מיפוי עצמות
מיפוי עצמות היא בדיקה רב שימושית, האורכת כשעה. איך מתכוננים?
מיפוי עצמות היא בדיקת הדמיה המאפשרת להדגים אזורים של ספיגת עצם מוגברת או מופחתת.
אופן ביצוע הבדיקה
במהלך הבדיקה מוזרקת כמות קטנה מאוד של חומר רדיואקטיבי לתוך הוריד. החומר נע בזרם הדם לעצמות ולאיברים. מצלמה הסורקת את הגוף מזהה את הקרינה המשתחררת מהחומר הרדיואקטיבי, ומספקת תמונות המציגות את כמות החומר הרדיואקטיבי המצטבר בעצמות.
במקרים בהם מיפוי עצמות מבוצע להערכת זיהום של העצם, ההדמיות מבוצעות זמן קצר לאחר הזרקת חומר הניגוד ושוב לאחר 3-4 שעות, כאשר מצטבר בעצמות (שיטה הקרויה מיפוי בעצמות בשלושה שלבים). להערכת גרורות לעצמות, ההדמיות מבוצעות רק לאחר 3-4 שעות מהזרקת החומר לוריד.
שלב הסריקה של הבדיקה אורך כשעה אחת. המלצמה הסורקת נעה מעל ומסביב למטופל, כאשר הנבדק יתבקש במהלך הבדיקה לשנות תנוחות.
לרוב הנבדקים מתבקשים להגדיל את כמות שתיית הנוזלים לאחר הזרקת החומר הרדיואקטיבי במטרה למנוע מהחומר להצטבר בשלפוחית השתן.
במהלך הרכבת העירוי ייתכן כאב מסוים עקב הדקירה, אך בשלב הסריקה לא צפוי כל כאב. על הנבדק לשכב ללא נוע במהלך הבדיקה, כאשר הטכנאי יורה על שינוי תנוחות בהתאם לצורך.
כיצד להתכונן לבדיקה?
יש להסיר תכשיטים וחפצי מתכת אחרים לפני הבדיקה ולעתים הנבדקים מתבקשים ללבוש חלוק של בית החולים. על נשים הרות לעדכן את הרופא המטפל במצבן. יש להימנע מנטילת טיפול תרופתי הכולל Bismuth למשך ארבעה ימים לפני הבדיקה ויש להקפיד על ביצוע ההנחיות במלואן.
מטרות הבדיקה
מיפוי עצמות משמשת לאבחון גידול או ממאירות של העצם; לקבוע אם ממאירות באתר אחר בגוף התפשטה לעצמות (הממאירויות הנפוצות המתפשטות לעצמות כוללות סרטן ריאות, סרטן שד, סרטן ערמונית, סרטן בלוטת התריס וסרטן כליות); לאבחן שברים, כאשר לא ניתן לזהותם בצילום רנטגן פשוט (בעיקר שברי ירך, שברי מאמץ בכפות רגליים או רגליים, או שברים בעמוד השדרה); לאבחן זיהום של העצם; לאבחן או לקבוע את הגורם לכאבי עצמות, כאשר לא זוהה גורם אחר; להעריך מחלות מטבוליות, דוגמת אוסטיאומלציה, אוסטיאופורוזיס, מחלת פאג'ט ועוד.
תוצאות הבדיקה
במצב תקין, החומר הרדיואקטיבי נע בצורה שווה בכל העצמות. ממצאים חריגים בבדיקה כוללים הדגמת "נקודות חמות" ו/או "נקודות קרות" בהשוואה לעצם הסובבת. נקודות חמות הן אזורים בהם ישנה הצטברות עודפת של החומר הרדיואקטיבי ונקודות קרות הן אזורים הקולטים כמות קטנה יותר של החומר. יש להשוות את התוצאות בבדיקת מיפוי עצמות לבדיקות הדמיה אחרות, בנוסף לנתונים הקליניים, והרופא המטפל ידון עם המטופל על ממצאי הבדיקה.
סיכונים
בנשים הרות או מניקות ייתכן והבדיקה תדחה במטרה למנוע חשיפה של התינוק לקרינה. בנשים מניקות בהן נדרשת הבדיקה, מומלץ לשאוב ולזרוק את חלב האם במהלך היומיים שלאחר הבדיקה.
כמות החומר הרדיואקטיבי המוזרק לוריד היא קטנה מאוד והוא מתפנה כליל מהגוף בתוך 2-3 ימים. החומר הרדיואקטיבי כרוך בחשיפה קטנה מאוד לקרינה והסיכון ככל הנראה אינו עולה על הסיכון הכרוך בבדיקות רנטגן שגרתיות או קונבנציונאליות.
הסיכונים הכרוכים בחשיפה לחומר הרדיואקטיבי הם נדירים, אך עשויים לכלול תגובה אנאפילקטית, פריחה או נפיחות. קיים סיכון קטן לזיהום או דימום בעקבות החדרת המחט לוריד.
בואו לדבר על זה בפורום אורטופדיה.