המים, על מנת למנוע התזה). לאחר ריקון השקית, כאשר מצב השקית מתאים לשימוש חוזר, ניתן לשטוף את השקית במעט מים, להכניס כמה טיפות של מנטרל ריח ולסגור אותה שנית בסוגר.
• אם אתה משתמש במגן עור ושקית נפרדים – מומלץ להחליף את מגן העור פעמיים בשבוע באקלים חם ולח או עד לפעם אחת בשבוע באקלים יבש וקר.
• אם מופיעה תחושת גרד או צריבה בעור סביב הסטומה, יש להסיר את מגן העור, לרחוץ את המקום, לייבשו היטב ולהדביק מגן עור חדש.
• אם אתה משתמש במגן עור ושקית כיחידה אחת – מומלץ להחליף את ציוד המשולב פעם ביום או יומיים.

תזונה

כבעל אילאוסטומיה אינך מוגבל בתזונה, אלה אם כן היו לך הגבלות מסיבות בריאותיות אחרות. מיד לאחר הניתוח מומלצת דיאטה דלה בסיבים, ללא פירות וירקות, במשך תקופה של כשבועיים. חשוב להתייעץ בדיאטנית.

יש להקפיד לשתות כ- 10-12 כוסות נוזלים ליממה בחודשי החורף, ולהגדיל את הכמות בקיץ. דבר זה ימנע התייבשות והיווצרות אבנים בכליות.

עם החזרה לתזונה רגילה רצוי להכיר את סוגי המזון המגבירים אצלך יצירת גזים או ריח ולהמעיט בצריכתם או להימנע מהם. סוגי מזון חדשים שלא נצרכו לאחר הניתוח יש להוסיף בהדרגה ובכמויות קטנות.

אין חוקים קבועים לגבי סוגי המזון מהם יש להימנע וכל אדם חייב להתנסות בכך בעצמו. מזונות שגורמים לתחושה לא טובה לאחד, עשויים להתאים בהחלט לאחר. ניתן להיוועץ בדיאטנית בבית-חולים או במרפאה.

רחצה

רחצה אפשרית ללא שום ציוד מודבק או עם כל הציוד. אין חשש מכניסת מים לתוך הסטומה בזמן מקלחת, אמבטיה או שחיה. רחצה בים המלח מחייבת שימוש בציוד שימנע מגע של המים עם הסטומה.

כמה זמן נמשך הניתוח?

משך הניתוח בין 2-3 שעות

זמן אשפוז

ביו 7-10 ימים- לפי מצב של המטופל

החלמה והגבלות לאחר ניתוח

תוכן המעי הדק יכול להיות נוזלי ובנפח גדול לכן קיימת סכנת התייבשות ופגיעה בכליות. לכן יש לעקוב אחרי כמות ההפרשה בסטומה והפרשת שתן. אם הכמות בסטומה גדולה מידי יש לעיתים צורך בטיפול תרופתי (נוגדי שלשול: אימודיום).
כמו אחרי כל ניתוח בטני מומלץ להמנע ממאמצים קשים במשך כ 6 שבועות מהניתוח.

יש לפנות למרפאה במידה ואחד מאלה מתקיימים

  • כאבי בטן עזים תפיחות הבטן ו/או הקאות
  • הפסקת יציאות בסטומה
  • חום גבוה

ד"ר יהודה קריב , מומחה לכירורגיה כללית ובוגר התמחות-על בכירורגיה של המעי הגס והרקטום (כירורגיה קולו-רקטלית) מנתח בכיר במרכז הרפואי של קבוצת אסיא מדיקל ובחטיבה כירורגית ב' במרכז הרפואי תל אביב ("איכילוב").

ד"ר ארי פלטא הוא מומחה לכירורגיה כללית ובוגר התמחות-על בכירורגיה של המעי הגס והרקטום (כירורגיה קולו-רקטלית), מנתח בכיר במחלקה הכירורגית במרכז הרפואי קפלן ברחובות.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום