איידס - בדיקת HIV

(0)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: מתי צריך לעבור בדיקת איידס, איך מפענחים תוצאות? HIV הוא קיצור ל-Human Immunodeficiency Virus, נגיף הפוגע במערכת החיסון באדם. AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) הוא השלב המתקדם ביותר של זיהום בנגיף ה-HIV.

מאת: ד"ר עמית עקירוב

אופן ההדבקה הנפוץ ביותר בנגיף הוא דרך מגע מיני לא-מוגן עם אדם הנושא את הנגיף. הדבקה תיתכן גם בעקבות שיתוף מחטים או בעקבות מגע עם דם של אדם הנושא את הנגיף. בנשים תיתכן העברת הנגיף לתינוק במהלך ההריון או הלידה.

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה לנוגדנים כנגד נגיף HIV מבוססת על בדיקת דם פשוטה. במרבית המדינות בעולם נדרשת הסכמה של הנבדק טרם ביצוע בדיקת דם לנגיף HIV, זאת במטרה למנוע ביצוע הבדיקה ללא ידיעת המטופל. בדיקת הסקירה לנגיף מבוססת על איתור נוגדנים כנגד הנגיף בדם, המיוצרים ע"י הגוף במטרה להילחם בנגיף. מאחר ולרוב דרושים מספר שבועות עד ליצירת נוגדנים אלו, תוצאת הבדיקה לא תהיה חיובית במהלך ששת השבועות הראשונים לאחר ההדבקה בנגיף.

אם הבדיקה לנוגדנים כנגד הנגיף חיובית, יש להשלים בדיקה נוספת המבוססת על איתור חלבונים של הנגיף בזרם הדם. במידה והתוצאה חיובית, אזי האדם מאובחן כנשא נגיף ה-HIV. לאחר אבחנת נשאות לנגיף, תושלם בדיקה להערכת כמות הנגיף בדם (עומס נגיפי). ככל שהעומס הנגיפי גבוה יותר, כך הסיכון להתפתחות תסמונת AIDS גבוה יותר. עומס נגיפי משפיע גם על ההחלטות הטיפוליו

כיצד להתכונן לבדיקה?

מדובר בבדיקת דם פשוטה, שאינה דורשת צום. כאמור לעיל, מאחר ולגוף נדרשים מספר שבועות ליצירת הנוגדנים כנגד הנגיף לאחר ההדבקה בנגיף, תוצאות הבדיקה עשויות להיות שגויות במהלך ששת השבועות הראשונים.

מטרות הבדיקה

בדיקת HIV מבוצעת לאבחנת הדבקה חדשה, לזהות הדבקה קודמת שלא אובחנה ולהסיר את החשש באלו שלא נבדקו בנגיף . אצל אנשים בסיכון גבוה להדבקה בנגיף ה-HIV, דוגמת אלו המקיימים יחסי מין לא-מוגנים או משתפים מחטים לשימוש תוך-ורידי, מומלץ להשלים את הבדיקה כל 3-6 חודשים. בנשים הרות מומלץ להשלים את הבדיקה גם ללא גורמי סיכון להדבקה בנגיף, מאחר שבנשאיות של הנגיף מתן טיפול תרופתי כנגד הנגיף עשוי להפחית משמעותית את הסיכון להעברת הנגיף לתינוק.

תוצאות הבדיקה

במצב תקין, בדיקת הנוגדנים כנגד נגיף ה-HIV שלילית.  חשוב לקחת בחשבון כי בדיקות נוגדנים כנגד נגיף HIV עשויות להיות שליליות באופן שגוי בשלב המוקדם שלאחר ההדבקה בנגיף, כאשר רמת הנוגדנים עדיין נמוכה מדי לזיהוי בבדיקת דם (לרוב במהלך 4-6 השבועות הראשונים לאחר ההדבקה).

חשוב לזכור כי בדיקת HIV בנויה משני שלבים. בשלב הראשון משלימים בדיקה לנוגדנים בדם או ברוק ובמידה והתוצאה חיובית משלימים בדיקה נוספת לאישור תוצאות הבדיקה הראשונה. במידה ושתי הבדיקות חיוביות, אזי הסיכוי כי הנבדק נושא את הנגיף עולה על 99%.

סיכונים

קיימים הבדלים בגודל של עורקים וורידים בין נבדקים שונים ובין אזורי גוף שונים. הקושי בביצוע בדיקות דם שונה באנשים שונים בהתאם לגודל כלי הדם. סיכונים נוספים הכרוכים בדגימות דם עשויים לכלול דימום-יתר, עילפון או סחרחורות, שטף דם, או זיהום (סיכון קטן עקב פגיעה בשלמות העור).

 בואו לדבר על זה בפורום מחלות זיהומיות.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום