הרחבת ושט
הרחבת ושט
מהי הרחבת ושט?
הרחבת ושט זו פעולה שבו הרופא מרחיב חלק צר של הושט (צינור בליעה). ישנם טכניקות שונות לעשות זאת ובדרך מבוצע כחלק מאנדוסקופיה תחת הרדמה.
מדוע מרחיבים את הושט?
הסיבה הנפוצה ביותר להרחבות אילו הם היצרויות והצטלקות הושט משני לרפלוקס של חומצה מהקיבה באנשים עם צרבות כרוניות. מטופלים עם איזורים מוצרים בושט בדרך כלל עם בעיות בבליעה; יש תחושה שהאוכל נתקע באיזור החזה, וזה גורם לאי נוחות ואף לכאב. סיבות פחות שכיחות הינם "טבעות" (שכבות עדינות של רקמה עודפת), ממאירות של ושט, הצטלקות לאחר טיפול קרינתי או בעיות תנועתיות של הושט (הפרעות מוטיליות).
איך להתכונן לפעולה?
קיבה ריקה מאפשרת את הבדיקה הבטוחה והיעילה ביותר, אז אין לשתות או לאכול דבר בערך 6 שעות לפני הפעולה. יש ליידע את הרופא מבעוד מועד על התרופות בעיקר מדלדלי דם למינהם (כגון אספירין, פלביקס קומדין וכו'). ניתן להמשיך ברוב התרופות, אך אולי יהיה צורך לשנות מעט המינון. יש גם לעדכן האם אתם חייבים לקבל אנטיביוטיקה לפני טיפולי שיניים, כיוון שייתכן ויהיה צורך לקבל אנטיביוטיקה לפני ההרחבה.
מה ניתן לצפות במשך ההרחבה?
הרופא יתן לכם תרופה בתוך הוריד בכדי לטשטש אתכם. לאחר מכן שוכבים על צד שמאל, והרופא יעביר את האנדוסקופ דרך הפה לתוך הושט, קיבה ותרסריון. האנדוסקופ אינו מפריע לפעולת הנשימה. רוב המטופלים טוענים שהבדיקה גורמת למעט מאד אי נוחות, ורובם יושנים בזמן הפעולה. בנקודה זו הרופא יקבע האם להרחיב את הושט עם בלון או מרחיבים מפלסטיק מעל חוט מוליך בכדי למתוח ולהרחיב את הושט. ייתכן ותרגישו מעט לחץ בחלק האחורי של הגרון או בחזה במשך פעולת ההרחבה. ייתכן גם כן שהפעולה תעשה בהנחייה של שיקוף רנטגן.
מה ניתן לצפות לאחר ההרחבה?
לאחר שמבוצעת ההרחבה תעברו לחדר התאוששות ותהיו בהשגחה לתקופה קצרה ותשתחררו לפעילות רגילה. ניתן לחזור ולשתות כאשר השפעת התרופות של הטשטוש חולפת, אלא אם הרופא הורה לכם אחרת. רוב המטופלים ללא כל סימפטומים לאחר פעולה זו ויכולים לאכול כרגיל ביום שלמחרת, ייתכן ותהיה תחושה לא נעימה בגרון במשך שאר היום.
אם אכן קיבלתם תרופות הרדמה, אסור לכם לנהוג לאחר הבדיקה. אפילו אם אתם מרגישים עירניים לאחר הפעולה, יכולת השיפוט ורפלקסים אינה שלמה במשך שארית היום.
מה הסיבוכים האפשריים של הרחבת ושט?
הסיבוכים יכולים לקרות, אך הם נדירים מאד כאשר הרופא מנוסה. התנקבות או קרע של רירית הושט יכולה להיגרם באחוזים נמוכים וייתכן ויצריך התערבות כירורגית. סיבוך זה יכול לגרום גם לדימום. שני סיבוכים אילו לרוב מסתדרים לאחר השגחה וטיפול שמרני.
יש להודיע לרופא מיידית בהופעת סימנים מוקדמים של סיבוך כגון :
- כאבים בחזה
- חום
- קושי בנשימה
- בעיות בליעה
- דימום או יציאות שחורות לאחר הפעולה
האם יהיה צורך בהרחבות חוזרות?
כתלות בסיבה ובדרגת ההיצרות של הושט, מאד מקובל לעבור הרחבות חוזרות. זה מאפשר לבצע את ההרחבה באופן הדרגתי וכך להוריד את אחוז הסיבוכים. ברגע שההיצרות עובר הרחבה מלאה ייתכן ולא תצטרכו לעבור יותר הרחבות. אם ההיצרות משנית לחשיפה כרונית לחומצות הקיבה (רפלוקס), נטילת תרופות סותרי חומצה או מפחיתי ייצור חומצה יכולים למנוע הישנות של התופעה. תקבלי הסברים והנחיות מפורטות מהרופא.
ד"ר דין קרן הוא מומחה בגסטרואנטרולוגיה ותזונה של מלב"י, המרכז לטיפול בהשמנת יתר, מבית אסיא מדיקל
ד"ר אולגה ברקאי היא מומחית למחלות דרכי העיכול והכבד (גסטרואנטרולוגיה)
בואו לדבר על זה בפורום שרוול קיבה וניתוחים בריאטריים - כירורגיה וגסטרואנטרולוגיה.