הדמיה אופטית של הרשתית
מדריך בדיקות רפואיות: הדמיה אופטית של הרשתית היא בדיקה לניטור ואבחון מחלות עיניים. כיצד להיערך לבדיקה והאם יש ממה לפחד?
הדמיה אופטית של הרשתית (OCT או Optical Coherence Tomography) היא בדיקה לא-פולשנית המבוססת על גלי קול להדגמת הרשתית. באמצעות הבדיקה ניתן להבחין בין השכבות השונות של הרשתית, וכך ניתן למפות ולמדוד את עובי הרשתית במטרה לסייע באבחון והנחיית טיפול במחלות של הרשתית, כולל ניוון מקולארי גילי ומחלה עינית על-רקע סוכרת.
אופן ביצוע הבדיקה
במרבית המקרים יוזלפו טיפות עיניים להרחבת אישונים לפני הבדיקה ובהמשך הנבדק יושב מול מכשיר ה-OCT ומציב את ראשו על מדף תומך בכדי למנוע תזוזה במהלך הבדיקה. לאחר מכן מבוצעת הבדיקה באמצעות סורק לייזר המאפשר להדגים את השכבות המיקרוסקופיות של העין בצורה תלת ממדית. הבדיקה אינה כרוכה כלל בכאב, המכונה אינה באה במגע עם העיניים ועל הנבדק להסתכל על מטרה במשך כשלוש שניות, כאשר בתום הבדיקה מבוצע צילום של הרשתית באמצעות מצלמה.
כיצד להתכונן לבדיקה?
יש להגיע לבדיקה בליווי אדם נוסף, מאחר ולאחר הבדיקה צפוי טשטוש ראיה למשך כ-12 שעות ולא ניתן לנהוג ברכב. ייתכן שטרם הבדיקה הרופא המטפל יבקש הפסקת טיפול תרופתי שיכול להשפיע על תוצאות הבדיקה.
מטרות הבדיקה
הבדיקה משמשת באופן נרחב להערכה, ניטור ואבחון של מחלות עיניות, דוגמת ניוון מקולארי גילי, רטינופתיה סוכרתית, גלאוקומה, חורים במקולה ועוד. בנוסף, הבדיקה משמשת לעתים קרובות להערכת הפרעות בעצב הראייה ומסייעת בזיהוי שינויים בסיבי עצב הראיה, דוגמת אלו הנובעים מגלאוקומה.
בחולים הסובלים מאחד ממצבים אלו או מצויים בסיכון לאור סיפור משפחתי או גורמי סיכון אחרים יש לשקול השלמת הבדיקה. כאמור, הבדיקה מספקת מידע חשוב באשר למבנה הרשתית ומסייעת באיסוף נתונים חיוניים והמידע מסייע בהכוונת הטיפול. מאחר והבדיקה מבוססת על גלי אור, היא אינה מתאימה בחולים עם מצבים המפריעים למעבר אור דרך העין, דוגמת דימום משמעותי בזגוגית.
תוצאות הבדיקה
הבדיקה מספקת תמונה של שכבות הרשתית ועצב הראיה ומסייעת באבחנה של מחלות באזור מרכז הראיה, התקדמות מחלות שונות או הערכת תגובה לטיפול.
סיכונים
הבדיקה אינה כרוכה בכל סיכון.
בואו לדבר על זה בפורום AMD - ניוון מרכז הראייה ברשתית בגיל מתקדם.