בדיקת מיקוד ראייה
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת מיקוד ראייה היא בדיקה לא פולשנית לאבחוןנ עין עצלה, פזילה, כפל ראייה והפרעות נוספות
בדיקת מיקוד ראייה (קרויה גם בדיקה אורטופטית) מבוססת על הערכת הראייה בשתי העיניים ואת שיתוף הפעולה הנדרש בין העיניים (ראייה דו-עינית), במסגרת הערכת הפרעה בתנועות עיניים, פזילה, עין עצלה או ראייה כפולה.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת מיקוד ראייה משמשת להערכת תנועת גלגלי העיניים לכיוונים שונים, תוך הערכת התיאום בין שתי העיניים בתגובה לשינוי מבט. במהלך הבדיקה מוצגת לנבדק תמונה מעט שונה בכל עין, כאשר איש הצוות הרפואי יקבע אם הנבדק רואה תמונה מאוחדת אחת, או שמא ישנה הפרעה בתיאום בין העיניים. עוד כוללת הבדיקה בדיקת התכנסות במהלכה הנבדק מתמקד בחפץ שיקורב בהדרגה לכיוון אפו של הנבדק במטרה לזהות את הנקודה בה הופיעה ראייה כפולה או שעיני הנבדק לא התכנסו עוד. אבחון פזילה מבוססת זיהוי החזר אור מעיניי הנבדק במהלך הארת העיניים עם פנס. הבדיקה כוללת גם בדיקת חדות ראייה בכל עין בנפרד, כך שתאפשר לזהות עין עצלה.
כיצד להתכונן לבדיקה?
אין צורך בהכנה מיוחדת לקראת הבדיקה, ואין צורך בטיפות עיניים להרחבת אישונים לפני הבדיקה ולכן הנבדק יוכל להגיע ולחזור ברכבו לאחר הבדיקה באופן עצמאי.
מטרות הבדיקה
בדיקת מיקוד ראייה מספקת מידע לרופא העיניים אודות עין עצלה, פזילה, ראייה דו-עינית, הפרעה בתנועות העיניים או כפל ראייה. יש לקחת בחשבון כי הפרעות במיקוד הראייה עלולות להוביל להפרעות למידה בילדים ובמבוגרים ייתכנו תלונות על כאבי ראש, עייפות, או תלונות עיניות (כפל ראייה, טשטוש ראייה וכדומה). עוד נהוג לבצע בדיקות אלו במקרים של הפרעות ראייה ללא שיפור לאחר הרכבת משקפיים.
תוצאות הבדיקה
במצב תקין, הבדיקה תדגים תנועה תקינה של גלגלי העין לכיוונים שונים, עם תיאום התנועה בין שתי העיניים. במצבים חריגים יזוהו הפרעות שונות במהלך הבדיקה, כולל פזילה, תנועה לא-רצונית של העיניים, הפרעה בראייה דו-עינית, הפרעות מיקוד ראייה עם התפתחות קשיי למידה, עין עצלה ו/או ראייה כפולה.
סיכונים
הבדיקה אינה כרוכה בכל סיכון.
בואו לדבר על זה בפורום מניעת עיוורון אצל ילדים בניהול עמותת לראות.