צילום רחם
מדריך בדיקות רפואיות: צילום רחם מבוצע על מנת לבחון בעיות פוריות או ללמוד על מבנה הרחם. איך מתכוננים?
מאת: ד"ר עמית עקירוב
צילום רחם, או בדיקת Hysterosalpingography, היא בדיקה מיוחדת המבוססת על קרני רנטגן וחומר ניגוד להדגמת חלל הרחם והחצוצרות.
אופן ביצוע הבדיקה
במהלך הבדיקה הנבדקת שוכבת על שולחן מתחת למכשיר רנטגן, כאשר הרגליים מורמות, בדומה לבדיקת רופא נשים. בהמשך יוחדר מכשיר מיוחד לפתח הנרתיק (ספקולום). לאחר ניקוי צוואר הרחם, הרופא יחדיר צינור דק (קטטר) דרך צוואר הרחם ודרכו יחדיר חומר ניגוד לחלל הרחם והחצוצרות. במהלך הבדיקה יושלמו מספר צילומי רנטגן, כאשר חומר הניגוד מאפשר להדגים טוב יותר את האזורים הללו.
במהלך הבדיקה תתכן אי-נוחות קלה במהלך החדרת הספקולום לנרתיק, הדבר דומה לבדיקת רופא נשים עם השלמת משטח Pap. חלק מהנשים מדווחות על התכווצויות במהלך הבדיקה או לאחריה, בדומה לתחושות במהלך מחזור חודשי. במידה ויש דלף של חומר הניגוד מהחצוצרות או בנוכחות חסימה של החצוצרות תתכן הופעת כאב.
כיצד להתכונן לבדיקה?
לעתים ניתן טיפול אנטיביוטי לפני הבדיקה ולאחריה במטרה למנוע התפתחות זיהומים. כמו כן, לעיתים ניתן טיפול תרופתי ביום הפרוצדורה במטרה לסייע בהרגעת הנבדקת.
המועד הטוב ביותר לביצוע הבדיקה הוא 7-8 ימים לאחר תום הדימום במהלך מחזור הווסת. ביצוע הבדיקה בתקופה זו מלווה בסיכון נמוך יותר לזיהומים ומבטיחה כי האישה אינה הרה.
אין לבצע את הבדיקה בנוכחות מחלה אגנית דלקתית או דימום לדני לא מוסבר.
יש לעדכן את הרופא או האחות אודות תגובות אלרגיות לחומר ניגוד בעבר.
ניתן לאכול ולשתות כרגיל לפני הבדיקה.
מטרות הבדיקה
הבדיקה נועדה לבחון חסימה בחצוצרות או בעיות אחרות בחלל הרחם והחצוצרות. לעתים קרובות הבדיקה מבוצעת במסגרת בירור הפרעות פוריות. בנוסף, הבדיקה מבוצעת לעתים לאחר קשירת חצוצרות במטרה לאשר כי החצוצרות אכן חסומות למניעת אפשרות להיריון עתידי.
תוצאות הבדיקה
במצב תקין הבדיקה מדגימה מבנה תקין של חלל הרחם והחצוצרות, ללא כל פגם. חשוב לקחת בחשבון כי קיימים הבדלים קלים בין מעבדות שונות בכל הנוגע לממצאים תקינים ויש לשוחח עם הרופא המטפל אודות תוצאות הבדיקה.
ממצאים חריגים במהלך הבדיקה עשויים לנבוע מהפרעות בהתפתחות מבנה הרחם או החצוצרות, מצלקת או הידבקויות ברחם או בחצוצרות, חסימה של החצוצרות, נוכחות גוף זר, גידולים או פוליפים בחלל הרחם.
סיכונים
במהלך הבדיקה עשויה להתפתח תגובה אלרגית לחומר ניגוד. סיכונים אפשריים נוספים כוללים זיהום של רירית הרחם או החצוצרות. כמו כן, לאור החדרת גוף זר לחלל הרחם קיים סיכון להתנקבות של הרחם.
בואו לדבר על זה בפורום האשה והרחם.